Billigste Strøm 2017 | Refinansiering av Gjeld uten Sikkerhet | Halvin Sähkö 2017 | Pikavippi Vertailu 2017 | Vardia Forsikring Test | Boligalarm Test | Boligalarm | Beste Boliglån 2017
Home / Kolumnit / Työssäkäyntialue luonnollinen kuntaraja

Työssäkäyntialue luonnollinen kuntaraja

Vaasa ja Mustasaari yhteen

Matti Vanhasen hallitus esitti, että kunnat suurennettaisiin työssäkäyntialueitten suuruisiksi. Väestöpohjaltaan suuremmat kunnat voisivat sitten järjestää paremmin ja tehokkaammin palvelut.

Suurkuntia kuitenkin vastustettiin.

Pääministeri Juha Sipilän keskusta alkoikin ajaa eräänlaista kompromissia, kotikuntamaakuntamallia. Siinä ei puututa kuntajakoon, mutta kavennetaan kuntien itsemääräämisoikeutta ottamalla niiltä pois sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen.

Sotehan on vienyt kuntien menoista keskimäärin yli puolet. ”Sotekunnaksi” tulee varsinainen suurkunta eli maakunta. Lähidemokratia kapenee ja lähipalveluista ei ole takuuta.

Minun mielestäni edelleen julkisen hallinnon alimman tason yksiköiden, kuntien, kooksi sopii työssäkäyntialue, niin että ihmisten työpaikat, asunnot ja palvelut ovat valtaosin omassa ja samassa kunnassa. On hassua, jos suurin joukoin käydään toisen kunnan puolella töissä ja asuinkunta toimii nukkumalähiönä.

Oletan, että Mustasaaressa kiinnostuksen lisäys yhdistyä Vaasan kanssa johtuu tulevasta maakuntauudistuksesta.

RKP:n valta-asema Pohjanmaan maakunnassa vahvistuu vielä lisää, kun suomenkielinen Isokyrö siirtyy Etelä-Pohjanmaan maakuntaan. Näin RKP pääsee päättämään Vaasankin sotesta.

Mustasaaren liittyminen antaisi tilaa alueen maankäytön järkevälle suunnittelulle, kun Vaasa pääsisi vapaaksi Mustasaaren kuristusotteesta.

Vaasa tarvitsee myös leveämmät hartiat maksamaan tehdyt ja suunnitellut investoinnit. Vastavuoroisesti mustasaarelaiset saisivat oman sataman, rautatieaseman, lentokentän, yliopiston, jalkapallostadionin, vesilaitoksen, sähköyhtiön, vankilan ja paljon muuta.

Hyvä diili.

MARKUS E. MYLLYMÄKI

Vaasa

ntialuyntialue luonnollinen kuntaraja

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Nyt kaikki rasistit, äärioikeistolaiset ja myös populistit vetoavat Timo Soiniin, ikään kuin hän olisi ainoa maan pelastaja. Hän itse vain vaikenee, eikä selvin sanoin julista, mitä mieltä hän itse on noista ihmisistä ja heidän loukkaavista sanoistaan.

Persujen on pakko selvittää rajansa

Perussuomalaiset kärsivät kirvelevän vaalitappion kunnallisvaaleissa 2017. Farzad Moghaddam pour arvioi persuja helmikuussa 2012 ja kirjoitti …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *