Billigst Strømleverandør | Billigste Forbrukslån 2019 | Flislegger | Billig Varmepumpe | Forsikringsselskaper | Boligalarm Pris | Beste Kredittkort Reise | Billigste Mobiltelefon

Asko Halme on poissa

Vaasan viimeinen kaupunginarkkitehti Asko Halme on kuollut 88-vuoden iässä. Hän kuoli äkillisen sairaskohtauksen seurauksena 29.6.

Halme syntyi Kotkassa 17.1.1931. Toimittuaan Helsingissä kaavoitusarkkitehtinä hän muutti Espoosta vanhaan kotikaupunkiinsa Vaasaan 1975.

Hänen ehtonsa Vaasaan kaupunginarkkitehdin työn vastaanottamiselle oli, että työhön kuuluisi hallinnollisten tehtävien lisäksi rakennusten suunnittelu. Hän suunnittelikin uransa aikana useita rakennuksia Vaasassa, kuten Kirkkopuistikon Teknisen virastotalon, Vaskiluodon terminaalin ja useita kouluja, kuten esimerkiksi Variskan ja Kappelimäen koulun ja Länsimetsän päiväkodin. Hän jäi eläkkeelle vuonna 1994.

Hän oli kantaaottava persoona, joka kantoi huolta sekä rakennetun ympäristön että luonnon tilasta. Asiasta kertoi Pohjalaisen Digilehti 03.07. 2019

Asko Halme

Minulla oli pitkä ja lämmin suhde Askoon ja hänen edesmenneeseen vaimoonsa Railiin. Tuttavuus alkoi kun olin Railin sijaisena muutaman kukauden kuviksen maikkana ja syveni ystävyydeksi. Olin yksi Askon postitusryhmän jäsenistä. Asko tilitti elämäntuntojaan melko säännöllisesti lähes kuolemaansa saakka pienelle ryhmälle ystäviään ja tuttujaan.

Viestien sisältönä oli usein hänen arkkitehtoonisten töidensa kohtelu Vaasassa. Asko oli sitä mieltä, että hänen töitään ei arvosteta silla tavoin kuin hänen mielestään pitäisi.

Toinen asia, joka tuli usein esille keskusteluiussa Askon kanssa oli hänen konsstruktiivisten töidensä arvostus. Halme olisi halunnut arvoisensa näyttelyn esimerkiksi Pohjanmaan Museoon, mikä ei kuitenkaan onnistunut.

Kolmas asia, josta usein keskustelimme oli purjelento, jota hän harrasti voiimeisiin vuosiinsa saakka.

Suku oli läheinen

Asko muisteli viesteissään mielellään sukuaan: ”Isäni Reijo kuului 1920-luvulla Tampereen Pyrinnön edustajana pikajuoksijana huippu-urheilijoihin ja osallistui Pariisin olympialaisiin 1924. Ei tietenkään siellä jollekin Amerikan Jesse Ovensille ym. muille pärjännyt.  Oma ennätyksensä vähän myöhemmin 100 metrillä 10,6

Opiskellessaan juristiksi ja auskultoidessaan Vaasan hovioikeudessa löytyi täältä vaimoksi äitini Sylva (Dagny Sylvia Berg). Pulakausi oli 30-luvullakin ja töitä nuorelle juristille ei helpolla löytynyt. 5 vuotta asuimme Kajaanissa ja toiset 5 1976-1941 Tampereella, viimeksi Tempon talossa josta ainoastaan ikkunat hajosivat talvisodan pommituksissa (äiti ja lapset olivat sotaa paossa Kemissä ja isä sotatuomarina Riihimäellä).

Keväällä –41 isä nopeasti 42-vuotiaana kuoli korvatulehduksesta alkaneeseen aivokalvontulehdukseen. Penisilliiniä ei oltu vielä keksitty.”

Paluu VaasaanRailin kanssa

-Hiukan yllättäen 1976 Helsingin seudulta palasin Vaasan Railin kanssa viimeiseksi kaupunginarkkitehdiksi. Tästä työstä pakotettiin 63-vuotiaana 1994 eläkkeelle ja nyt joutuu kiukkuisena katsomaan kun pilataan toteutuneita rakennuksiani muiden suunnittelemilla rumilla  lisärakennuksilla. Äitini kuoli 2 kuukautta vaille 101-vuotiaana 2004 ja halusi Tampereelle isän hautaan. Veimme sinne tuhkauurnan. Asko kirjoitti v. 2005.

Jäljet jää

Asko Halme tullaan muistamaan mm. Kirkkopuistikon terveytskeaskuksesta ja Wariskasta sekä ainakin kolmesta jukkisesta konstruktiivisestra veistoksesta, jotka tulivat hänen elämänsä loppuaikoina entistäkin läheisemmiksi.

-Noissa viimeisissä veistoksissa olen yrittänyt purkaa aggressioni näiden rytmiin ja muotoihin. Vaikea arvata katsojan vaikutelmia. Tietysti joku “Kullervon kirous” – maalaus sadan vuoden takaa helpommin kertoisi kiukun., Asko kirjoitti neljä vuotta sitten.

Jään kaipaamaan innostavia keskusteluja taiteesta ja elämästä

Tapio Parkkari

03.07. 2019

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Vaasassa kehitettiin maaginen seikkailupeli

Magis – Maaginen seikkailu -pelin on kehittänyt Vaasanseudun mielenterveysseura yhteistyössä Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen sekä …

Vastaa