Sammenligne Strømpriser | Beste Refinansiering | Peliläppäri | Bredbåndsleverandører | Sammenlign Forsikring | Alarmer | Visa Kredittkort | Advokat
Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Näe syvemmälle Vaasaan: Teatteriravintola Kulma

Näe syvemmälle Vaasaan: Teatteriravintola Kulma

Fazerfood on julkaissut lyhyen tarinan laegendaarisesta Teatteriravintola Kulmasta. Fazerin tarina on vain hippunen kaikista Kulman tarinoista. Minulla on vahva henkilökohtainen tunneside Kulmaan, sillä siellä tuli istuttua useammankin kerran.

Eräänäkin iltana olin taas Kulmassa ja minut laitettiin istumaan ravintolasalin perälle seinän viereen. Tarjoilija otti tilauksen, potkaisi keittiön oven auki ja huuti: ”Yksi olut kusiränniin”. Kun toinen tarjloilija sitten toi oluaen, kysyin kusirännistä. Hiukan nolostuen tarjoilija kertoi, että nimi tulee siitä, että seinän vierelle ohjataan yksinäiset miehet, jotka eivät tanssi, mutta särpivät olutta.
Kusirännin vieressä oli pitkä pöytö, minne laitettiin yksinäisiä naisia tai naispareja. Kysyinsen nimeä, ja nolostunut tarjoilija sanoi, että ”fileetiski”.
Fazerfoodin tarina
Vaasan kaupunginteatterin vanhin osa on alkuperäistä, jo vuonna 1906 valmistunutta Vaasan Työväentaloa. Kauniin jugend-talon suunnitteli arkkitehti A.W. Stenfors, joka toimi Vaasan reaalilyseossa piirustuksen opettajana. Opetustoimensa ohella Stenfors työskenteli myös lääninarkkitehdin tehtävissä.
Fazerfoodin tarina
Suomenkielinen teatteritoiminta sai alkunsa syksyllä 1906, kun Vaasan Työväen Teatteri perustettiin. Sisällissodan takia vuonna 1917 toiminta kuitenkin keskeytyi ja suojeluskunta otti teatteritalon haltuunsa. Suojeluskuntalaiset löysivät näyttämön alle piilotetut aseet, ja rangaistukseksi talon näyttämö varusteineen tuhottiin. Syksyllä 1919 talo saatiin jälleen teatteriväen hallintaan, mutta vuonna 1930 teatterin toiminta jouduttiin taas keskeyttämään, kun työväentalon kellarista löytyi jälleen asekätkö, ja toimitilat takavarikoitiin. Teatteri kunnallistettiin vuonna 1972, ja samalla se nimettiin Vaasan kaupunginteatteriksi.
Teatteritalon laaja peruskorjaus- ja uudisrakennustyö valmistui vuonna 1992 ja vanhan jugend-talon ulkoasu palautettiin alkuperäiseen muotoonsa. Arkkitehti Annikki Nurmisen suunnittelema uudisrakennusosa edustaa modernia arkkitehtuuria avarine auloineen sekä graniitti- ja teräsmateriaaleineen. Rakennustyön edetessä uudisrakennussiipeen rakennettiin nykyaikaiset näyttämötilat. Suuren näyttämön Romeo-salissa on paikkoja 370, ja vanhan rakennuksen puolella olevan pienen näyttämön Julia-salissa niitä on 118. Teatteriravintola Kulmassa on asiakaspaikkoja 160.
Vastavalmistuneen teatterikorttelin maanalaisessa pysäköintihallissa on 348 parkkipaikkaa kahdessa tasossa. Halli on tarkoitettu sekä teatterikorttelin asukkaiden että yleiseen käyttöön. Teatteriin tulevat voivat pysäköidä autonsa maksulliseen pysäköintihalliin.
https://www.fazerfoodco.fi/ravintolat/Ravintolat-kaupungeittain/vaasa/teatteriravintola-kulma/teatteriravintola-kulman-tarina/
Fazerfood
https://www.fazerfoodco.fi/ravintolat/Ravintolat-kaupungeittain/vaasa/teatteriravintola-kulma/teatteriravintola-kulman-tarina/

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Vaasassa kehitettiin maaginen seikkailupeli

Magis – Maaginen seikkailu -pelin on kehittänyt Vaasanseudun mielenterveysseura yhteistyössä Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen sekä …

Vastaa