Beste Strømleverandør | Forbrukslån | Halvin puhelinliittymä | Paras puhelinliittymä | Billigste Forsikring | Husalarm | Billigste Kredittkort | Beste Mobilabonnement 2019
Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Vaasalainen Henkilökuva: Paikallishistoroitsija Jussi Kangas 1936-2012

Vaasalainen Henkilökuva: Paikallishistoroitsija Jussi Kangas 1936-2012

Jussi Kangas

Asevelikylän kyläpäällikkö ja paikallishistoroitsija

Vaasalainen paikallishistoroitsija ja kunnallispoliitikko Jussi Vihtori Kangas (18.11. 1936 Ylistaro -11.04. 2012) Vaasa) ussi Kangas (69) oli historiafriikki. Henkilöhistoria, ihmiskohtalot ja tapahtuneen yleiset ja salatummat yhteydet vetivät Kangasta vastustomattomasti puoleensa.

-Olen ollut koko elämäni ajan kiinnostunut historiasta. Ensimmäisen historiantutkimukseni tein jo nuorukaisena kun suoritin nuorisoseuramerkkiä, sanoi Kangas vaasalaisia.infon haastattekussa elokuussa 2005.

Paikkakunta ja yrityshistoroitsija Kankaasta tuli vasta eläkevuosina. Tätä ennen hän ehti tehdä pitkän päivätyön työnjohtajana, työteknikkona ja suunnittelijana ”Rompalla” eli nykyisessä ABB:ssä.

Yhteiskunnallisesta kiinnostuksesta kertoo se, että Kangas istui Vaasan valtuustossa 3 kautta valtuutettuna ja neljä kautta varavaltuutettuna. Tämän lisäksi hän oli 16 vuotta teknisessä lautakunnassa. Muihin meriiteihin kuuluu monipuolinen paikallisaktiviteetti. Kangas toimi mm. Asevelikylän ”kyläpäällikkönä”.

Historoitsija

Ensimmäisen historianteoksensa Kangas pykäsi kokoo vuonna 1971. Sen jälkeen niitä on syntynyt kymmenkunta kappaletta. Jussi ei tyytynyt kirjoittamaan vain Työväenopiston 400-piirin julkaisemiin vihkosiin, vaan heilutti sanan säiläänsä monissa paikallisjulkaisuissa mm. Pohjalaisessa, Vaasan Ikkunassa ja lakkautetussa Uusi Vaasalainen lehdessä.

Jussin kirjoituksia on luettavissa myös Kokkolan, Seinäjoen ja Vaasan kaupunginkirjastojen yhteisen Porstua projektin kokoelmassa. Kangas oli henkilönä avoin ja vilpiton ja häneen oli helppo saada kontaksi.

Kangas vetosi vaasalaisiin perinteenkantajiin. -Yhdessä me voimme tehdä isoja asioita, sanoi Jussi usein keskustellessämme.

-Vaasalaisen muistitieto pitää saada talteen. Kolmekymmenluvun muistelijat voidaan pian laskea parin käden sormin. Ei puutu kuin kuuntelija ja muistiin merkitsijä. Kysymys on kaupungin yhteisesta muistista, meidän muististamme, sanoi Jussi Kangas. Tämä työ jäi Jussilta kesken.

Tapio Parkkari

2005

Taustaa

Syntyi Ylistarossa 1936 yhdeksänlapsiseen maanviljelijäperheeseen keskimmäisenä lapsena. Vanhemmat Edvard Kangas ja Maria (os. Haavisto). Puoliso vuodesta 1960 Anja (os. Pukkila), pojat Timo (1961) ja Pekka (1967).

Jussi oli nuorisoseuran kasvatti, sieltä tuli henkinen pääoma ja kiinnostus kotiseutuhistoriaan. Paikallishistorian tutkimuksia, arkeologisia kaivauksia (Etelä-Pohjalainen Osakunta).

Kangas muutti Vaasaan 1955 ja asumaan Huutoniemelle. Armeijaan 1956 PohmItPsto Kokkola, sotilasarvo alikersantti.

Parhaiten Jussi Kangas muistetaan Vaasan Työväenopistossa kurssilaisena, opettajana ja luennoitsijana vuodesta 1996 pitkälle 2000-luvulle. Jussi oli myös Vaasa 400 kaupunkihistorian opintopiirin ideoija.

Julkaisut: Vaasan Tekniset ry 30 vuotta, 1971. Aseveljien perintö, Vaasan Asevelikylä 50 vuotta, 1996. Kituperä Kiikari, tronoperä Troihari, Sukutarina 1998. Vaasan Ikinuoret ry 25 vuotta, 1999. Wanha Pakka, Huutavanmäen-Huutomäen-Huutoniemen historiaa, 1999. Kuin kala vedessä – Som fisken i vattnet, Vaasan Uimaseura –Vasa Simsällskap 100 vuotta, 2002. Vaasan poliisilaitoksen sata vuotta, 2003. Varrella virran . . . Ylistarolainen kyläkirja 2005. Pingviinit avannossa 40 vuotta, 2006.

Esseitä useassa antologiassa vuosina 1999 – 2003. Satoja lehtiartikkeleita, kolumneja ja pakinoita nimellä ja nimimerkillä.

Tulen julkaisemaan lähiaikoina muutamia Jussi Kankaan parhaita paikalliuashistoriasta kertovia tekstejä.

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Vaasassa kehitettiin maaginen seikkailupeli

Magis – Maaginen seikkailu -pelin on kehittänyt Vaasanseudun mielenterveysseura yhteistyössä Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen sekä …

Vastaa