Strømpris Sammenligning | Kalkulator Forbrukslån | Kiropraktor | Fjerne overvann | Beste Forsikringsselskap | Husalarm | Alle Kredittkort | Mobilselskaper 2019

Eeku Strahl


Tori on kylmä, tuulinen ja ankea

Talvi-illustraatio.  Passagen seinämät ovat suljettu.

Pikaluonnos Passage käytävästä, joka kulkisi Vaasanpuistikon reunassa torialueella puistikon suuntaisesti. Kuva on talvikuva, jolloin passagen seinämät ovat kiinni.

Kesä-illustraatio.  Passagen seinämät ovat kiinni.

Pikaluonnos Passage käytävästä, joka kulkisi Vaasanpuistikon reunassa torialueella puistikon suuntaisesti. Kuva on kesäkuva, jollin passagen seinämät ovat avattuna. Illustraatio: Eeku Strahl

Vaasalaisia.info foorumin useassa ketjussa on ruodittu ja ideoitu Vaasan kauppatoria. Jotta keskustelu saisi edes jonkinlaisen konkreetisen muodon, pyysin arrkkitehti Eeku Strahlia luonnostelemaan ”pilke silmäkulmassa” nopeasti millainen tuubi tai oikeammin passage voisi kulkea H&M:n edusta KappAhlin nurkalle ja mitä Passaagen sisällä voisi olla. Lisäksi liitän mukaan pari linkkiä, joissa on kuvat jo toimivsta vastaavantyyppisestä ratkaisusta.

Eeku Strahl:
Passage pitkin ja poikin toria

vaasalaisia.info foorumin keskustelussa on vaadittu moneen otteeseen, että torilla olisi oltava tuulensuoja. Se missä se voisi kulkea on kiinni myös kiinteistöjen kannasta. Luonteva sijoitus tuulensuojalle/pasage-käytävälle olisi sijoittaa se Vaasanpuistikon suuntaissti nykyisen häkkyrän paikeille. Näin passage olisi kaupungin maalla ja kulkusuuntakin olisi jo ennakkoon määrätty.

Poissuljettu ei ole myöshään se, että tällainen tuulensuoja kulkisi Hovioikeudenpuistikon suuntaisesti Kauppapuistikolta Raastuvankadulle. Hovioidenpuistikolla ”ploosaa” samalla tavallaa kuin Vaasanpuistikolla.

Keskustelussa on tullut esille sekä toisiaan tukevia että ristiriitaisia mielipiteitä. Kirjoituksissa on kaivattu lämmintä ja kevyttä lasirakenteista passagekäytävää ja toisaalta kiinteitä rekenteita. Yhteenveto tästä voisi olla kauppakuja, jonka toisella laidalla on ympärivuotisia pienmyymälöitä ja toisella laidalla linja-autokatos, siis Vaasanpuistikon varrella.

Kun yhdistetään vaatimus kiiteistä torirakenteista ja tillapäisistä rekenteista, on luonollinen kompromissi rakenne, missä on avattavat lasiseinät tai katos tai molemmat

Ihmisen luova mielikuvitus keksii muitakin ratkaisuja, joista yksi on sellainen että passage kiertaisi lähes koko torin, mutta myymälät olisivat sen sisällä vain pätkinä.

Minun kokemukseni mukaan tällaisten suunnitelmien kohdalla on yleensä vain kaksi ratkaisua.

-Utooppinen ratkaisu, joka on niin futuristinen, että se hyväksytään tai painetaan maan rakkoon.

-Tai sitten ehdotetaan jotakin aivan olematonta, mikä voidaan hyväksyttää, mikäli sen joku kaupungin hyväksymä suunnittelija suunnittelisi.

Minua kiinnostaa lähinnä että Vaasassa saataisiin aikaan ratkaisuja, jotka ovat parempia kuin nykyiset. Siksi tämä hassuttelu.

Pidän myös hyvin ratkaisevana, että foorumin keskustelu johtaa konkreettisiin esityksiin. Foorumi ja blogi yhdessä voivat tämän tehdä. Tähän eivät lehdet pysty.

Tällainen ajatuksilla leikkiminen on oma hupinsa. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että Vaasan kaupunki tulee vastustamaan kaikkia toria koskevia hankkeita. Kaupungin ajattelun mukaan tori on oma taiteellinen ja rakenteellinen kokonaisuus, joka vastaa hyvin tämänhetkisiä tarpeita.

Keskustelu jatkuu foorumissa:

Kuvalinkki Saksasta:

Kuvalinkki Irlannista

About Toimitus

Check Also

Vanhan-Vaasan historia

Vaasan historia alkaa 1300-luvun alkupuolella, jolloin Norrlannista saapuneet merenkävijät nousivat maihin Merenkurkun itäpuolisilla metsäisillä saarilla. …

Vastaa