Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta /
Opetuksen havaintovälineitä Terranovassa

Opetuksen havaintovälineitä Terranovassa

Katse kokoelmiin mininäyttely

24.2.-12.4.2015

Opetuksen havaintovälineitä Terranovassa

Katse kokoelmiin”- näyttelysarjassa on tällä kertaa esillä kaksi kouluopetuksessa käytettyä havaintovälinettä: opetustaulu ja mittalasiin säilötty näytesarja. Esineet ovat 1900-luvun alusta ja ne on vuonna 2005 saatu lahjoituksena Vaasan lyseon lukiolta, joka aloitti toimintansa vuonna 1880 nimellä Vaasan suomalainen yksityislyseo. Ne kuvaavat hyönteisten muodonvaihdosta.

Havaintovälineet olivat opetuksessa tärkeitä 1860-luvulta aina 1960-luvulle asti. Tuolloin oppikirjoissa oli vain vähän kuvia ja nekin mustavalkoisia, joten värikkäitä koulutauluja ja aitoja näytteitä tarvittiin elävöittämään opetusta. Aluksi havaintovälineitä tilattiin lähinnä Saksasta, koska kotimaista tuotantoa ei vielä ollut.

Esimerkkihyönteisenä on saksanturilas. Sillä on ns. täydellinen muodonvaihdos. Sen elinkiertoon kuuluu neljä kehitysvaihetta: muna, toukka, kotelo ja aikuinen. Kehitys munasta aikuiseksi kestää 3-5 vuotta.

Aikoinaan saksanturilas oli yleinen koko Euroopassa sen pohjoisimpia osia lukuun ottamatta. Koska toukat syövät viljelykasvien ja puiden juuria ja aikuiset muita kasvinosia, saksanturilas on ollut paha tuhoeläin. 1900-luvun puolivälissä se melkein hävitettiin torjunta-aineita käyttämällä. Esiteollisella ajalla ei ollut muuta torjuntakeinoa kuin kerätä hyönteiset, lähinnä puita ravistelemalla ja tappaa ne sitten kuumassa vedessä.

Keskiajalla yritettiin muitakin keinoja: vuonna 1320 käytiin Avignonissa eläinten oikeudenkäynti. Saksanturilaat tuotiin oikeuden eteen ja ne määrättiin kolmen päivän sisällä vetäytymään tietylle alueelle, muuten ne julistettaisiin lainsuojattomiksi. Kun ne tässä epäonnistuivat, ne kerättiin ja tapettiin.

Saksanturilas on tärkeänä eläimenä päässyt jo aikaisin lastenkirjoihinkin mukaan. Vuonna 1835 julkaistussa Hans Christian Andersenin sadussa turilas rakastuu Peukalo-Liisaan ja ryöstää tämän.

Vuonna 1865 ilmestyi Wilhelm Buschin kirja Max ja Moritz, jossa pojat tekevät kaikenlaisia kepposia, myös turilaalla. Saksanturilas oli suosittu aihe saksalaisissa postikorteissa 1900-luvun alussa.

Näyttelyn on tuottanut Terranovan henkilökunta.

 

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa