Strøm | Forbrukslån Test | Sammenlign Trafikkskoler | Eiendomsmeglere | Boligforsikring | Alarm | Søk om Kredittkort | Billig Mobilabonnement
Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Vaskiluotoon asuntoja

Vaskiluotoon asuntoja

Ehdotamme Vaskiluotoon kahta asuinaluetta. Ehdotuksessamme Vaskiluodon pohjoinen alue liittyy vanhaan Sokeritehtaan asuntoalueeseen ja sijaitsee osittain nykyisten rekkaterminaalien ja varastojen paikalla. Eteläinen alue on rannassa paikalla, jota kaupunki on jo päättänyt ruveta täyttämään. Rakennukset voisivat olla esim. sekä kerros- että rivitaloja korkeuksien vaihdellessa 2 – 5 kerrokseen, kirjoittavat Kantakaupungin asukasyhdistyksen aktiivit Asiko Halme ja Jaakko Vainionpää.

Voit tarkastella kuvaa pdf-tiedostona tästä:

http://www.vaasalaisia.info/foorumiapu/vaskiluoto.pdf

Uusia luontevia asuntoalueita

Vaskiluoto Vasklot

Vaskiluodossa on tuhansien Vaasan keskustassa asuvien tärkein ja ainoa luontona säilynyt lähivirkistysalue. Vuosikymmenien kuluessa saarta on kuitenkin rakennettu melko sattumanvaraisesti ajankohtaisilta tuntuvien tarpeiden mukaan.

Mm. 1980-luvun alkuvuosina halusi jokin ryhmä muuttaa osan virkistysmetsästä rakennettavan ”Maretarion” tontiksi. Tähän luontoa arvostava kunnallipoliitik-komme Christer Boucht kiivaasti reagoi ja ajatus ehkä tästäkin syystä onneksi haudattiin.

Mutta uusia hankkeita keksitään jatkuvasti ja aina näyttää kaavan suojaama virkistysalue muuttuvan hanketta ajavien silmissä vain moottorisaha-miehiä odottavaksi raakamaaksi.

Satama on tietysti välttämättömyys ja voimalaitoksetkin realiteetti. Mutta teollisuudelle, varastoille ja rekkaliikenteelle varatut tontit olisi järkevintä vähitellen ottaa asuntokäyttöön, kerros- ja rivitalotonteiksi. Samoin tulisi huomioida voimakas maannousu, joka vähitellen muuttaa Sundominlahden matalaksi lammikoksi.

Silti mahdollisen uuden asuntoalueen taloista etelärannalla vielä kauan olisi näkymät veteen. Juuri tämä luonnonläheisyys ja hyvät liikenneyhteydet keskustaan puoltaisivat asuntorakentamista teollisuuden sijasta.

Luonnoksemme ehdottaa kahta uutta asuntoaluetta.

Pohjoinen alue liittyy vanhaan Sokeritehtaan asuntoalueeseen ja sijaitsee osittain nykyisten rekkaterminaalien ja varastojen paikalla. Eteläinen alue on rannassa paikalla, jota kaupunki on jo päättänyt ruveta täyttämään. Rakennukset voisivat olla esim. sekä kerros- että rivitaloja korkeuksien vaihdellessa 2 – 5 kerrokseen. Vähitellen täyttöaluetta voisi laajentaa luonnoksen ehdottamalla uudella pienellä saarella. Kortteleita kiertäisi rannalla kävelypolku kivien ja istutettavien pensaiden lomassa.

Mikäli EPV:n voimalaitosten laajennushankkeista luovuttaisiin voisi asuntoja rakentaa myöskin ent. Sokeritehtaan alueelle. Sama koskee muitakin nykyisiä teollisuustontteja, ent. Wikströmin moottoritehdasta jne.

Näin rakentaen Suomen parhaimpiin kuuluva leirintäalue ja kaupunkilaisille äärettömän tärkeä metsä säästyisivät. Tropic – ja Wasalandiat sekä omia harrastajiaan palvelevat purjehdusseurat hoitaisivat myöskin entiseen tapaan ihmisten virkistystarpeita.

Toivomme, että kaupungin päättäjät ryhtyisivät toteuttamaan tässä karkeasti esitettyjä ideoita.

Vaasa, maaliskuu 2008.
Asko Halme
Jaakko Vainionpää

Keskusteluun

About Toimitus

Check Also

Vaasassa kehitettiin maaginen seikkailupeli

Magis – Maaginen seikkailu -pelin on kehittänyt Vaasanseudun mielenterveysseura yhteistyössä Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen sekä …

Vastaa