Billig Strøm | Hva er Forbrukslån | Elektriker pris 2019 | Taksering | Forsikringsselskaper | Husalarm | Kredittkort Rabatt | Mobilselskaper

Tapio Osalan kolumni

a

Kävi ilmi viime maanantain kaupungihallituksen esityslistan liitteistä, että kj Markku Lumio on Pohjanmaan YH-Asunot Oy:n hallituksen puheenjohtaja. Minusta ei ole oikein, että kaupunkikonsernin ylin virkamies on samalla sen oman konserniyhtiön kilpailijan palveluksessa ja nauttii tästä taloudellista etua, kirjoittaa Tapio Osala (vihr.)

Pohjanmaan YH-Asunnot Oy on seinäjokelainen vuokra-asuntoja omistava, rakentava ja vuokraava yhtiö, joka toimii pääasiassa Vaasassa. Se osti VVO-asuntokannan Vaasassa (satoja asuntoja)  ja on näin Pikipruukin jälkeen toiseksi suurin vuokra-asuntoja tarjoava yhtiö Vaasassa.

Minusta ei ole oikein, että kaupunkikonsernin ylin virkamies on samalla sen oman konserniyhtiön kilpailijan palveluksessa ja nauttii tästä taloudellista etua.

Kaupungin oma konserniyhtiö Koy Pikipruukki tarvitsee kipeästi tontteja keskusta-Palosaarialueelta. Kauupunginjohtaja voi vaikuttaa siihen mikä yhtiö mahdollisen kaupungin vapaan tontin saisi. Tällöin herää kysymys kumpaako yhtiötä kaupunginjohtaja suosii, jos toisesta saa palkkioita (ja josta on jopa henkilökohtaisessa vastuussa) vaiko kaupunkikonsernin yhtiötä? Minusta näin ei voi jatkua. Kaupunginhallituksen tulisi tähän puuttua.

(Asian historia on sellainen, että 70-luvulla perustettiin Seinäjoelle rakennuttajayhtiö Pohjanmaan YH-rakennuttajat Oy Seinäjoen, Kokkolan ja Vaasan yhteistoimin kanavoimaan kipeästi kaivattuja Arava-lainoja alueelle. Siellä istui Vaasasta tekninen apulaiskaupunginjohtaja, jona alaan asuntoasiat edelleenkin Vaasassa kuuluvat. Kun henkilönä oli Seppo Sanaksenaho, joka tuli myöhemmin valituksi kapunginjohtajaksi, niin henkilöä ei vaihdettu.

Kun sitten Lumio tuli Sanaksenahon jälkeen kj:ksi niin tämä tulikin yllättäen valituksi tehtävään vaikka oikea henkilö olisi ollut tekninen  akj. Tuo rakennuttajayhtiö ei kilpaillut kaupunkikonsernin kanssa, mitä sen tytäyhtiö mitä suuremassa määrin nyt tekee).

Tapio Antero Osala
+358 400 76 11 85
tapio.antero.osala@gmail.com

About Toimitus

Check Also

Vaasassa kehitettiin maaginen seikkailupeli

Magis – Maaginen seikkailu -pelin on kehittänyt Vaasanseudun mielenterveysseura yhteistyössä Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen sekä …

Vastaa