Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Näe syvemmälle Vaasan: Vaasan Pitsitehdas

Näe syvemmälle Vaasan: Vaasan Pitsitehdas

Aktiebolaget Vasa Spetsfabrik Peruistettu 1915

Pitsien (Valenciennes), pitsikankaan, verhojen ja pöytäliinojen sekä sukkien valmistus. Tehdas Gerbyntie 28/Pitsikatu 14, Vaasan Palosaari. Pitsitehtaan tuotannon arvo oli 1924 noin 1,7 Mmk. Tehtaassa oli 42 työläistä. Liikevaihto oli 3,4 Mmk 1938, jolloin yritys oli Pohjoismaiden suurin alallaan ja työntekijöitä oli 30 (1971 11). Liikevaihto 64 Mmk 1953.

Perheomistuksessa

Gustaf Svanljung ja Malmlundin perhe omistivat yhtiön (lopussa vain Malmlundit. 1960-luvulla tehtaan tuotanto lienee jo ollut laskussa ja 1986 se päättyi kokonaan.. Yhtiö meni konkurssiin 1995.

Tehdasrakennus on nyttemmin kaupungin omistaman Kiinteistö Oy Pikipruukin v. 2002 peruskorjattu asuintalo, jonka alakerrassa liikkeitä.

Pitsitehtaaan perustaja oli Gustaf Svanljung 1864-1934, Vaasa. Gustaf oli kauppias, laivanvarustaja ja teollisuuden harjoittaja.

Svanljungin kävi neljä vuotta Vaasan reaalilyseota mutta siirtyi sitten kaupan alalle. Svanljung avasi 1889 tupakkakaupan Turussa ja siirsi sen 1890 Vaasaan. Vuonna 1920 hän osti liiketoimintaa varten talon Vaasasta Raastuvankatu 18:sta ja liike toimi täällä vuoteen 1970 saakka.

Svanljung laajensi liiketoimiaan muillekin aloille. Hän vei ulkomaille puutavaraa, puolukoita jajäkälää, toi maahan muun muassa lannoitteita ja toimi maatalouskoneiden, polkupyörien, meijerikoneiden ja kiviliili- ja koksikaupan edustajana. Svanljung harjoitti laivanselvitys- ja huolintatoimintaa ja oli suurin omistaja 1917–1929 toimineessa Vasa Fartygs Ab:ssa (Vaasan Laiva Oy) jolla oli telakka Vaasan palosaja kolme omaa purjeal usta Bergö, Sandö ja Nordö. Tällä telakalla Svanljung rakennutti viisi purjelaivaa. Hän oli mukana perustamassa useita teollisuusyrityksiä muun muassa Vaasan Pitsitehtaan.

Pitsitehdas

Petsitehdas paerustettiin Vetokannakselle, silloiselle teollisuusalueelle. Vetokannaksella ja Kustaalassa oli mm. laatikkotehdas, verkkotehdas, pitsitehdas, pajoja, pesula, ruumisarkkuvalmistus, nahkatehdas sekä useita kauppapuutarhoja.

Useat teollisuuslaitokset ja yritykset johtivat siihen, että myös monet kaupat sijoittuivat alueelle.

Gerbyntien varrella on vieläkin muutamia entisiä tehdasrakennuksia, joita on muutettu asuinrakennuksiksi. Yksi näistä on Vaasan Pitsitehdas, joka oli toiminnassa vuosina Vuonna 1913 rakennettiin puinen tehdasrakennus ja 1919 tiilirakennus.

Tiilirakennuksessa on nykyisin liikehuoneistoja pohjakerroksessa, toinen kerros on kunnostettu asunnoiksi. Puuhuvila, joka aikaisemmin oli johtajan perheen asunto, on myös säilynyt.

Pitsitehdasta vastapäätä on entinen verkkotehdas. Tämä tiilirakennus rakennettiin 1920 ja siellä on myös nykyään asuntoja.

Lähteet: Dragnäsbäck – en småstad i staden Ingalill Hagman m.fl. Vasa, Pörssitiedote ja Vaasan kulttuuriympäristöselvitys

Alkuperäiselle sivulle

https://www.porssitieto.fi/osake/lisaa/vaasanpitsi.shtml

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa