Zhao Jie-Berg
Aivan tavallisia vaasalaisia – Osa II
Perinteinen kiinalainen lääketiede
Zhao Jie-Berg on sisäistänyt hyvin perinteisen kiinalaisen lääketieteen (PKL) opit ja länsimaisen ajattelun. Zhao käyttää puheessaan ilmauksia, jotka on helppo omaksu ja ymmärtää. Opinkappaleet ovat nasevia ja yksinkertaisia.
–Ei voi olla laiska, täytyy itse tehdä jotain oman terveyden eteen
-Ihmisen täytyy hoitaa kokonaisuutta, ei vain oireita.
Vielä runsaat seitsemän vuotta sitten Zhao Jie työskenteli pekingiläisessä sairaalassa perinteisen kiinalaisen lääketieteen osastolla. Eräänä päivänä sairaalaan tuli kolmihenkinen suomalaisryhmä samaan oppia. Ryhmän jäsenet eivät juuri Suomesta kertoneet, mutta kuitenkin juuri niin paljon, että Zhao kiinnostui tästä kylmästä ja järvistään kuulusta maasta, nauraa Zhao.
Zhao JIe oli jo pitkään hautonut ajatusta ottaa ”elämä omiin käsiinsä” ja niinpä hän matkusti ensimmäiseksi Suomeen. Pikavisiitiksi tarkoitettu matka on kestänyt nyt seitsemän vuotta. Zhaolla on täällä suomalainen aviomies ja 17 kuukauden ikäinen tytär, Alexandra.
-Suomalaiset ovat sydänihmisiä. Olen saanut täällä aina apua kun olen sitä tarvinnut. Jos suomalainen avaa sydämensä niin hänestä saa ikusen ystävän. Tästä syystä viihdyn Suomessa.
Yrittäjä
Zhao Jie-Bergillä on oma työhuone ”Terveystalossa” Kauppapuistikon varrella. Ns. Pikku-Foorumissa sijaitseva työhuone on karun asiallinen. Huoneessa on vain kirjoituspöytä, pari tuolia ja hoitovuode. Seinällä on kirjoista tuttuja kuvia akupunktio meridiaaneista.
-Kun asiakas saapuu vastaanotolle tutkin missä sairaus sijaitsee. Onko se pinnallinen vai sisäinen? Mikä on taudin peruslaatu – kuumuus vai kylmyys ja mikä on sairauden yleisluonne.
-Ennen hoito-ohjeita tutkin ihmistä vanhojen oppien mukaan. Katson silmiin, tutkin kielen, kokeilen onko kadenpudistus kuuma, kylmä vai kostea ja hikinen, Haistan hengitystä, mittaan pulssin ja yritän luoda kokonaiskuvan potilaasta, sanoo Zhao,
-Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä ei hoideta varsinaisesti ihmisen sairautta, vaan ihmistä, jolla sairaus on.
Zhao korostaa mielen ja kehon muodostamaa kokonaisuutta. Tätä kokonaisuutta analysoimalla valitaan oikea hoito, joka voi olla – neula-akupunktio, moksaus, kuivakuppaus ja tulineulan käyttö sekä hieronta ja yrttihoito. Tärkeätä on huomioida myös vatsan tominta. Zhao Jie korostaa että parhaiten kiinalainen lääketiede toimii yhdessä länsimaisen kliinisen lääketieteen rinnalla.
PKL:n opit Zhao on tiivistänyt muutamaksi yksinkertaiseksi periaatteeksi:
Ihmisen keho ja mieli ovat kokonaisuus; jotta ihmisen mieli olisi kunnossa, on kehon oltava kunnossa ja päinvastoin. Tämän vuoksi PKL:ssä hoidetaan sekä ihmisen kehoa että mieltä. Periaate toimii erittäin hyvin esimerkiksi stressistä kärsiville.
Potilaskäyntien lisäksi Zhao vetää lyhytkursseja sekä osallistuu erilaisiin alan messuhin ja tapahtumiin.
Jos aihe kiinnosta, Zhao kehottaa lukemaan suomeksikin ilmestyneen karjan: Kiinalainen tie terveyteen: Tri Stephen Gasgoigne.
PKL
PKL/Yle/Kantti
PKL täydentää hoitoa
Akuutti
Moksubustio
Historiaa ja nykyaikaa