Strømpriser | Forbrukslån | Eiendomsmeglere | Sähkön Kilpailutus | Sammenlign Forsikring | Tyverialarm | Kredittkort Rabatt | Billig Mobil
Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Vaaratapahtumista ilmoittaminen on huolehtimista

Vaaratapahtumista ilmoittaminen on huolehtimista

Aktiivinen vaaratapahtumien ilmoittaminen

on merkki hyvästä potilasturvallisuuskulttuurista

 

Vaasan keskussairaalassa sekä henkilökunta että asiakkaat voivat tehdä ilmoituksen vaaratapahtumasta ja aktiiviseen ilmoittamiseen kannustetaan. Ilmoitus tehdään keskussairaalan www-sivuilla olevalla lomakkeella.

Ilmoitukseen vaaratapahtumasta kuvaillaan tapahtuman kulku ja mitkä olivat sen seuraukset. Ilmoituksen tekijä voi myös kertoa oman näkemyksensä siitä, miten tapahtuman toistuminen voitaisiin estää.

Ilmoituksia seurataan jatkuvasti, kaikki ilmoitukset käsitellään tarkan prosessin mukaan ja poikkeamiin puututaan.

Vaaratapahtumien raportoinnin tarkoituksena on oppia vaaratapahtumista. Henkilökunnan aktiiviseen ilmoittamiseen kannustetaan juuri sen vuoksi, että toimintaa päästään kehittämään entistä turvallisemmaksi havaintojen perusteella, kertoo Vaasan keskussairaalan laatupäällikkö Mari Plukka.

Vaaratapahtumailmoitusten lukumäärä on kasvanut joka vuosi. Tämä tulkitaan helposti huolestuttavaksi ilmiöksi. Aktiivinen ilmoittaminen on kuitenkin myönteinen merkki ja kertoo siitä, että turvallisuuskulttuuri on avointa eikä vaaratilanteista vaieta.

Toivottavaa on, että henkilökunta tekee vaaratilanneilmoituksen aina, kun havaitsee tilanteen, jossa potilaan turvallisuus tai hoito saattaisi vaarantua, Plukka sanoo.

Teemana turvallinen lääkehoito

Aktiivisella vaaratilanteiden havainnoinnilla on päästy kehittämään turvallisia käytänteitä, kuten lääkitysturvallisuutta. Tänä vuonna on erityisesti panostettu asiakkaiden lääkityslistojen ajantasaisuuteen ja helmikuussa järjestettiin kaikille avoin lääkehoidon päivä. Teemapäivänä annettiin neuvoja hyvän lääkehoidon hallintaan ja opastettiin lääkelistan käyttöön.

Vuosittain nostettavat kehittämisalueet nousevat osin myös vaaratilanteista saatujen havaintojen pohjalta, kuten kaatumisen ehkäisyyn panostaminen, joka oli teemana vuonna 2015, kertoo Plukka.

Hallintoylihoitaja Marina Kinnunen toteaa, että vaaratapahtumailmoitusjärjestelmä Haipro on valtakunnallisesti laajassa käytössä:

Järjestelmään on tehty jo yli 1 090 000 ilmoitusta.

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Vaasassa kehitettiin maaginen seikkailupeli

Magis – Maaginen seikkailu -pelin on kehittänyt Vaasanseudun mielenterveysseura yhteistyössä Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen sekä …

Vastaa