Månedlig Spotpriser | Beste lån uten Sikkerhet | Eiendomsmegler Trondheim | Halpaa Sähköä | Husforsikring | Boligalarm | Kredittkort Avbestillingsforsikring | Mobilselskaper
Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Vaasan yliopisto tutki – Miten hyvin henkilökunta tuntevat oman organisaationsa arvot

Vaasan yliopisto tutki – Miten hyvin henkilökunta tuntevat oman organisaationsa arvot

Vaasan yliopiston tutkimus

Määritellyt arvot eivät ohjaa organisaatioiden toimintaa

Vaasan yliopiston on kartoitettu, miten hyvin yhtiön ylin johto, keskijohto ja muu henkilökunta tuntevat oman organisaationsa arvot. Tuore tutkimustulos on osoittanut, että organisaatioiden määritellyt arvot eivät ohjaa monenkaan yrityksen toimintaa todellisuudessa.

Arvot ovat usein enemmän virallisia lauselmia yrityksen toivetilasta, mutta ne eivät ole toimijoiden selkäytimessä.

Työntekijöiden keskuudessa 83% arvoista jäi tuntemattomiksi henkilökunnalle,  toimihenkilöiden keskuudessa 74 % ja esimiesten keskuudessa 64%. Noin puolet arvoista jäi tuntemattomaksi myös korkeimman johdon kohdalla. 

Arvot tai toimintatapakuvaus ovat äärimmmäisentehokas keino viestiä halutusta toimintatavasta ja sitä kautta varmistaa yhtenäinen toimintatapa”, muistuttaa tutkimuksen tekijä, Kissconsulting Oy:n Maarika Maury. ”Myös niissä tilanteissa, joissa haetaan selkeää kulttuurimuutosta, arvojen ilmaisulla ja läpiviennillä saadaan toivottuja muutoksia aikaan. Tutkimusten mukaan vahvoissa menestyvissä organisaatioissa on yleensä vahvat arvot. Tämänkin tutkimus vahvistaa tätä, Maury jatkaa.

Arvojen tuntemus ei tietenkään vielä takaa sitä, että niiden mukaan toimittaisiin”, muistuttaa tutkimuksen tekijä Maarika Maury. ”Se, että arvot tunnetaan, edistää kuitenkin sitä, että niistä myös keskustellaan arjessa sekä toimitaan niiden mukaisesti. Niissä tutkimukseen osallistuneissa yrityksissa, joissa arvot tunnettiin hyvin, ne myös ymmärrettiin ja niiden mukaan toimittiin,”jatkaa Maury kokemuksistaan. 

Tunnettu ja tutkittu tosiasia on kuitenkin se, että mitä yhtenäisemmin organisaation kaikkien tasojen jäsenet tuntevat organisaation yhteiset arvot, sen yhtenäisemmäksi saadaan yrityskulttuuri. Tällä on todettu olevan myös vaikutuksia yritysten menestykseen.

Yritysvalmentaja ja Kissconsulting Oy:n toimitusjohtaja Maarika Maury valmistelee Vaasan Yliopistossa väitöskirjaa, johon tutkimus liittyy. Tutkimuksessa oli mukana yli 150 erikokoista yhtiötä ja organisaatiota. Vastaajina oli yli 9000 ihmistä kaikilta organisaation tasoilta. Maury julkaisi aikaisemmin keväällä tulokset strategian tunnettuudesta yrityksissä.  

Tutkimuksen tekijä KTM Maarika Maury työskentelee Kissconsulting Oy:n toimitusjohtajana. Mauryllä on 26 vuoden kokemus suomalaisyhtiöiden kanssa tehdystä arvo- ja strategiatyöstä.

Lisätietoa tutkimuksesta ja sen tuloksista:

KTM Maarika Maury

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Vaasalaisia perinteitä ja herkkuja

Vaasalaiset voivat olla ylpeitä omista perinteistä ja herkuista ja moni saapuukin Vaasaan juuri kokemaan näitä. …

Vastaa