Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Myötätuuli-projekti

Myötätuuli-projekti


Myötätuuli-projekti auttaa

Maahanmuuttajat töihin

”Työkkärin Akvaario-kokoushuoneessa pidetty kielikurssi innostaa oppimaan lisää.

Hamide, Andraous ja Robert osallistuvat vilkkaasti keskusteluun suomen kielellä. Yhteinen kieli lähentää maahanmuuttajia.

Suomi ei ole yksin maailmassa. Suomi tarvitsee työntekijöitä, koska suuret ikäluokat menevät kohta eläkkeelle eikä uusia suomalaisia ole tarpeeksi tulossa tilalle

Tämä koskee myös Vaasan aluetta ja koko Pohjanmaata. Vaasan kaupungissa asuu n. 3% maahanmuuttajia n. 57 000 asukkaan joukossa. Heistä työttömänä täällä on n. 30%, mutta koko kaupungin työttömyysprosentti on vain 8,2%. Työttömiä maahanmuuttajia on 70 eri maasta. Kummallisia prosenttilukuja, eikö vain?

Miksi maahanmuuttajat eivät työllisty?

Mikä projekti

Kaikilla Suomeen tulevilla maahanmuuttajilla, tulivatpa he sitten minkä vuoksi tahansa, on oikeus kotouttamis-lain mukaiseen tukeen, jonka järjestää Suomen valtio. Kotouttaminen tarkoittaa kieliopintoja, ammattitaidon kartuttamista, työnhakua ja muuta maahan muuton helpottavaa toimintaa.

Laista huolimatta maahanmuuttajat eivät työllisty kovin hyvin. Siksi perustettiin ESR-projekti (Euroopan unionin sosiaalirahasto) nimeltä Myötätuuli joka auttaa työnhakijoita niin Vaasassa kuin Kokkolassa, Pietarsaaressa, Närpiössä ja Kristiinankaupungissa, sanalla sanoen Pohjanmaan TE -keskuksen alueella. TE keskus hallinnoi projektia, jolla on työntekijöitä kaikissa työvoimatoimistoissa edellä mainituilla paikkakunnilla.

Myötätuuli toimii työvoimatoimistoissa. Se antaa maahanmuuttajille yksilöllistä ohjausta. Myötätuulen ihmiset soittavat työnantajille, järjestävät haastatteluja, kielikursseja, räätälöityä ammatillista koulutusta, yrittäjäkursseja, työnhakuvalmennusta. Työyhteisöjä varten koulutetaan työpaikkaohjaajia, annetaan monikulttuurisuustietoa ja järjestetään asiakaspalvelukursseja. Työvoimatoimistoille järjestetään infopalavereja ja koulutetaan henkilöstöä.

Projekti on laaja. Se on käynnissä vuosina 2004-2007. Tähän saakka Vaasassa on ollut asiakkaita jo 120. Uusia työnhakijoita tulee kaiken aikaa, koska Vaasan alue kuitenkin työllistää ihmisiä suhteellisen hyvin. Työttömyys laskee hiljalleen.


Keskustelu foorumissa:


Totutteleminen vie aikansa

Entä asenteet?

Suomalaiset eivät ole tottuneet vierasmaalaisiin ihmisiin. On rasistisia asenteita maahanmuuttajia kohtaan. Mutta moni tulee ahdingosta, köyhistä oloista, jotkut pakenevat henkensä edestä. Silloin ihmiset turvaan päästyään haluavat maksaa takaisin. Omalla työllään.

Vaasa samoin kuin Pohjanmaan rannikkoseutu kokonaisuudessaan on täynnä yrityksiä, jotka tarvitsevat väkeä. On siis syytä saada uudet ihmiset, heidän toiveensa, ammattitaitonsa ja kielitaitonsa uuden kotimaan käyttöön mahdollisimman nopeasti.

Epäluulo muualta tulevia kohtaan johtuu tietämättömyydestä. Sen vuoksi Myötätuuli pyrkii tiedottamaan olemassaolostaan sekä maahanmuuttajille että työnantajille.

Odottavan aika on pitkä

Vaasassa Myötätuulta luotsaavat projektipäällikkö Leena Laine ja työvoimaohjaaja Anita Sahlström. Tähän asti on saatu työpaikka tai tukityö 48 ihmiselle, työharjoittelupaikka 38 ihmiselle, starttiraha yritystä varten on saanut kuusi ihmistä ja tutkintoon johtavassa koulutuksessa on viisi ihmistä.

Vaasa on maahanmuuttajalle hyvä paikka sen vuoksi, että täällä on paljon erilaisia kouluja. Moni on suorittanut suomen- tai ruotsinkielisen lukion, joka jo antaa melkoisen hyvän kielipohjan.

Erityisominaisuus Pohjanmaalla on kaksikielisyys. Se vaatii paljon muualta tulleelta ihmiseltä, jonka kieli ei ehkä sukua kummallekaan kotimaisellemme. Vaasan maahanmuuttajatyöttömät ovat kotoisin Iranista, entisen Jugoslavian alueelta, Venäjältä, Sudanista ja Irakista pääosin.

Ehkä toivotamme tulijat tervetulleiksi joukkoomme ja autamme heitä hankalassa alussa kaikin puolin? Nyt eikä huomenna!


Keskustelu foorumissa:

About Toimitus

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa