Dagens Strømpris | Forbrukslån Billig | Håndverkere | Energiglass | Beste Forsikringsselskap 2016 | Boligalarm Test | Kredittkort for Studenter | Mobilselskaper i Norge
Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Näe syvemmälle Vaasaan: Vaasan kauppahalli

Näe syvemmälle Vaasaan: Vaasan kauppahalli

Vaasan kauppahalli on goottilaistyylisesti rakennettu kauppahalli Vaasan keskustassa. Rakennus on kaavasuojeltu ja se onkin rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä.
Rakennuksen on suunnitellut Vaasan silloinen lääninarkkitehti A. W. Stenforsja se on rakennettu kahdessa osassa. Ensimmäinen osa, niin sanottu alahalli, valmistui 2. tammikuuta 1902 . Jälkimmäinaen osa, niin sanottu ylähalli, joka rakennettiin myös Stenforsin piirustusten mukaan, valmistui vasta vuonna 1927 Kulkuyhteys näiden kahden välille avattiin vuonna 1963.
Wikipedia
Halli Oy:n perustivat hovioikeuden neuvos Oskar Rewell, läänin arkkitehti A W Stenfors ja pankinjohtaja K H Majantie vuonna 1900.
Ensimmäisenä tonttihankintana oli Vaasanpuistikko 18 / Kauppapuistikko 13 tontti, jossa oli kulmauksessa kaksikerroksinen liiketalo (nykyinen Hallintalo) ja myöhemmin rakennettu kauppahallin talo.
Kauppahalli valmistui 2.1.1902 ja käsitti vain Vaasanpuistikkoon rajoittuvan osan. Loppuosa Kauppapuistikolle päin rakennettin 1927.
Hallintalo valmistui arkkitehti Viljo Revellin suunnittelmien pohjalta vuonna 1939 palaneen kaksikerroksisen liiketalon tilalle.
Vuosina 1900 – 1917 Halli Oy hankki useita keskeisiä tontteja kuten Hovioikeudenpuistikko 12 Vaasanpuistikolle asti, Koulukadun pohjoispään tontit n:ot 1 – 5, Rantakatu 14 ja Kapteeninkatu 45.
Suurin yhtenäinen rakennuskohde todennäköisesti koko Vaasassa on keskuskorttelin rakentaminen 1959 – 63. Tuolloin rakennettiin useiden osakkaiden toimesta , arkkitehti Viljo Rewellin suunnittelemana rakennuskokonaisuus, jossa oli 11.200 m2 liiketilaa, 9.700 m2 asuntoja ja toimisto/muuta tilaa 6.000 m2. Yhteensä tilaa rakennettiin 31.200 m2 (145.000 m3).
Keskuskortteli sai jatkokseen vuonna 1990 valmistuneen kauppakeskus Rewell Centerin, johon liitettiin aikaisemmin rakennetut liiketilat. Tuolloin tuli kokonaisuuteen lisää liiketilaa 3.790 m2 ja valokatteista yhteistilaa n. 4000 m2. Rewell Centerissä on eri liikehuoneistoja 67 kappaletta.
Kauppapuistiko 15 tontin Halli Oy hankki ennen maan itsenäistymistä. Tontille rakennettiin puinen liiketalo 1934 ja muita olemassaolevia rakennuksia korotettiin. Koko tontti uudelleenrakennettiin vuosina 1978 – 79.
Vaasanpuistikko 18 Halli Oy rakennutti palokadun varteen liiketalon vuonna 1910 . Taloa korotettiin vuonna 1929 yhdellä kerroksella. Vuonna 1988 valmistui edellisen rakennuksen tilalle uusi, nykyinen liiketalo, joka valmistui saman tyylin mukaiseksi kuin aikaisempikin. Koulukatu 1 – 5:een vlamistui kaksi asuintaloa vuosina 1969 – 1974. Vuosien 2015-2017 aikana Halli Oy on luopunut suorista kiinteistösijoituksistaan ja toiminta keskittyy toistaiseksi muihin sijoitusmuotoihin.
Yli 100 vuotta
Kauppahalli on palvellut yli 100 vuotta kauppa- & kohtaamispaikkana Vaasassa. Me kauppiaat olemme ylpeitä goottilaistyylisestä kauppahalli-rakennuksesta ja sen historiaa kaikuvasta ilmapiiristä. Vaasan Kauppahalli on yksi maamme vanhimmista ja kaavasuojeltu.
Vaasan kauppahallikiinteistö oli Halli Oy:n yksityisomistuksessa yli sata vuotta mutta myytiin kiinteistön sijoitusyhtiö vvt:lle vuonna 2016.

Vaasan kauppahalli
https://vaasankauppahalli.fi/

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Vaasassa kehitettiin maaginen seikkailupeli

Magis – Maaginen seikkailu -pelin on kehittänyt Vaasanseudun mielenterveysseura yhteistyössä Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen sekä …

Vastaa