Strømleverandører | Lån på Dagen | Rådgivning | Rørlegger | Veteranbilforsikring | Innbruddsalarm | Test Kredittkort | Billigste Mobiltelefon

Pentti Tarpio


Onko Galleria Wasa saarrettu saarreke?
PenttiTarpion mukaan Radisson-Wasa Galalerian kortteli on saarrettu liikennemerkein

-Helppo yhteys Radissonin ja Galleria Wasan kortteliin sekä liikennevirtojen hallinta on keskeinen tavoite uudelle liikekeskukselle, sanoo Galleria Wasan toimitusjohtaja Pentti Tarpio. Galleria Waasa on vaasalasen Star Sofin aputoiminimi. Star Soft omistaa kiinteisteistöstä tällä hetkellä vajaat 70%,

Yhteys torille

-Keskeinen väylä Galleriaan olisi yhteys torilta HS Centerin aulan kautta Anttilan yläparkkipaikalle ja sieltä Pitkänkaadun ylitse Radisson Hotellin ja Gallerian kortteliin,

-Tällainen yhteys on olemassa kaupungin asemakaavassa, Siinä yhdysakäytävä jatkuu aina rautatieasemalle saakka, sanoo Tarpio.

-Jos tätä kulkureittiä katsoo Anttilan yläparkkipaikalta niin huomaa että samalla tasolla Pitkänkadun toisella puolella on vain yksi elementti joka pitää ottaa pois niin yhteys on olemassa.

-Molemmat kiinteistöt pakotettiin talojen rakennusvaiheessa rakentamaan luiskat ja ylätasenteet ja tarvittavat rappurakenteet asemakaavan mukaisesti. Tuolloin uskottiin siihen, että Pitkänkadun ylitys toteutetaan.

Suunnitelma oli huono

Tarpio ei sitä sano, mutta tiettävästi ratkaisu ei ollutt Radisson – ja Wasa Gallerian talojen suunnitelijoiden ja arkkitehtien mieleen, koska kaavamääräykset tekivät Pitkänkadun puoleisesta fasadista tylsän ja pakotti muutoinkin ratkaisuihin, jotka eivät ole tarkoituksenmukaisia.

Tarpio ihmeteleekin että kiinteistönomistajat ja arkkitehdit todella pakottiin tällaiseen ratkaisuun lähes kolmekymmentä vuotta siten ja että asialle ei ole sen jälkeen tehty mitään, eikä näköpiirissä ole että asialle edes aiottaisiin tehdä jotain.

Tarpion mukaan Pitkänkadun ongelma HS Centeri kohdalla on logistiikka.Suuret rekka-autot joutuvat purkamaan lastinsa liikenteen keskellä.

-Tällainen takapiharatkaisu ei kuulu moderniin kaupunkiin. Nykyinen tilanne vahingoittaa katuosuuden liikeyritysten imagoa. Tuskinpa missään muualla maailmassa rekat pysähtyvät purkamaan lastiaan keskellä liike-elämää.

Toinen vaikeasti ratkaistava ongelma on luiska, joka johtaa Galleria Wasan talon kakkoskerrokseen.

Maan alla vai maan päällä?

-Tässä vaiheessa kaikki luontevaa yhteyttä koskevat ideat ovat pelkkää fantasiaa. Eräänä ajatuksena on ollut tunneloida Anttilan ja Wasa Gallerian parkkipaikat keskenään. Näin Vaasan keskustan alle syntyisi undergroundmaailma Ylätorilta Radisson ja Gallerian kortteliin.

-On vieläkin fantastastisempi idea. Sen mukaan Vaasan kaupunginteatterin paikkeilla mentäisiin maan alle Hovioikeudenpuistikon tasolle ja tultaisiin ylös suurinpiirtein Tammipihan parkkiluiskan kohdalla. Pitkäkadun tunnelin yläpuolella olisi kansi, joka liitgtyisi saumattomasti kävelykeskustaan. Idean “isä” on arkkitehti Eeku Strahl.

Toriympäristö propagandaa.

-Kova rummutus siitä, että kaikki Vaasassa taphtuu torin ympärillä on silkkaa “propagandaa” Kysymys on siitä, millainen luonnollinen yheys Vaasan keskustaan halutaan rakentaa, sanoo Pentti Tarpio.

Radisson ja Galleria Wasa on saarrettu

Luonnollinen pääsy autolla Radisson-Galleria-Wasa kortteliin on estetty liikennejärjestelyin. Kortteli on saarrettu liikenne merkein. Jos kortelia lähestyy Vaskiluodosta pitää tietää kääntyä Pitkänkadun risteyksessä vasemmalla ja kiertää koko korteli. Laihialta tullessa on osattava tulla Pitkääkatua samaan risteykseen. Sensijaan pohjoisesta päin tultaessa yhteys toimii.

-Jos eksyt Asemakadulle, joudut ajamaan Maasillan ylitse ja kiertämään ns.Matkahuollon tori ja löytämään sitä kautta reitti keskustaan. Täysin järjenvastaista.

-Toinen järjettömyys on ohjata Kokkolasta tuleva liikenne kauppatorille, tosin Asemakadullekin pääsee jos on paikkauntalainen ja tuntee systeemin. Vaassanpuistikon ja Pitkänkadun kulmassa on vasemmalle kääntyminen kielletty.

Moni ongelma häviäisi jos kääntyminen sallittaisiin. Se edelyttäisi vain pienen kaistaleen leikkaamista puiston nurmesta. Siinä ei kasva edes puuta, sanoo Tarpio.

Keskustelu jatkuu foorumissa

About Toimitus

Check Also

Vaasassa kehitettiin maaginen seikkailupeli

Magis – Maaginen seikkailu -pelin on kehittänyt Vaasanseudun mielenterveysseura yhteistyössä Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen sekä …

Vastaa