Strømpriser | Hvordan få Forbrukslån | Eiendomsdrift | Kiropraktor | Beste Forsikringsselskap | Boligalarm | Billigste Kredittkort 2019 | Billigste Telefonabonnement
Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Näe syvemmälle Vaasaan: Kellarimestari Friendrich Ernst

Näe syvemmälle Vaasaan: Kellarimestari Friendrich Ernst

Ulkovaasalainen/Heikko Halonen/27.8. 2015

Vuonna 1868 Friedrich Ernst hankki itselleen oman hotellin Vaasasta.   Kauppias K.A.Mannelin oli ostanut tontin Kirkkopuistikko 16 Vaasan ensimmäisestä tonttihuutokaupasta 1856.  Se siirtyi ravintoloitsija C.F.Kjellmanille 1860 ja tämä myi sen Ernstille. Tässä tarina.

Friedrich Adolf Heinrich Ernst syntyi 13.4.1831 Bleckedessä Elben varrella 50 km Hampurista ylävirtaan. Bleckede kuului tuolloin itsenäiseen Hannoverin kuningaskuntaan.  Preussin-Itävallan sodan seurauksena se 1866 liitettiin Preussiin ja 1871 muodostettuun Saksan keisarikuntaan.  Toisen maailmansodan jälkeen Bleckede jaettiin Elbeä pitkin niin, että kaupungin pääosa tuli Länsi-Saksaan ja joen oikea ranta Itä-Saksaan.

 Ohessa lyhyt esittelyvideo Bleckeden kaupungista.

Ei ole tietoa, miten Ernst saapui Suomeen, mutta Finlands Almänna Tidning kertoo 23.7.1857, että Helsingin poliisikamari oli edellisenä päivänä myöntänyt matkustusluvan Hannoverin kansalaiselle tarjoilija Fredrik Ernstille.  Myöhempien kirkonarkistojen tiedoista selviää, että Ernst avioitui 22.10.1858 Karolina Kristina Augusta Mathilda Steffensin kanssa.  Karolina oli syntynyt 3.4.1835 Osterburgissa Preussin Stendalin maakunnassa melko lähellä Leipzigia.  Alue on nykyisin Saksi-Anhaltin osavaltiota.

Ei ole lähdetietoa, missä vihkiminen tapahtui, mutta mitä todennäköisimmin Turussa.  Seuraavat tiedot kertovat Ernstin käyttäneen Turussa ravintoloitsijan titteliä, joten luultavasti hänellä oli jonkin ravintolan toiminta hoidettavanaan.  Åbo Tidningar kertoo 21.6.1859 päivälaiva Furst Menschikoffilla saapuneen 19.6. Tukholmasta mm. ravintoloitsija Ernst.  Vielä samana vuonna perheeseen syntyy Turussa ensimmäinen lapsi tytär Maria Augusta Fredrika 31.10.1859. Poika Fredrik (Fritz) Henrik Theodor syntyy samalla paikkakunnalla 9.11.1860.

Turusta Ernst muutti Ouluun 1862, missä ilmeisesti hoiti paikallista hotellia.  Tästä todisteena oululaisessa Pohjan-Tähti-lehdessä 7.11.1866 julkaistu uutinen, jonka mukaan Ernstille oli langetettu tuomio kaupungin kämnerioikeudessa 30.10. laiminlyödystä matkustajien ilmoittamisesta. Oulussa Ernstin perheeseen syntyivät pojat Alexander Frans Louis 1.9.1863 ja Carl Gustaf Richard 27.6.1865.  Jälkimmäinen kuoli jo puolen vuoden ikäisenä.

Vuonna 1868 Ernst hankki itselleen oman hotellin Vaasasta.   Kauppias K.A.Mannelin oli ostanut tontin Kirkkopuistikko 16 Vaasan ensimmäisestä tonttihuutokaupasta 1856.  Se siirtyi ravintoloitsija C.F.Kjellmanille 1860 ja tämä myi sen Ernstille.  Voidaan spekuloida, että suurten nälkävuosien aika ei ollut otollista hotellin ja ravintolan ylläpitoon ja Ernst saattoi saada tehtyä kaupat varsin edulliseen hintaan.  Perheensä kirjat Ernst siirsi Vaasaan 12.7. ja ensimmäinen mainos julkaistiin Vasabladetissa 18.7.1868.  Vielä samana syksynä perheeseen syntyi poika Karl Gustaf Konrad 5.11.1868.  Hän sai siis kaksi ensimmäistä etunimeään lapsena kuolleen veljensä mukaan.  Perheeseen syntyi Vaasassa vielä kaksi lasta lisää: lapsena kuollut poika Knut Emil 18.8.1870 ja viimeiseksi tytär Anna Maria Louise 8.8.1871.

Ernstin hotellista muodostui nopeasti Vaasan keskeinen kokouspaikka.  Uusi Suometar 7.5.1869 kertookin siellä pidetystä juhlasta, jolla kunnioitettiin uutta  valtiopäiväjärjestystä: ”Waasassa oli juhlaa vietetty keisarin syntymäpäivänä huhtik. 29 p:nä.  Kokouspaikka oli hra Ernst’in salonki, joka oli ollut kauniisti koristettu.  Programmi oli ollut: suuriruhtinaan malja (jonka esitti kuwernööri Wrede), wenäjän kansallislaulu, malja Suomelle (esittäjä: rehtori Hallsten), ”Maamme” ja ”Sawolaisten laulu”. Lopuksi oli wielä tanssittu ja muita puheita pidetty.”

Lue lisää:

https://ulkovaasalainen.wordpress.com/tag/suku/

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Vaasassa kehitettiin maaginen seikkailupeli

Magis – Maaginen seikkailu -pelin on kehittänyt Vaasanseudun mielenterveysseura yhteistyössä Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen sekä …

Vastaa