Billig Strøm 2019 | Søke Forbrukslån | Näyttö | Paras puhelinliittymä | Sammenlign Forsikring | Husalarm | Kredittkort Fordeler | Billig Mobil
Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta /
Vaasassa käytetään runsaasti uusiutuvaa energiaa

Vaasassa käytetään runsaasti uusiutuvaa energiaa

Vaasan kaupungin uusiutuvan energian kuntakatselmus on valmistunut. Katselmus kuvaa kaupungin energiantuotantoa ja -kulutusta sekä uusiutuvien energialähteiden osuutta energiantuotannossa. Uusiutuvan energian käyttö on Vaasassa lisääntymässä. Kuva: Johan Hagström.

Uusiutuvaa energiaa käytetään
Vaasassa entistä enemmän

Suuri osa kaukolämmöstä tuotetaan uusiutuvalla energialla

Vaasan rakennusmassasta noin 70 prosenttia lämpiää kaukolämmöllä. Westenergyn jätteenpolttolaitoksen ja Vaskiluodon Voiman kaasutuslaitoksen käyttöönoton jälkeen kaukolämmöstä lähes 90 prosenttia on tuotettu uusiutuvilla polttoaineilla, syntypaikkalajitellulla yhdyskuntajätteellä ja metsähakkeella.

− Kaukolämmön tuotannossa tapahtui suuri muutos vuonna 2012. Aikaisemmin kaukolämpö tuotettiin kokonaan fossiilisilla polttoaineilla, kertoo ympäristötarkastaja Esa Hirvijärvi.

Sähkön kulutus Vaasassa oli vuonna 2013 600 gigawattituntia ja kaukolämmön kulutus 621 gigawattituntia. Kaupungin omistamien rakennusten lämmön kulutus oli 53 gigawattituntia, josta 96 prosenttia oli kaukolämpöä.

− Kaupungin kiinteistöjen kaukolämmön korkean osuuden vuoksi kiinteistöillä tuotettava uusiutuva energia jää pieneen osaan. Kaukolämpöverkon ulkopuolisissa kohteissa käytetään maalämmön lisäksi aurinkosähköä. Maalämpökohteista esimerkiksi Sundomin päiväkodin energiankulutuksesta lähes puolet voidaan luokitella uusiutuvaksi energiaksi, kertoo energiainsinööri Mikko Tapojärvi.

Tuulivoimalla on potentiaalia Vaasassa

Merkittävimmät uusiutuvan energian lisäämismahdollisuudet ovat tuulivoimassa, aurinkosähkössä, aurinkolämmössä, peltobiomassoissa sekä lämpöpumpputekniikalla hyödynnettävässä maaperän ja ilman lämpöenergiassa. Tuulivoiman tekninen potentiaali Vaasassa on noin 250 gigawattituntia. Uusi teollinen energiantuotantolaitos on kuitenkin pitkäikäinen investointi, jonka suunnitteluun kuluu vuosia.

− Parhaillaan Vaasassa rakennetaan Torkkolan tuulivoima-aluetta, jonka sähköntuotanto vastaa noin neljäsosaa Vaasassa kulutettavasta sähköstä. Suunnittelu on aloitettu myös osittain Vaasan alueella sijaitsevaa Merkkikallion tuulivoima-aluetta varten, kertoo Hirvijärvi.

Vaasan uusiutuvan energian katselmus on kaupungin sekä työ- ja elinkeinoministeriön solmimaan energiatehokkuussopimukseen liittyvä selvitys. Raportti ja sen tiivistelmä ovat luettavissa osoitteessa:

http://www.vaasa.fi/Suomeksi/Julkiset_palvelut/Ymparistoasiat/Ajankohtaista

 

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Ensimmäinen kaupunkiblogi

Perustin kesällä 2003 ilmeisesti Suomen ensimmäisen kaupunkiblogin nykyaikaisessa mielessä. Blogi on nimeltään Plokkaa. Perustin sen …

Vastaa