Strømpris | Forbrukslån | Ildsteder | Takst på Bil | Forsikringer Sammenligning | Alarm | Kredittkort | Sammenlign Boliglån
Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Näe syvemmälle Vaasaan: Hiidenkirnu ja Pirunpelto

Näe syvemmälle Vaasaan: Hiidenkirnu ja Pirunpelto

Vesiylioikeuden tyhjäksi jäänyt arvokiinteistö ei kiinnosta Vaasan kaupunkia

 

 

Hiidenkirnu, pirunpelto ja salaperäinen luola

Matkalla kohti Ojbergetin hiidenkirnua ja pirunpeltoa pohdimme söderfjärdetopas Henrik Erikssoninkanssa nykyihmisen suhdetta maapallon geologiseen historiaan ja ihmiskunnan menneisyyteen. Pohdinnan tulos on tyly.

Matkan jälkeen tutussa piirissä tehty pienoisgallup vahvistaa asian. Yksikään runsaasta kymmenestä kysellystä ei tiennyt mitään Sundomin Öjbergetillä olevasta luontopolusta, hiidenkirnusta  ja pirunpellosta nyt puhumattakaan. Pieni lisäkysely kertoi että vain kolme olisi halukas käymään paikalla, mutta silloinkin oppaan opastuksella.

Tämä ei ole oikea paikka pohtia syytä nuivaan suhtautumiseen. Tässä asiaan suhtaudutaan positiivisesti ja annetaan pieniä vinkkjä ja linkkejä kiinnostuksen herättämiseksi.

Öjberget

Öjbergetin luontopolku, hiidenkirnu, pirunpelto ja ihmisten suojana ollut siirtolohkare tarjoavat jo sellainenaan mielenkiintoisen aikamatkan menneisyyteen, mutta jotain puuttuu. Puuttuu Suomenlinan legentaarisen oppaaan, Ior Bock´n” kaltainen tulisieluinen originelli, joka omalla persoonallaan herättäisi ihmisten kiinnostuksen Öjbergettiin.

Jos Ior olisi paikalla niin hän taikoisi hetkessä ihmisten mieliin kuvia noin 3000 vuotta sitten Merenkurkussa sijainnaeesta salaperäisestä saaresta, joka oli vain 25 kilometrin päässä rannikosta. Tällä saarella asuivat tilapäisesti hylkeenpyytäjät ja Eddan sankarit. Myöhempinä vuosisatoina salaperäinen, nyt jo kadonnut kansa rakensi saaren uumeniin salaisen luolan ja piilotti luolan syvimpään onkaloon kultaisen hylkeen.

Nämä ihmiset myös kiinnittivät rantakallioon suuren renkaan, joka on vieläkin löydettävissä Öjbergetiltä, mutta jonka paikan vain vihityt tietävät.

Juuri tällaisena haluaisin Öjbergetin nähdä ja kokea. Valitettavasti tämä kaikki on vain kirjoittajan villiintyneen mielen tuotetta. Niille jotka tallustavat maan pintaa realismin paino harteillaan, riittää hiidenkirnu ja pirunpelto sekä muut kivikautiset löydöt

 

 

Öjbergetin etelärinteellä 3 kilometrin hiihtoladun vieressä on syvä hiidenkirnu ja ympäröiviä kolosyvennyksiä. Paikka sijaitsee kivenheiton päässä kohdasta, jossa 3 km:n latu erkanee 5 km:n ladusta.

Henrik Erikksson näyttää hiidenkirnun mittasuhteet.

Kiertävä hiekka ja kivet jääkausikoskessa ovat kuluttaneet esiin pehmeästi hioutuneet kalliot ja niiden koverrukset. Muinaisrannalla aallot ovat lisäksi muokanneet kallioita. Viimeisimmällä jääkaudella, todennäköisesti 10.000 vuotta sitten, vuolas virta tai koski ovat saaneet kivet kiertämään tällä paikalla.

Kivipyörteet hioivat ajan mittaan syvän kuopan kallioon = hiidenkirnu. Vesi ja jää painoi jossain vaiheessa hiidenkirnun seinämän hajalle.

Mielenkiintoinen on myös aivan Hiidenkirnun läheisyydessä oleva Pirunpelto – lähes pyöreistä jääkauden aikana hioutuneista kivistä muodostunut kivinen alue keskellä Öjbergetiä.
sundom.web.mios.fi

Kivikautrisia löytöjä

Noin 4000 vuotta sitten Öjberget oli pieni saari kaukana Länsimerellä. Saari oli silloin vajaat kilometrin pituinen ja korkeintaan puoli kilometriä leveä. Lähimpään mannermaahan, nykyisen Laihian seudulla, oli lähes 30 kilometriä.

Todennäköisesti Öjberget oli silloin rikas kausiluonteinen asuinpaikka jossa ihmiset kalastivat ja pyydystivät hylkeitä. Silloin luola siirtolohkareen alla tarjosi hyvän suojan tuulta ja sadetta vastaan. Luolassa tulisija toi lämpöä ja sen yllä valmistettiin kalaa, lintua ja hyljettä. Luola saatiin kotoisaksi taljoilla ja aukkoon ripustettiin nahka oviverhoksi. Lisää kaivauksia tarvitaan jotta voitaisiin tarkemmin kuvailla sen ajan elämää ”Öjberget-saarella” Länsimerellä.

sundom.web.mios.fi

Vaikka mieli ei lennä

Vaikka mielesi ei lentäisikään Ior Bockin mielikuvituksen lailla, on Sundom kyläyhteisönä ja erityisesti Öjberget alueen merkittävimpiä nähtävyyksiä. Sundom täytyy vain ensin löytää. Tässä muutama linkki, jotka auttavat eteenpäin.

Sundom:web
http://sundom.web.mios.fi/
Kotiseutuyhdistys:
http://www.qnet.fi/sundom/fin/index.html
Vaasan kaupunki – Sundom
http://www.vaasa.fi/264160.shtml

Jos olisin Ior Bock

Bockin perheen saaga
http://www.timolehtinen.com/writings/books/9525137007/
Profeetta Ior
http://www.magnuslonden.net/artikkelit/haastattelut/iorbock_fin.htm
Wikipedia: Bror Holge Svedlin
http://fi.wikipedia.org/wiki/Ior_Bock

Vaasalaisista luontoelämyksistä keskustellaan foorumissa:
http://www.vaasalaisia.info/keskustelut/viewtopic.php?t=52

About Toimitus

Check Also

Vaasassa kehitettiin maaginen seikkailupeli

Magis – Maaginen seikkailu -pelin on kehittänyt Vaasanseudun mielenterveysseura yhteistyössä Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen sekä …

Vastaa