Strømkalkulator 2019 | Refinansiering Forbrukslån | Kroniske Ryggsmerter | Vedkapping | Forsikring | Alarm | Beste Kredittkort 2019 | Beste Telefonabonnement 2019
Home / Kolumnit / Vain suuremmat kunnat pärjää

Vain suuremmat kunnat pärjää

Tarvitaan ronskimpia otteita

Joulu on takanapäin ja härkäviikot ovat meneillään. Kunnissa käymme uusia kunnallisvaaleja, joista tulee erittäin mielenkiintoiset. Oikeastaan ei pitäisi katsoa taaksepäin, mutta nyt kun uudet valtuustot valitaan, lähihistoria pakottaa meitä tällä kertaa palauttamaan mieleemme, mitä olemme menettäneet.

Viime vaalikaudella eduskunnassa vallitsi miltei täydellinen yksimielisyys tarpeesta luoda suurempia kuntia. Kun tämä tahto kaatui perustuslakiongelmiin, yritettiin terveydenhuollon keskittämisellä. Alle kahdenkymmenentuhannen asukkaan kunnilla ei olisi omaa terveydenhuoltoa. Myös tämä asetelma kariutui.

Mutta jäljellä puolueiden kesken oli kuitenkin lähes täysi yksimielisyys luoda suurempia yksiköitä. Maamme kehno talous oli syynä tähän.

Kun kaikki liitosyritykset epäonnistuivat kuntien itsemääräämisoikeuden takia, nykyinen kolmikantahallitus otti käyttöön kovat otteet. Koko sosiaali- ja terveydenhuolto otettiin pois kunnilta. Täten kunnat puolitetaan niin työntekijöiden määrältään kuin verovaroiltaan.

Tärkein palvelu, joka aiemmin oli kuntien vastuualuetta, siirretään nyt kasvottomille maakuntavaltuustoille, joiden tehtävänä tulee olla valtion niille myöntämien almujen jakaminen.

Kuntiemme puoluepoliittisten rakenteiden yksipuolinen puolustamisemme johti tähän.

Myös meille mustasaarelaisille monopolirakenne oli tärkeämpi, kuin luoda vahva kaksikielinen aluepääkaupunki, jossa päätökset tehtäisiin lähellä ihmistä.

Nyt kukaan monopolirakenteen kannattajista ei halua myöntää tätä. Ja onhan se ymmärrettävää, koska keskussairaalan siirto alempaan luokkaan on saman sosiaali- ja terveydenhuoltolain alla, joten eräillä on kyllä aika lailla mietittävää.

Ei siis mikään ihme, että jotkut valistuneet kunnanvaltuutetut muuttavat mieltään. Oman ja puoluemonopolin vallan havitteleminen heikentää valitettavasti koko alueemme terveydenhuoltoa.

Pelottavinta on, että radiosta voi kuulla kuntalaisia, joiden pitäisi olla melko valveutuneita, mutta jotka yhä vain kieltäytyvät katsomasta totuutta silmiin.

Miksi näin? Siksi, että he puoluemonopolin kautta haluavat pitää itsellään totaalisen vallan ja täten turvata oman paikkansa.

Kuntiemme tärkein vastuualue on ollut sosiaali- ja terveydenhuolto, mikä nyt siirretään meiltä pois ja tämän lisäksi sairaala siirretään alempaan luokkaan. Ja syyn tähän tiedämme.

Mutta on myös paljon muuta, mikä on siirtymässä pois alueeltamme, ellemme nyt herää luomaan suurempaa kaksikielistä aluepääkaupunkia.

Parlamentarismille rakennettu kaupunki, jolla on monipuolinen poliittinen valta, kuten suurille kaupungeille Suomessa kuuluu. Näin mikäli halutaan olla mukana luomassa huomispäivän työpaikkoja lapsillemme ja lastenlapsillemme.

LARS GÄSTGIVARS (r.)

Mustasaaren kunnanvaltuuston 1. varapuheenjohtaja

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa