Strømkalkulator | Billig Forbrukslån | Pelihiiri | Billig Varmepumpe | Beste Forsikring | Alarm | Kredittkort Liste | Billig Mobiltelefon

Toripuutarha


Maalahden museo ja puutarha

BRINKEUKSEN MUSEON YHTEYDESSÄ OLEVA TORIPUUTARHA ON NÄHTÄVYYS VAILLA VERTAA.

Monet muistavat isoäidin pihapientareen erikoiset kukat ja pensaat. Itse kukkien nimetkin vievät muistot vuosikymmenien taakse: maatiaisritarinkannus, alppipiikkiputki, illakko ja harmaamalvikki tai vaikkapa siperian kurjenmiekka.

Kaikki nämä, ja paljon muuta on nähtävissä Maalahden Brinkeuksen museon yhteydessä olevassa toripuutarhassa.

Toripuutarha

– Toripuutarha on saanut nimensä siitä, että maalahtelainen Orren perhe kasvatti myyntiin 30-luvulta lähtein perennoja, pensaita., puita ja kesäkukkia, sanoo puutarhaa 6 vuotta hoitanut ja kunnostanut Irma Lintulaakso

Lintulaakson mukaan puutarha on rekonstruoitu Susanna Laguksen puutarhasta tekemän gradun mukaisesti. Gradu ilmestyy kirjana ensi vuonna.

– Puutarhan historia alkaa oikeastaan jo vuonna 1878, jolloin Abraham Orre avioitui Beata Sofia Köpingin kanssa. Abraham ja Sofia saivat 8 lasta, neljä poikaa ja neljä tyttöä. Pojat kuolivat ennen aikuisikää, mutta tytöt elivät pitkän elämän.

– Tyttäret olivat Amanda Sofia (1881–1958), Marja Emilia (1888–1961), Hilda Elisabeth (1889–1962) ja Edit Irene (1895-1976). Tyttäristä Hildasta tuli vaasalaisten hyvintuintema torikauppias. Edit oli ainoa sisarussarjasta, joka solmi avioliiton.

Irma Lintulaakson mukaan Orren perhe kasvatti keskimäärin noin 70 lajiketta, joita myytiin Vaasan kauppatorilla. Myynti oli ilmeisen kannattavaa, sillä kyläläisten mukaan Orret kantoivat pankkiin rahaa ”pärelorilla”.

Hauska havainto on myös se, että perheen omassa tuvassa ei kukkia ollut.

Toripuutarhassa on paljon harvinaisuuksia, sellaisia joita on enää vaikea saada tai jotka on jalostettu niin, että alkuperäinen kantamuoto on lähes kadonnut. Näitä voi kuitenkin ostaa puutarhasta siemeninä ja joitakin lajeja jopa taimina.

– Monet vanhat lajit ovat Suomesta kadonneet, joitakin olemme löytäneet pensaiden juurilta ja elvyttäneet. Ruotsista voisi joitain lajeja vielä saada. Niiden tunnistaminen on sikäli helppoa, että puutarhan jäljiltä on olemassa vanhoja siemenpusseja, tietää Lintulahti.

Maalahden museon 49 talousrakennusta ja vanha toripuutarha ovat Suomen oloissa ainutlaatuinen kokonaisuus, joka on jäänyt turhan varjoon.

About Toimitus

Check Also

Ensimmäinen kaupunkiblogi

Perustin kesällä 2003 ilmeisesti Suomen ensimmäisen kaupunkiblogin nykyaikaisessa mielessä. Blogi on nimeltään Plokkaa. Perustin sen …

Vastaa