Strøm | Rimeligste Forbrukslån | Bytte sikringsskap | Kulutusluotto 2019 | Billigste Forsikringsselskap 2019 | Boligalarm | Visa Kredittkort | Beste Telefonabonnement 2019
Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Vaasalainen Henkilökuva: Risto Jalonen

Vaasalainen Henkilökuva: Risto Jalonen

Risto Jalonen (s. 28. lokakuuta 1957 k. 22.08. 2013) Vaasa) on vaasalainen kuva- ja sanataiteilija. Jalonen on toimi mm. taidemaalarina ja valokuvaajana

Jalosen retrospektiivinen näyttely Virran varrelta oli esillä galleria Art Alexissa vuonna 2008. Samaan aikaan ilmestyi Rajatapaus, 50-vuotisjuhlajulkaisu.

Jalonen on toimittanut useita kokoomateoksia pohjalaisesta taiteesta, kuten Vaasa – kaupunki keskellä luontoa (2002) ja Avain – Risto Jalonen ja muita pohjalaisia elämän tulkkeja (2005). Yksin -runokirjan ruotsinkielinen käännös mukana Yleisradion Tassiva Karhu kisassa 2005. Jalosen esikoisteos oli omakustanne Tuulee vuonna 1986.

Jalonen oli kiinostunut myös videoiden tekemisestä. Niitä syntyikin You Tubeen 176. Suurimman osan hän teki yhdessä muusikko Roy Rabbin kanssa.

Rauniobaari

Vuodesta 1989 lähtien olen elättänyt itseni pääosin taiteellisella työskentelyllä ja se, se on ollut varsin kirjavaa, luovaa ja antoisaa.… (Risto Jalonen 2009) V

Vaasalaisen multitaiteilija Risto Jalonen isännöi Vanhassa Vaasassa sijainnutta Raunio Baaria aina vuoteaen 1988(?) saakka. Baarilla oli monimerkityksellinen nimi ja myös kirjava asiakaskunta.

Rauniobaari Vaasapediassa

Sain kätösiin M.A.Nummisen ’’Baarienmies”,, kirjan ja hups siellähän taas tämä Jalosen Ristokin luurasi. Ajattelin. ’’Voisi vaikka jotain kirjoittaa, kun kerran tuttu mies kirjasta löytyi ja teos näin ollen hyvin tänne Pohjanmaalle linkittyy.

Kirjan takakannesta lainattua: ’’M.A. Nummisen Baarien mies on uudentyyppinen romaani, veijaritarina keskiolutbaareista ja niiden asiakkaista. Veijari Numminen vie lukijan miltei tuntemattomaan maailmaan, josta paljastuu odottamattomia, ennakkokäsitysten vastaisia asioita.’’

Yksi ennakkokäsitysten vastainen asia kirjassa on Jalosen tuolloin 80-luvulla isännöimä Raunio-Baari, jonka seiniä Numminen havaitsi taideteosten koristavan ja innostui asiasta ja kun jukeboxistakin tuli hyvin omaperäistä musiikkia, niin M.A. taisi paikkaan tosissaan tykästyä.

Tykästyi kyllä moneen muuhunkin paikkaan, mutta eritoten on mainittava tämä tuolloin Vaasassa sijainnut Raunio-Baari, koska se silloin aikoinaan oli ensimmäinen keskiolutkuppila jonka seinille Suomessa taidenäyttelyjä ripustettiin.

Ansio varmasti sekin. Ei enää paljon vanhankaltaisia baareja ole, mutta taidetta asetetaan nykyisin näytille joka kapakkaan ja kahvilaan. Hyvä niin, sillä kuviahan juuri siten tulee Maija Meikäläistenkin katsotuksi.

Seija Virtanen (Risto Jalonen)

Jalosen videoita You Tubeassa:

https://www.youtube.com/user/ristojalonen/videos

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Kolmen soinnun maisterit Vaasasta – Klamydia

“Me ei tosiaan olla ainoastaan pala Eurooppaa, vaan jotain kaunista, jota ei koskaan myydä saa”. …

Vastaa