Billigste Strømleverandør | Forbrukslån lav Rente | Teppegulv | Beste Luft til Vann Varmepumpe | Forsikringsselskap | Tyverialarm | Beste kredittkort 2019 | Mobilselskaper i Norge
Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Näe syvemmälle Vaasaan: Vaasan Rannikkopatteristo

Näe syvemmälle Vaasaan: Vaasan Rannikkopatteristo

Vaasan Rannikkopatteristo (lyh. VaaRPsto) oli vuoden 1998 loppuun asti Vaasassa Pohjanmaalla toiminut puolustusvoimien joukko-osasto. Vaasan rannikkopattaeriston toiminta lakkautettiin 31. joulukuuta 1998.

Rannikkopatteristo oli laatuaan ainoa moottoroitu rannikkopatteristo Suomessa. Kalustona oli (ainakin v. 1968) Boforsin 150 mm haupitsit ja 130K54. Se kuului maavoimiin ja rannikkotykistöjoukkoihin ja antoi varusmieskoulutusta. Joukko-osasto perustettiin vuonna 1952.

Historiaa

Suomenlinnaan perustettiin 1.12.1952 Ensimmäinen erillinen Rannikkotykistöpatteristo. Vuoden 1957 alussa nimi muutettiin muotoon Vaasan Rannikkopatteristo.

Kasari ja harjoitusolosuhteet olivat jopa tuohon aikaan ala-arvoiset ja uutta sijoituspaikkaa etsittiin. Nimestä huolimatta Vaasa ei ollut sijoitusvaihtoehto, koska siellä toimi vielä Jääkäripataljoona 1. Sijoituspaikoiksi suunniteltiin mm Hankoa, Porkkalaa ja Rauman lähellä oleva Rihtniemeä.

Lipun luovutuskirja päiväyksellä 3.6.1958.

Vuoden 1964 alussa määrättiin Jääkäripataljoona siirtymään Sodankylään. Ensimmäinen etukomennuskunta Patteristosta saapui Vaasaan 1.8.1964. Viimeisenä saapuivat raskaat tykit 27.8.1964. Lähtöparaati oli pidetty Suomenlinnassa 27.7.1964. Lähtötilaisuudessa naulattiin Vanhan kasarmin seinään (C83) muistolaatta.

Tasavallan presidentti oli vahvistanut käyttöön joukko-osastolipun 20.12.1957. Vaasan kaupunki lahjoitti lipun silloin vielä Suomenlinnassa toimineelle Patteristolle .

Ilkka lehti uutisoi upseerikeholla pidettyä tilaisuutta 2.12.1983. Uutta lippua kantaa Kari Lehtimäki. Vanhempana lippu-upseerina Pekka Kurvinen ja nuorempana Pauli Salo.

Lipun naulaus tapahtui Suomenlinnan upseerikerholla 3.6.1958. Uusi lippu luovutettiin Patteriston komentajalle senaatintorilla 4.6.1958. Luovuttajana oli presidentti Urho Kekkonen ja vastaanottajana silloinen komentaja everstiluutnantti Veikko Vuorela.

Lippu uusittiin 31.11.1983. Lahjoittajana oli jälleen Vaasan kaupunki. Edellinen lippu, joka oli kestänyt tuulia ja tuiskuja jo 25 vuotta toimitettiin sotamuseoon. Myös tämä uudempi lippu on nykyisin sotamuseossa. Se luovutettiin koruttomassa, mutta juhlavassa tilaisuudessa Pauli Salon ja Erkki Hölsön toimesta vuoden 1998 lopulla.

Lue lisää:

http://www.netikka.net/vlpcommon/layouts/vertical/vertical_index.php?hname=paulisalo&page=ord&mid=31

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Ensimmäinen kaupunkiblogi

Perustin kesällä 2003 ilmeisesti Suomen ensimmäisen kaupunkiblogin nykyaikaisessa mielessä. Blogi on nimeltään Plokkaa. Perustin sen …

Vastaa