Strøm | Beste lån uten Sikkerhet 2019 | Satellittbredbånd | Bytte Internettleverandør | Beste Forsikringsselskap 2016 | Boligalarm Pris | Kredittkort Bonus | Billig Mobiltelefon

Heikki Punkari

Vaasan kaupunkirakenne on ainutlaatuinen

”Topin ringin” toteuttaminen toisi Vaasaan jotain ainutlaatuista, sanoo Heikki Punkari.

Halli Oy:n toimitusjohtaja Heikki Punkarilla riittää kiirettä. Aikaa kuluu mm. Alatorin kiinteistön suunnittelussa. Yhtenä ajatuksena on yhdistää yhdessä HS Centeri kanssa Altorin ja mahdollisesti koko korttelin liiketilat yhtenäiseksi kauppiastavarataloksi.

Vaasassa jotain ainutlaatuista

-Vaasan kaupunkirakenne mahdollistaa ainutlaatuisen rakentamisen jopa Euroopan mittakaavassa.

Lause osuu suoraan palleaan, sillä kuulen sen sanasta sanaan samanlaisena toisen kerran kahtena peräkkäisenä päivänä. Ensimmäinen sanoja on hollantilaissyntyinen arkkitehti Eeku Strahl. Strahl esitti näkemyksensä Wasa Gallerian avajaisissa torstaina 17. 11.2005.

Toisen kerran kuulen saman lauseen Halli Oy:n toimitusjohtaja Heikki Punkarin suusta perjantaina 18.11. 2005. Molemmat ovat kaupunkirakentamisen ja kaupunkirakenteen huippuasiantuntijoita. Miehet eivät ainakaan vielä tunne toisiaan.

Topin rinki

Heikki Punkari on panoroinut torin ympäristöä lukemattomia kertoja pohtiessaan miten ns. Topin Rinki voitaisiin parhaiten toteuttaa. Punkarin työhuone sijaitsee Hallin-talon viidennessä kerroksessa.

Topin Rinki on Oy Strömberg Ab:n entisen toimitusjohtaja Topi Niemisen kuutisen vuotta sitten heittämä ajatus osittain maan päällä, osittain maan alla kulkevasta katetusta reitistä joka yhdistää kaikki torin varrella olevat kauppaliikkeet ja kiinteistöt

Kun tähän lisätään Eeku Strahlin visio Wasa Gallerian korttelin rakentamisesta ja sen mahdollisesta yhdistämisestä Topin Rinkiin, voidaan puhua maailmanlaatuisesti ainutlaatuisesta kaupunkiarakenteen hyödyntämisestä.

Commersen aulasta Commersen aulaan

Kuvitteellinen rengasmatka Topin rinkiä pitkin Commersen aulasta eli Anttilan torinpuoleista sisäänkäynnistä johtaa Alatorin varrella olevien rakennusten sisäkautta KappAhlin nurkalle ja sieltä Vaasanpuistikon alitse Kauppahalliin. Kauppahallista matka jatkuu Waildin eteistilojen kautta maan alitse Bundegårdeniin eli Pikkusokokseen. Kiinteistössä sijaitsee mm. Ravintola Tallis

Täältä matka jatkuu maan päällä tai alla Rewell Centeriin ja edelleen Hovioikeudenpuistikon ylitse tai alitse Hartmaanin talon tiloihin tai Hartammintalon takaiseseen ”Konkurssikäytävään”, josta matka jatkuu edelleen maan päällitse tai maan alitse Sampotaloon ja Citymarkettiin, mistä on enää pieni loikka takaisin Commersen aulaan.

Tällainen rinki, joka yhdistäisi satoja kauppaliikkeita ja palveluja yhden kulkureitin varrelle olisi ainutlaatuinen elämys, jota tultaisiin ihmettelemään matkojen takaa.

Täytyy uneksia

Halli Oy:n toimitusjohtaja Heikki Punkari sanoo, että täytyy uneksia. Ilman unelmia moni asia jää toteutumatta. Punkari on varma että ”Topin-rinki” toteutuu ennenmin tai myöhemmin. Ajatus on niin kiehtova että se ei voi jäädä toteutumatta.

-Kysymys on vain siitä että saamme torinvarren yrittäjät ymmärtämään asia ja innostumaan siitä.

Punkari ei pidä lainkaan mahdottomana sitä, että Topin Rinkiin joskus yhdistetään koko Alatorin kortteli – siis Vaasanpuistikon ja Pitkänkadun sekä Hovioikeudenpuistikon rajaama kortteli. Korttelin sisäinen rakenne antaa siihen kaikki mahdollisuudet. Tästä ei ole kuin kadun ylitys tai alitus kun ollaanakin jo Wasa Gellerian korttelissa.

Ajataus Wasa Gallerian korttelin yhdistämisestä käytävillä, kujanteilla ja erilaisilla kulkua helpottavilla putkikäytävillä, on sekin ainutlaatuinen. Arkkitehti Eeku Strahkin visioissa Wasa Gallerian kortteli on uudentyyppinen tapa hyödyntää kaupunkirakennetta.

Silkka fantasiaa?

Onko tällainen kaupunkirakenteeseen kätkeytyvä mahdollisuus sitten silkkaa fantasiaa ja ajan haaskausta tai silkkaa skifiä?

-Ei ole, sanoo Halli Oy:n toimitusjohtaja Heikki Punkari.

-Olen aivan varma että osa suunnitelmasta saattaa toteutua jopa hyvinkin nopeasti ja loput sitten aikanaaan. Tätä näkemuystä puolaa silkat reaaliteetit, joista lämpötilojen vaihtelut ja ikuinen tuuli on vain yksi pieni detalji.

Kun näin sanoo mies, joka on keskeinen vaikuttaja nykyisenkin kaupunkirakenteen uudistamisessa, on mielipide otettava vakavasti

Keskustelu foorumilla

About Toimitus

Check Also

Vaasassa kehitettiin maaginen seikkailupeli

Magis – Maaginen seikkailu -pelin on kehittänyt Vaasanseudun mielenterveysseura yhteistyössä Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen sekä …

Vastaa