Vaasan hautaustoimi

Kuva: Johan Hagström

Vaasan seurakuntayhtymän hautaustoimen päällikkä Pekka Mäkinen sanoo, että napanuoraa seurakunnan ja hautaustoimen välillä ei enää juuri ole.

Hautausmaa on rauhoittumista varten

Vaasan seurakuntayhtymän hautaustoimen päällikkö Pekka Mäkinen on katsellut Vaasan hautausmaita 23 vuotta. Vuosien kuluessa suhtautuminen hautaustoimeen on muuttunut asialliseksi ja ammattimaiseksi. Kysymys on lähinnä seurakunnan ja valtiovallan määräysten sekä asiakkaiden toiveiden täyttämisestä.

-Oikeastaan mitään napanuoraa seurakunnan ja hautaustoimen välillä ei ole. Me toteutamme lain määräyksiä hautapaikkojen suhteen, sanoo Mäkinen.

Tämä tarkoittaa mm. sitä että Vaasan uudella hautausmaalla ovat saaneet loppusijoituspaikan niin bahai-uskovaiset kuin muutama muslimikin. Myös tunnustuksettomille on oma sijansa hautausmaalla.

Näin Vaasassakin on astuttu selvä harppaus kohti nykyaikaa.

Suurin osa muslimeista ja muunuskoisista haudataan Vapaa-ajattelijoiden Kullervonlehtoon Vanhassa Vaasasa mutta mitään estettä haudata muuta kuin kristinuskoa tunnistanut vainaja yleiselle hautausmaalle ei ole.

-Näin pitää ollakin. Nykyaikana olisikin vaikeata yhdistää teologia ja moniarvoinen ja monikielinen ja rotuinen Suomi, tuumii Mäkinen.

Rauhan lehto

Pekka Mäkinen näkisi mielellään että käynti hautausmailla lisääntyisi. Erityisesti hän toivoo että lapsiperheet löytäisivät hausmaat ajan kanssa.

-Ennen hautausmaalle tultiin perheen kanssa ja käyntiin osattiin suhtautua. Siihen varattiin riittävästui aikaa ja lapsia opetettiin käyttäytymään oikein: hautausmaalla ei saa meluta, ei kävellä haudan päällä ja monia muitakin asioita. Nyt tullaan nopeasti kotimatkalla ja kastellaan kukat kiireellä ja lapset odottavat autossa.

Mäkinen viestii että kysymys ei ole teologinen vaan se liittyy ihmisen elämänkaareen: elämän rajallisuuden ymmärtämiseen ja kunnioittamiseen.

-Kerran seurasin vanhaa miestä, jolla oli tuoli mukanaan. Hän pystytti tuolin oman ikäistensä vainajien haudoille ja aivan ilmeisesti muisteli yhteisiä vuosia. Mies oli hyvin tyyni ja rauhallinen.

Juuri tällaiseksi rauhan lehdoksi Mäkinen on joukkoineen Vaasan vanhan ja uuden hautausmaan luonut. Varsinkin uudella hautausmaalla on paljon asioita, joita ensikertalainen ei heti huomaa. On tavallinen hautausalue, uurnalehto, muistolehto, sirottelulehto ja muualla kuoleiden muistopaikka sekä tuhkaholvi.

Hautausmaa-navigointia varten on hautausmaalle rakennettu mm. uusi taideteos sekä muita kiintopisteitä, joiden avulla on helppo löytää oikea hautapikka.

Toiveet otetaan huomioon

Hautausmaiden ympäristöestetiikka on vaikea ja haastava asia. Sen myöntää Mäkinenkin

-Siitä olen onnellinen että olen saanut henkilökunnan kanssa lähes vapaa kädet suunnitella hautausmaiden arkkitehtuurin, rakenteet ja sisällön. Vaasassa tehdyt valinnat noudattavat muualta tulleita ideoita mutta myöskin omia ideoita on käytetty sekä saatu huipputason asintuntija-apua.

Tätä jälkimmäistä edustaa mm. arkkitehti Bey Hang joka on suunnitellut Muistolehdon pylväsportin ja ristin. Muistolehdossa on teoreettisesti tilaa 3000 vainajalle mutta käytännölssä vähemmän.

-Vainajien omaiset eivät tiedä vainajan sijoituspaikkaa Muistolehdossa. Hänestä kertoo vain pieni laatta joka kinnitetään pylväisiin. Kaikki eivät halua edes laattaa, sanoo Mäkinen.

Keskusteluun:


Vaasan uudelle hautausmaalle on rakennettu silmän iloksi ja navigointia helpottamaan erilaisia hautauaryhmiä,

Hautausmaiden kunnosta vastaan Vaasassa yli 50 työntekijää, joista osa on kausiluonteiasiä sanoo hautaustoimen päällikkö Pekka Mäkinen.

Hataustoimi työllistää yli 50

Harva hautausmaalla kävijä edes tiedostaa, että kauniista, rauhallisesta ja toimivasta ympäristöstä pitää huolen hautaustoimi. Hautaustoimen palveluksessa on 13 vakinaista ja n. 40 määräaikaista työntekijää. Työntekijää.

Hautaustoimen toimenkuvaan liittyy paitsi hautausmaiden lisärakentaminen ja kunnossapito, myös yhteistyö esim kaavoittajan kanssa. ”Asiakkaille” näkyviä asioita ovat mm. hautausmaiden käytöstöä ja hautapaikoista ja hautahoitomaksuista tiedottaminen.

-Tämän lisäksi tulee pohdiskeltua asioita, jotka eivät suoraan toimenkuvaan liity. Yksi tällaisista on vaikkapa hautausmaan ulkopuolella oleva punaisten ”Työläisten ja torppareiden muistomerkki”.

-Minusta nykyajan henkeen sopisi että se siirrettäisiin tasavertaiseksi elementiksi vanhan hautausmaan muurien sisäpuolelle. Paikka olisi jossakin Karjalaan jääneiden musitiomerkinja Jääkärimuistomerkin vaiheilla, pohtii Mäkinen.

Tilaa riittää

Vaasan hautausmaiden maa-ala riittää pitkäksi aikaa tulevaisuuteen. Tilannetta helpottaa myös se että tuhkauksen suosio on jatkuvasti kasvanut. Vaasan tuhkausprosentti on runsaat 60 % (vuonna 2006 65%) ja koko valtakunnan alle 30 %. 75 %:n osuutta pidän realistisena tavoitteena Vaasassa.

Loppuvuoden yksi hautausmaalla käyvien silmiinpistäviä uudistuksia tulee olemaan valaistuksen kehittäminen.

-Hautausmaat eivät koskaan ole liian valoisia. Haluamme kehittää Vaasassa hautausmaille aivan oman valaistuksen. Ehkä parhaiten tämä tulee näkymään syys- ja talvi-iltojen hämärässä ja pimeydessä uudella hautausmaalla, missä uusi vielä nimeä vailla oleva muistomerkki on tarkoitus valaista sinisellä valolla. Pyrimme kaikin tavoin kehittämään hautausmaita luontevaksi osaksi ihmisen elämää, sanoo Mäkinen

Uusi veistos

About Toimitus

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa