Home / Kolumnit / Liikenneministeri toheloi

Liikenneministeri toheloi

Liikenneministeri keksi ikiliikkujan

Torstaina 19.1. saimme nauttia ”perusteellisesti valmistellun” liikenneverkkosuunnitelman (LIVE) julkistamisesta.

Ottaen huomioon, että sama ministeriö vastaa myös viestinnästä, oli julkaisutilaisuus surullinen farssi. Perusteellinen valmistelu ei ollut koskenut Yleä, jonka ”housut nilkoissa”- televisiointi viittasi täydelliseen valmistautumattomuuteen. Yli puolen tunnin sekoilun jälkeen saatiin kuvaruutuihin perusteellisen valmistelun äiti.

Ministerin kapulakieli ei ollut selkeää suomea, mikä ilmeisesti selittyy pitkähköstä oleskelusta ulkomailla. Mistä ”breaking news” -tyylinen kiire ja valmistautumattomuus johtuivat, jäi katsojalle epäselväksi.

Kun tavallinen Erkki yrittää löytää asiasta sen pihvin, tahtoo suu jäädä auki ihmetyksestä. Hän on jo pitkään tiennyt, että liikenteeltä kerätyistä noin 8 miljardista ohjataan poliittisin päätöksin alle 20 prosenttia tiestön kunnossapitoon ja uudistamiseen. Tästä on seurannut korjausvelkaa noin 600 miljoonaa vuosittain.

Erkille ei ole selvinnyt, miksi siitä 8 miljardista ei voida osoittaa enempää siihen kohteeseen, johon raha on kerätty. Sanotaan, että liikenteen piiloveroilla pyörivät maanpuolustus, lastentarhat ja vanhusten vaipat. Erkin mielestä kaikki veroraha on lopultakin samassa valtion pussissa ja poliitikot saavat palkkaa siitä, että jakavat rahat oikein.

Liikenneministeriössä on keksitty nyt ikiliikkujaa. Mullistava keksintö olisi, että tieverkko lahjoitetaan yhtiön hoitoon ja tämä veloittaa sen käytöstä. Kuitenkin vakuutetaan, ettei autoilun verorasitus nouse.

Kun ainut lisätulo olisi puolalaisilta rekoilta otettava tiemaksu, saadaan yhtälö toimimaan kutsumalla tienkäyttäjien kasvavia veroja maksuiksi.

Erkki ei ymmärrä, miksi ei yksinkertaisesti nosteta tienpitoon otettavaa prosenttia nyt perittävästä 8 miljardista.

Liikenteen päästöt on saatava alemmas. Ministerin keino on keppi. Vanhoille autoille lisää maksua. Vuorineuvosten Tesloille jopa kannustusmaksuja Norjan malliin. Tien käytöstä veloitettaisiin kilometriperustein.

Kuka käskee ajaa Ladalla ja asua laajan Suomen syrjäkylillä? Ilmeisesti halutaan, että koko väestö valuu pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen pariin. Berner voitaisiin näiltä osin kutsua cityvihreiden kunniajäseneksi.

Kokoomuksenkin kunniajäsenyys voidaan perustella historiamme suurimmalla rahansiirrolla köyhiltä varakkaille.

Farssin suurin kauhistelu ei yllättäen tullut leipäjonoista, vaan autokauppiailta. ”Perusteellinen suunnittelu” liikenneministeriössä ei tainnutkaan ulottua liike-elämän huomiointiin? Jo verotetut autot olisivat menettäneet yhdessä yössä vähintään 6 000 hinnastaan ja suuripäästöisistä vaihtoautoista tullut taakka. Ainakin kaupankäynti tyssäsi kuin seinään.

Saako Erkki täältä kuraportaasta antaa neuvon: Rahastamme ulkomaiset rekat Ruotsin malliin ja jos rahaa halutaan saastutusperustein kerätä tienpitoon, pantakoot lisää polttoaineveroa. Autoveron voi poistaa, jos oikeasti halutaan vähentää päästöjä ja auttaa vähätuloiset eroon 30-vuotiasta Ladoista sekä välttää autokaupan työttömyys. Siirtymä on tehtävä liukuvaksi.

Lopuksi Erkki toivoo, että liikenne toimisi sen verran, että ministerimme voisi palata kehittämään ideoitaan maassa, jonka lahja maailmankaikkeudelle on käkikello.

KALLE LANAMÄKI

Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa