Huutolaisajan paluu


Hoitopaikkojen kilpailuattaminen on selkeä paluu 1800 luvulle, jolloin raihnaiset ja vanhukset huutokaupattiin halvimman tarjouksen mukaan, kirjoittaa Heikki Lamminmäki.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan 11.9.-07 hyväksymä vanhusten hoitopaikkojen selvitys pitää sisällään vanhusten ympärivuorokautisen hoitopaikkojen kilpailuttamisen. Toisin sanoen kaikki hoitopaikat kilpailutetaan, myös kaupungin itsensä ylläpitämät hoitopaikat joutuvat kilpailun piiriin. Totuttuun tapaan halvimman tarjouksen jättäneet valitaan hoitopalvelun tuottajiksi. Tämä on selkeä paluu 1800 luvulle, jolloin raihnaiset ja vanhukset huutokaupattiin halvimman tarjouksen perusteella.

Tuo aika entinen palaa, kun nähdään että yhteiskunnalle vain kustannuksia tuottava ikääntynyt väestönosa on taloudellinen taakka. Nyt ikääntyvälle väestönosalle suunnitellaan tarjottavaksi kilpailutettuja palveluja, joiden kohoavat kustannukset maksaa ikäihminen. Tästä esimerkkinä kilpailutetut lääkemääräysten toimittamiset. 20 euroa kuukaudessa, eli 240 euroa vuodessa. Sinne meni kansaneläkkeen korotus, kuin Kankkulan kaivoon.

Omaehtoinen toiminnan kehittäminen työnnetään taka-alalle. Ikääntyneiden itsensä aikaansaama sosiaalinen verkosto tuhotaan. Perusajatus kaupungin vanhuspalvelujen tämän hetken suuntauksessa on, vain virkamiesten näkemykset ovat oikeita. Tästä esimerkkinä, Vuorikodin askartelu ja harrastetilojen alasajo.

Vuorikodin harrastetiloissa toimi päivittäin suuri joukko eläkeiän ylittäneitä vaasalaisia. Jokaisella oli mahdollisuus rytmittää harrastuksensa oman aikataulunsa mukaiseksi. Jokainen sai valita harrastuksensa työtahdin oman tuntemuksen mukaan. Tavata tuttavia, keskustella ja seurustella kiireettömästi hyvässä seurassa. Tilalle tarjottiin Työväenopiston ylläpitämää harrastetoimintaa joka ymmärrettävistä syistä on hintavampi ja aika rajoitettua. Lisäksi osanottajien määrä on myös rajattua. Esimerkiksi askarteluaika 4,5 tuntia, maksu 45 euroa ja osanottajia korkeintaan 16.

Vuorikodissa tapahtunutta omaehtoista päivittäistä harrastetoimintaa ja sen sosiaalisen verkoston merkitystä ei missään vaiheessa Vaasan kaupungin virkamiesten keskuudessa ole haluttu ymmärtää. Omaehtoisen harrastuksen merkitys, sen sosiaalisenverkoston ja sen monipuolisuuden virkistysvaikutus on ikääntyvälle väestönosalle elämänlaatua antavaa toimintaa. Mitkään tiukkoihin määräyksiin ja aikaan sidotut toiminnot eivät pysty kilpailemaan kansan syvistä riveistä kumpuavaan omaehtoiseen toimintaan. Siellä jokainen yksilö voi kokea olevansa oman onnensa seppä!

Heikki Lamminmäki
Kaupungin valtuutettu
Pro Vaasa

Jos haluat oman kolumnisi blogiin, ota yhteyttä Palautelomakkseen kautta.

Keskusteluun

About Toimitus

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa