Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Mustasaaren kielimittari

Mustasaaren kielimittari


Mustasaari mittaa suomenkieltä

Mustasaaren kielimittari mittaa suomenkielisten palvelujen tasoa – kunanjohtaja Marcus Henricson.

Mustasaaren kunnanjohtaja Marcus Henricson on sitä mieltä, että ihmiset yleensä ymmärtävät olla terveen kriittisiä silloin kuin on kyse heidän oikeudestaan käyttää omaa äidinkieltään suhteessa julkiseen hallintoon ja palvelutuotantoon.

Kielimittari mittaa syvältä
Mustasaaren kunnan nettisivulla on vielä jonkin aikaa kielimittari, jonka avulla kunta pyrkii mittamaaan kuntalaisten käsityksiä kunnan palveluista, joissa kielellä on suuri merkitys. Kielimittarkyselyn monipuolisten tulosten avulla kunta pyrkii kehittämään ja parantamaan palveluja, sanoo kunnanjohtaja Marcus Henricson. Tutustu kielimittariin Mustasaaren kunnan nettisivulla. Tässä ”haastattelumittari” perinteiseen kysymys-vastaus tyyliin.

Mustasaaren kielimittari

Mistä idea kielimittariin?

-Vuonna 2005 Mustasaaren kunta teki yhdessä Kuntaliiton ja Åbo Akademin kanssa ns. kielibarometrin, tieteellinen tutkimus jossa kysyttiin n. 250 suomenkielisen kuntalaisen mielipiteitä kunnan palveluista yleensä ja erityisesti suomen kielellä. Barometrin tulos oli rohkaiseva, sillä suomenkieliset asukkaamme antoivat kunnan palveluille yleisarvosanan 8,2. Tämä oli selvästi odotettua parempi arvosana.

Analysoituamme kielibarometrin tuloksia päätimme ottaa käyttöön kielimittarin, jolla ihmisille annetaan mahdollisuus ilmaista kantansa kunnan kielellisistä palveluista vastaamalla muutamaan yksinkertaiseen kysymykseen. Näin haluamme tarjota
asukkaillemme yksinkertaisen kanavan suoralle palautteelle.

Kuinka moni on vastannut kielimittariin?

Olemme saaneet noin 80 vastausta tähän mennessä.

Voisitko tehdä yhteenvedon tuloksista?

-Tulokset ovat hyvin samansuuntaisia laajemman kielibarometrin kanssa, eli yleisarvosana on melko hyvä, ottaen huomioon että ihmiset yleensä ymmärtävät olla terveen kriittisiä silloin kuin on kyse heidän oikeudestaan käyttää omaa äidinkieltään suhteessa julkiseen hallintoon ja palvelutuotantoon.

-Jos verrataan kunnan eri toimialojen saamaa palautetta, niin profiili on hyvin
samankaltainen kuin kielibarometrissakin, eli hoiva-ala yleensä ja erityisesti
vanhustenhuolto saa kaikkein vaatimattomimmat arvosanat. Tämä on täysin
luonnollista, koska silloin kun ihminen on potilaan asemassa ja täysin riippuvainen
hoitohenkilökunnasta, niin myös kieliasioiden merkitys korostuu entisestään.

Miten tuloksia tulkitaan? Miten tuloksia hyödynnetään?

-Tulemme jatkamaan ne panostukset, jotka olemme aloittaneet jo kielibarometrin tulosten perusteella. Yksi näistä konkreettisista toimenpiteistä on tehtäväkohtainen kieliopetus. Tarjoamme siis henkilökunnallemme mahdollisuuden opiskella omaa ammattikieltään toisella kotimaisella kielellä, useimmiten suomeksi mutta joissain tapauksissa myös ruotsiksi. Noin vuoden kuluttua tulemme tutkimaan kielimittarin tuloksia uudestaan. Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, onko panostuksillamme ollut vaikutusta Mustasaarelaisten asenteisiin.

Voisitko esittää muutamia kommentteja?

-Mustasaaren kunnan linja kieliasioissa on erittäin kunnianhimoinen. Asetamme itsellemme kovat vaatimukset mitä tulee asukkaiden palvelemiseen heidän omalla äidinkielellään. Kunnanvaltuusto on hyväksynyt suhteellisen vaativan kielisitoumuksen, jossa kunta julkisesti sitoutuu tarjoamaan korkeatasoisia palveluja ruotsiksi ja suomeksi, ja jonka mukaan mm. kunnan nettisivusto ylläpidetään
identiisenä molemmilla kielellä. Kevään aikana tulemme myös ottamaan käyttöön
sähköpostiosoitteen @mustasaari.fi.

Nämä ovat muutamia esimerkkejä siitä, miten itsestään selvänä meillä Mustasaaressa pidetään sitä, että kaikkia asukkaita ja muita asiakkaita palvellaan tasavertaisesti kielestä riippumatta. Itse olen suomenruotsalaisena oppinut ajattelemaan tällä tavalla pienestä pitäen.

Keskustelu jatkuu foorumissa:

Mustasaaren kunta:

About Toimitus

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa