Bytte Strømleverandør | Forbrukslån | Billig Bredbånd | Sammenlign Arkitektfirmaer | Vardia Forsikring Erfaringer | Husalarm | Beste Kredittkort med Rabatt | Boliglån
Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Argeologinen inventointi Vanhassa Vaasassa

Argeologinen inventointi Vanhassa Vaasassa

Vanha Vaasa on yksi Suomen potentiaalisemmista arkeologisista kohteista. Täällä on useita säilyneitä kerroksia, sanoo tutkija Päivi Hakanpää Museovirastosta.

Inventoinnin tarkoitus ei ole pelotella

Marian kirkon ympäristö on yksi mielenkiintoisimmista Vanhan Vaasan argeologisista ympäristöistä. Kirkon ympäriltä löytyvät oikeastaan kaikki kerrokset, koska kirkko oli ensimmäisiä rakennuksia alueella, sanoo Museoviraston tutkija Paivi Hakanpää.

Hakanpää aloitti maanantaina neljä päivää kestävän argeologisen inventoinnin. Inventoinnin tarkoituksena on on määritellä tuhoutuneet ja säilyneet alueet muinaismuistohallinnon, kaavoituksen ja rakennusvalvonnan tarpeisiin. Tarkoituksena ei ole pysäyttää Vanhan Vaasan kehitystä, vaan auttaa alueella asuvia ihmisiä ja rakennusvalvontaa kun jotain uutta rakennetaan, toppuuttelee Hakanpää niitä, joilla on negatiivinen käsitys Museovirastosta,.

Päivi Hakanmaa pitää ajankohtaa erittäin sopivana.

-Suurin osa omakotitaloista on rakennettu 50-luvulla ja nyt on tapahtumassa sukupolvien vaihtuminen. On erittäin hyvä, että nuoret jotka muuttavat vapautuneisiin omakotitaloihin tietävät jotain alueen menneisyydestä.

Mielenkiintoinen alue

Vanha Vaasa on Hakanpään mielestä kokonaisuudessa erittäin mielenkiintoinen tutkimuskohde. Alue on säilynyt erittäin hyvin, koska vanhan kaupungin paikalle on rakennettu lähinnä omakotitaloja.

Lienee melko varmaa että jokaiselta tontilta löytyy muistoja vanhasta kaupungista. Nyt on tarkoitus määritellä niitä alueita, jotka ovat säilyneet vuoteen 1721 saakka. Nuoremmat kerrokset jäävät tutkimuksen ulkopuolelle.

Inventoinnissa muinaisjäännöksen olemassaolo, sijainti ja rajat selvitetään historiallisten lähteiden ja vanhojen karttojen avulla. Maastotarkastuksessa määritetään vanhojen kaupunkikerrosten säilyneisyys tonteilla. Alueet merkitään karttaan ja ne kuvataan. Inventoinnin yhteydessä ei kaiveta koekuoppia tai -ojia.

Päivi Hakanpää toivoo, että alueen asukkaat ottavat hyvissä ajoin ennen esimerkiksi autotallin rakentamista yhteyden argeologiin. Vaasassa yhteayshenkilö on Vaasan toimisto Tutkija Kaisa Lehtonen 0400–356 279

About Toimitus

Check Also

Vaasassa kehitettiin maaginen seikkailupeli

Magis – Maaginen seikkailu -pelin on kehittänyt Vaasanseudun mielenterveysseura yhteistyössä Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen sekä …

Vastaa