Strømpris Kalkulator | Søke om Forbrukslån | Eiendomsmeglere | Fibernett | Vardia Forsikring Test | Brannalarm | Kredittkort Best i Test | Billigste Mobilabonnement
Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Näe syvemmälle Vaasaan. Tony Jylinä ja ”rumismi”.

Näe syvemmälle Vaasaan. Tony Jylinä ja ”rumismi”.

Vaasalaitaiteilija Tony Jylinä on ripustanut tänään 05. 10. 2019 sadetta uhmaten kymmeniä metrejä pitkän näyttelyn Vaksiluodon sillan ja Faroksen kupeeseen. Jylina sanoo maalaamisen lisäksi kirjoittavansa runoja.

Jylinän oman sivun pitäisi ilmestyä ensi viikolla. Jylinä vastustaa kertakäyttökulttuuria.

Jylinä kutsuu töitään rumismiksi tai Uglyismiksi. Mitä rumempia ja yksinkertaisempia työt ovat, sen parempia ne ovat!. Kookkaat öljyvärimaalaukset tehdään pilke silmäkulmassa. Hyväntuulista humoristista taidetta, joka kestää ajan hampaan.

Viime vuonna Taiteiden yössä Jylinällä oli aivan oma performanssi illalla kello kymmenen aikoihin. Jylinä sytytti yhden teoksistaan palamaan.

-Idea maalaukseen ja koko tapahtumaan tulee antiikin Prometheus -myytistä, Jylinä kertoi. Prometheus oli antiikin titaani, joka varasti tulen jumalilta ja lahjoitti sen ihmisille.

– Varsinainen tarkoitukseni on kiinnittää ihmisten huomio nykyiseen kertakäyttökulttuuriin. Me haluamme saada monia asioita ja tavaroita mahdollisimman helposti ja vaivattomasti. Se ei ole hyvä, taiteilija sanoi.

Kestävät materiaalit ovat taiteilijalle itsestäänselvyys. Jylinä maalaa öljyväreillä koivuvanerille.

– Lisäksi käytän välillä yksityiskohdissa lehtikultaa. Kaikki käyttämäni materiaalit takaavat, että teos kestää vuosisatoja.

Prometheus-maalaus paloi kuitenkin tuhkaksi Taiteiden yössä 2018.

Ajatus rujosta taiteesta ei ole mikään uusi idea. Sillä on vahva historiallinen tausta ja taidekielessä puhutaankin brutal artista tai outsider-taiteesta. Yksi aihaepiirin suurista taitaeilijoista oli saksalainen Otto Dix (2. joulukuuta 189125. heinäkuuta 1969). Dix tuli tunnetuksi järkyttävistä sotakuvistaan. Hitlerin vuonna 1933 tapahtuneen valtaannousun jälkeen Dixin sallittiin maalata vain harmittomia maisemakuvia. Osa Dixin sodanvastaisista maalauksista määrättiin tuhottavaksi. Toisen maailmansodan jälkeen Dix sai tunnustusta sekä Länsi- että Itä-Saksassa.

Lähteet: Tony Jylinä, Yle ja Wikipedia

Tapio Parkkari

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Vaasassa kehitettiin maaginen seikkailupeli

Magis – Maaginen seikkailu -pelin on kehittänyt Vaasanseudun mielenterveysseura yhteistyössä Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen sekä …

Vastaa