Alfred Eriksson


Suussa sulavaa perinteellä

Alf. Erikssonin leipomo tunnetaan vaasalaistenrakastamasta ruissekaleivästä.

Vaasalainen perinteikäs Alfred Erikssonin leipomo tunnetaan hyvistä tuoteistaan. Yrityksen lippulaiva on vaasalaisille rakas ruissekaleipä mutta toki muutkin tuotteet maistuvat.

Alf. Erikkssonin leipomorakennuksen päässä Myllykadulla on pieni myymälä ja kahvila. Kahvila aukeaa aamuisin kello seitsemltä. Kahvilaan on usein jonoa jo ennen seitsemää, sanoo leipomoyrittäjä Aarne Österberg.

Österbergin mukaan kahvilaa on tarkoitus on laajentaa terassin suuntaan. Rakennustyöt alkavat maalis – huhtikuussa. Laajennusosasta on tarkoitus tehdä puolilämmin. Näin käyttöaika laajenee selvästi. Lämpö saadaan aikaan lämpöä heijastavilla laitteilla. Lisätilaa tulee n. 20 hengelle, miettii Österberg.

Leipomon yhteydessä olevassa myymälässä on päivittäin myynnissä noin 30 tuoteta.. Tuotteet jakaantuu siten että 30 prosenttia on kahvileipää, 30 prosenttia ruokaleipää ja 40 prosenttia konditoriatuooteita.

Edellispäivän tuotteet

Yksi kahvila-myymälän erikoisuus on edellispäivän tuotteet. Edellisenä päivä myymättä jääneitä tuoteita myydään joka aamu suurella alennuksella. Määrät ja lajikkeet vaihtelevat suuresti mutta “hyvänä” aamuna voi kymmenen sämpylän pussin saada eurolla. Yleensä edellispäiväiset ovat myyty loppuun jo ennenkello yhdeksää.

-Kaikkiaan leipomon sortimettiin kuluu noin 160 tuotetta. Kaikkia ei tietenkään valmisteta joka päivä. Osa on kausituotteita. On laskiaispullia, Runebergintorttuja, pääsiäistuoteita, äitienpäivätuotteita, juhannustuoteita, ja niin eadelleen ja tietysti valtakunnallinen korvapuustipäivä. Perintteessä pysyminen ja perinteen valliminen tulee aina olemaan pienleipomon perusjuttu, sanoo Österberg.


Keskustelu jatkuu foorumissa:

Netissä: htttp://www.alfrederiksson.fi


Kannattaako uusia tuoteita edes yrittää?

Tavarantoimittajat kehittelevat nykyään omia tuotteitaan ja esittelevät niitä sitten leipureille. Kyllä asiakkaat haluavat myös uutta. Kehityksessä on pakko olla mukana. Valmistaikinoihin emme ole vielä menneet mutta ns. suurkeittiöt niitä jo harrastgavat.

-Edeltäjäni Jaakko Eriksson sanoi kun luovutti liikeen minulle, että “Tee hyvää niin Sinulla on joka päivä töitä”: Tätä olen yrittänyt noudattaa.

Mitä tästä eteepäin?

-Kun leipomo on kooltaan keskisuurta pienenpi niin pystyy muuntautumaan nopesti kysynnän mukaan. Meillä ei ole mitään sellaisia linjoja, jotka kahletisivat toimintaa. Tässä on meidän voimamme. Perusta on tietysti osaava ja ammattinsa taitava henkilökunta, pohtii Österberg mesttmisen perusteita.

Kova kilpailu

Taistelu leivästä on Vaasassa kova.. Markkinoille on viiden vuoden sisällä tullut kymmenkunta uutta yrittäjää eripuolilta maata aina Oulua, Poria ja Tamperetta myöden.

-Tässä tilanteessa täytyy erikoistua ja tehdä niitä tuoteita joita isot eivät halua tehdä. Tilanne Suomessa on sellainen että meillä on noin 600 leipomoa. 80 prosenttia leivätä leipovat Vaasan&Vaasan leipomot ja Fazer. Loppu 20 prosenttia on pienleipomoita, sanoo Österberg.


Rosemari Åberg on ollut yrityksen palveluksessa kahdeksan vuotta. Yksikään päivä ei ole samanlainen.

-Yksi asia on kuitenkin pysynyt. Kahvileipää menee eniten päivässä. Monet tulevat jo aamusta hakemaan työpaikkansa kahvitunnin kahvileivät ja hyväskät tuoreena ja lämpimänä. Toki myös ruokaleivät tekevät kauppansa.

-Menekissä ei ole kuitenkaan mitään selvää logiikkaa. Jotenkin tuntuu siltä, että tiettynä päivänä menee eniten jotain tiettyä tuotetta. Se miten tällainen tieto leviää on jäänyt täydelliseksi mysteeriksi, naureskelee Rosemarie.

Rosemarie Åbergin mukaan alkuviikosta on hiljaisempaa mutta vauhti kihtyy loppuviikkoa kohden. Erityisen vilkasta on juhlapyhien alla ja päivinä jolloin ostetaan erikoistuoteita kuten laskiaispullia ja Runebergintorttuja.

Hittituote
Kahvila-myymälän hiittituote on perinteinen hillo-munkkipossu. Se ei ole menettänyt asemaansa vuosikymmenien aikana. Myös perinteinen vaasalainen ruissekaleipä on melkoinen hittituote. Sitä haetaan usein isompia määriä kun ollaan menossa ulkomaan matkalle tai muuten vain vieraalle paikkakunnalle tapaamaan entisiä vaasalaisia tapaamaan.

Yksi syy hyvään menekkiin on varmasti aukioloaika. Alf. Erikssonin myymlä ja kahvila lienee ainoa joka avaa ovensa jo kello 07.00. Suursta suosiosta kertoo myös se, että eilinen on yleensä loppu jo ennen kello yhdeksää.

Yhtä asiaa Rosemari ihmettelee vuosienkin jälkeen.

-Viikottain tai useita kertoja viikossa tulee asiakas, joka sanoo tulevansa ensimmäistä kertaa myymälä-kahvilaan vaikka on asunnuat koko ikänsä Vaasassa. Mistä heitä riittää?

Keskustelu jatkuu foorumissa

Lisää netissä:

About Toimitus

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa