Veteraanivaikuttajia ja noviiseja
Pro Vaasan veteraanivalatuutettu Heikki Lamminmäki ampuu kolumnissaan alasa turhat ja epärealistiset haaveet Vaasan kaupungin lähivuosisen kehityksestä. Reino Kolmonen on huolissaan terveyspalveluiden tulevaisuudesta ja Juha Tuomikoski kirjoittaa yhteisöllisyyden puolesta. Blogin etusivulla julkaistaan kolumnien parhaat palat. Jos olet kunnallisvaaliehdokas niin rekisteröidy palveluun. Se on maksuton.
Heikki Lamminmäki, Pro Vaasa
Tämän päivän Pohjalaisen juttu Vaasan verotulojen 7,4 milj. kasvusta antoi otsikon lukemalla lämmöntunteen, mutta jatko paljasti kovan totuuden. Käyttötalouden 28,9 milj. euron kasvun yli budjetoidun.
Verotulojen nousu ei riitä kattamaan menojen lisäystä. Lisäksi ihmetyttää jutun mukaisesti eri toimialojen suuri toivo paremmasta tuloksesta. Pitääkin kysyä: toivonko varassa tuloksen tekeminen hallintokunnissa on?
Kaiken kaikkiaan totuus kuullaan Kunnallisvaalien jälkeen. Viimeistään joulukuun budjettikokouksessa. Sanoma tulee olemaan: Tulojen ylitys budjetoituun ei riitä kattamaan ylityksiä. Täten esitämme kaikille hallintokunnille 3% säästöohjelmaa käyttötalouteen.
Reino Kolmonen, SKP
Vaasa on jaettu kuuteen väestönvastuu alueeseen joiden asukasmäärä on 8000-12000. Terveys ja sosiaalipalveluiden tuottaminen siellä missä ihmiset asuvat on oikeaa palvelutuotantoa. Palvelut pitää olla mahdollisimman lähellä.
Terveyskeskusten toimintaa on haitannut jatkuva lääkäripula. Hoitohenkilökunnan saatavuudessa on vaikeuksia. Hoitajien palkkaus on saatava kuntoon. Jatkuva säästö ja leikkauspolitiikka on vienyt resursseja kunnalta hoitaa henkilökunnan palkataso kuntoon. Hoitajia on siirtynyt myös muihin ammatteihin matalan palkkauksen johdosta.
Vaasan hallinnossa suunnitellaan terveysasemien määrän laskemista neljään vuoteen 2013 mennessä. Tämä olisi taaksepäin menoa lähipalvelujen osalta. Samalla se lisäisi yksityisten terveysbisnesten toimintaa.
Juha Tuomikoski, Vihreät – De Gröna
Marjatta Vehkaoja kirjoittaa www.vaasalaisia.infon kolumnissa yhteisöllisyyden puutteesta Pikipruukin asunnoissa. Hän mainitsee, että noin 20% Vaasan asukkaista muuttaa vuosittain.
”Miten tässä turbulenssissa ehtii syntyä tai synnyttää yhteisöllisyyttä? (…) Toivon, että Pikipruukissa käydään nyt vakava keskustelu siitä, millaisin keinoin se voisi omalta osaltaan edistää asukkaittensa yhteisöllisyyttä.”
Olen itse asukastoimikunnan puheenjohtaja yhdessä Pikipruukin asumisyksikössä. Mielestäni siinä on toimiva yhteisö huolimatta siitä, että muuttoliike sisään ja ulos on vilkasta. Yhteisömme asukkaat pitävät kokouksia, joihin osallistuu parhaimmillaan kolmasosa yksikön asunnoista (kaikkiaan 61 asuntoa), ja uudet asukkaat tulevat helposti mukaan kokouksiin.
Kokouksissa pyritään aktiivisesti vaikuttamaan mm. yhteisiin sääntöihin, viereisen kadun liikennejärjestelyihin ja ympäristön siisteyteen. Yhteisömme on järjestänyt yhteisiä pihajuhlia, kirpputorin ja yhteisiä liikuntatapahtumia. Kaikki talojemme asukkaat eivät tietenkään tunne kaikkia, mutta suuri määrä ihmisiä tuntee suuren määrän muita ihmisiä.