Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Steenkaaritaidetta Vaasan asuntomessuilla

Steenkaaritaidetta Vaasan asuntomessuilla

Onko joku joskus nähnyt kaksi vakavannäköistä miestä istumassa käsi kädessä Suvilahden kaislikossa? Liittyykö tämä asia jotenkin Vaasan asuntomessujen yhteydessä olevaan Kivikkopuutarhan ympäristötaidenäyttelyyn ja pinkkeihin telttoihin? Ovatko ”Ympäristötaidetta-näyttelyn” tulkinnat olleet aivan liian häveliäitä?

Heti metsikön laidassa on kaksi penkkiä, jotka on sijoitettu vastakkain. Tavallisen näköiset penkit saavat taideteoksen aseman penkkiin kirjoitetun tekstin kautta. Penkeihin kirjoitetut teksti pysäyttävät. Kannattaa käydä lukemassa.

Ympäristätaidenäyttely ottaa kantaa ekologisiin, yhteiskunnallisiin ja yleisinhimillisiin kysymyks kuten oikeuteen olla erilainen. Antti Pussinen (s. 1984) on rakentanut korkealle kivenlohkareiden päälle hökkelimajan asuntomessujen roskalavoilta löytämistään rakennusjätteistä.

Ympäristötaidenäyttely haastaa katsojan

Ympäristötaidenäyttely on heti Loft-talon edessä olevan Korttitalo-taideteoksen takaisessa metsikössä, osittain piiloissa, mikä lienee tarkoitus. Metsikköä kohti kävelevä näkee ensimmäisenä pinkit teltat sekä sateenkaarilipun ja sitten kaksi penkkiä, joiden tekstit hämmentävät, varsinkin jos pää on vielä täynnä loft-talon synnyttämiä huuruja.

Vähemmistön telttaleiri

Rantakaislikossa nököttävät vaaleanpunaiset "teltat" eivät juuri tulkintaa kaipaa. Viesti on selvä. Teos, joka on kruunattu sateenkaarilipuilla, on Timo Saarelman (s. 1977) Vaietut. Se ottaa kantaa vähemmistöjen asemaan.

Penkit muodostavat ”Vastalause-teoksen”

Heti metsikön laidassa on kaksi penkkiä, jotka on sijoitettu vastakkain. Tavallisen näköiset penkit saavat taideteoksen aseman penkkiin kirjoitetun tekstin kautta. Penkeihin kirjoitetut teksti pysäyttävät.

Tekijänsä Timo Saarelman mukaan me kuulumme erilaisiin ryhmiin syntyperämme, ihonvärimme, seksuaalisen suuntautumisen, ammatillisen aseman tai ruumiin rakenteemme perusteella.

-Se (erilaisuus) on jokaisen ihmisen todellisuutta. Valtaväestöstä poikkeaminen on historiallisesti aiheuttanut reaktioita, sanoo Saarelma.

Kannattaa käydä lukemassa penkkien tekstit.

Taiteilija Timo Saarelma osallistuu Pohjanmaan taidetoimikunnan ja Vaasan kaupungin järjestämään Taidepuutarhafestiivaaliin yhtenä kutsuttuna taiteilijana. Pohjanmaan taidetoimikunta on järjestänyt projektin monivuotisena hankkeena, ja kyseinen taideteos oli esillä myös festivaalisarjan aiempina kertoina, vuonna 2006 Alajärvellä ja 2007 Kaustisella.

Moneen suuntaan

Ympäristätaidenäyttely ottaa kantaa ekologisiin, yhteiskunnallisiin ja yleisinhimillisiin kysymyks kuten oikeuteen olla erilainen. Antti Pussinen (s. 1984) on rakentanut korkealle kivenlohkareiden päälle hökkelimajan asuntomessujen roskalavoilta löytämistään rakennusjätteistä.

– Maailmassa moni asuu löytötavaroista rakennetuissa hökkeleissä. Hökkeli rakennettiin niin, että etsittiin ensin materiaalit, ja katsottiin sitten mitä niistä syntyy, Pussinen sanoo.

Kivikkopuutarhaa halkoo kauniit polut.

Kontrasti Suvilahden asuntomessujen kultahammasrannalle on melkoinen jos niin haluaa tulkita.

Puhumaton villilapsi teoksen lähtökohtana

Tamperelaisen Mikko Lipiäisen (s. 1975) ympäristöteos Homo ferus on saanut innoituksensa Moskovan läheltä 2007 löydetystä villilapsesta, jota arveltiin susien kasvattamaksi. Lyokhaksi ristitty puhekyvytön poika sai Lipiäisen miettimään, missä kulkee eläimen ja ihmisen raja.

Kivikkopuiston puiden oksille ripustetuista, villilasten nimistä koostuvassa ympäristöteoksessa pohditaan ihmisyyden ideaa.

– Mikä on kasvatuksen, mikä geenien aiheuttamaa? Ihmisen ja luonnon välinen problematiikka on yhä ajankohtaista, Lipiäinen sanoo

Kivikkopuistoon johtaa leveä hakkkeella päällystetty polku. Sitä on mukava kulkea. Metsikköön ja metsiköstä pois pääsee Majavanpolun suuntaisia pitkospuita pitkin.

Taiteilijat

Osallistuvat taiteilijat ovat Mikko Lipiäinen, Antti Pussinen ja Timo Saarelma. Hankkeen taiteellisena johtajan toimii Vaasan kaupungin maisema-arkkitehti Jorma Panu. Ympäristötaidetta ja maisema-arkkitehtuuria yhdistävänä tapahtumana Taidepuutarhafestivaali on Suomessa ainutlaatuinen.

Pohjanmaan taidetoimikunta ja Vaasan kaupunki järjestävät Suvilahden asuntomessualueen Kivikkopuistoon taidepuutarhatapahtuman heinä-elokuussa. Tapahtuma päättää taidetoimikunnan kolmivuotisen modernin maisema-arkkitehtuurin ja ympäristötaiteen sarjan

Ympäristöteokset ovat nähtävillä 10.8. saakka asuntomessujen aukioloaikoina. Messujen jälkeen alueelle on vapaa pääsy.

Teksti: Tapio Parkkari
Kuvat 3 ja 4: Johan Hagström ja Timo Sa
arelma (1 ja 2)

Keskusteluun:

About Toimitus

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa