Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Vanhuksella oikeus inhimilliseen elämään

Vanhuksella oikeus inhimilliseen elämään

Vanhuksella oikeus inhimilliseen elämään

AddThis Sharing Buttons

Share to Facebooare to TwitterShare to Sähköposti

Kansanedustaja Maria Tolppanen (sd) perää inhimillisyyttä vanhusten hoitoon.

Maria Tolppanen perää inhimillisyyttä vanhusten hoitoon.

Tasavallan presidentti antoi juhlallisen vakuutuksen virkaanastujaisissaan eduskunnassa. Hän sanoi, että tärkein aisti presidentille on oikeudentunto: ”Se on oikeudentunto ja se on vastuuntunto ja niiden varaan rakentuva luottamus.” Jämeriä sanoja, joita voi kannattaa.

–  Toivon, että ne myös tarkoittavat käytännössä tekoja, jotka johtavat siihen, että sanojen sisältö toteutuu. Tällä hetkellä näin ei tunnu olevan. Esimerkiksi vanhusten hoidossa asiat ovat huonolla tolalla. Vastuuntunto puuttuu ja luottamus on mennyt. Oikeudentunto horjuu, koska empatia on vanhusten kohdalla liian usein tuntematon käsite, Tolppanen toteaa.

Vanhustenhoito on tällä hetkellä osa-alue, josta kukaan ei tunnu ottavan vastuuta. Henkilökuntaa on karsittu, aikaa ei jää potilaiden hoivalle ja hoito joudutaan tekemään kiireessä. Vaikka henkilökunta tekee parhaansa, ei samaan aikaan ennätä kuin yhden vanhuksen luo.

–  Olen saanut lukuisia yhteydenottoja siitä, että oikeudentunto, vastuuntunto ja niiden varaan rakentuva luottamus eivät vanhusten kohdalla toteudu. Liian moni vanhus ja omainen joutuu pettymään hoitoon ja hoidon laatuun, Tolppanen sanoo.

Omaisten lähtökohta on aina se, että rakas äiti tai isä saisi parasta mahdollista apua, virikkeitä ja kuntoutusta niin pitkälle, kuin mahdollista. Näin asiat eivät Suomessa ole.

–  Yhdessä esimerkissä muistisairas muutoin perusterve ihminen invalidisoitui pyörätuolipotilaaksi oltuaan vain kuukauden palvelutalossa. Ongelmana oli vanhuksen kuivuminen ja sairaalaan johtanut tulehdus. Vanhus saatiin sairaalassa kuntoon, mutta muutaman viikon kuluttua hänet jouduttiin viemään sairaalaan takaisin. Toisessa tapauksessa vanhus sai vaarallisen keuhkotulehduksen, koska henkilökunnalla ei ole ollut aikaa syöttää asukasta rauhassa, Tolppanen täsmentää.

Tolppasen mukaan vanhukselle ei riitä se, että ruokaa lapetaan suuhun. Hän tarvitsee syömiseensä aikaa, jotta ruokaa tai nestettä ei joudu keuhkoihin.

– Jokainen, joka on joskus vetäissyt vaikkapa vettä ns. väärään kurkkuun, tietää että veden juonti tai syöminen tyssää sillä kertaa siihen. Jos näin tapahtuu päivittäin, tulee ihmisestä aliravittu ja nesteen puute aiheuttaa kuivumisen. Tämä on paitsi epäinhimillistä vanhukselle, myös erittäin kallista kunnalle.

Jokainen ylimääräinen tehohoitopäivä sairaalassa siitä syystä, että vanhus kuivuu tai nälkiintyy tai saa huolimattomuuden seurauksena keuhkotulehduksen, on kunnalle kallista ja lisää omaisten ja vanhuksen tuskaa.

– Tiedän, että hoitajat tekevät parhaansa, mutta heitä on liian vähän, aikaa ei yksinkertaisesti jää riittävästi yksittäisen vanhuksen hoitamiseen, Tolppanen sanoo.

Hoitokodeissa ongelmana on myös lääkäripula. Omaiset kertovat, että heillä ei ole mahdollisuutta keskustella oman rakkaansa tilasta lääkärin kanssa, ei edes puhelimitse. On paikkoja, joissa lääkäri käy vain 3 kuukauden välein. Tämä johtaa siihen, että diagnooseja joudutaan antamaan näkemättä potilasta. Tämä on uskomatonta.

Eräs omainen totesi, että tuntuu siltä, että vanhukset halutaan siirtää mahdollisimman pian saattohoitoon hyvän vanhusten hoidon sijasta. Hän kertoi, että hänen toimelias, omatoiminen muistisairas äitinsä tuli ilottomaksi, joka asiassa apua tarvitsevaksi parissa kuukaudessa. Jopa liikuntakyky oli mennyt ennen niin vikkeläjalkaiselta tädiltä. Lääkärin kanssa omaiset eivät ole saaneet konsultoida asiasta.

– Missä on inhimillisyys ja vanhuksen inhimillinen elämä? Minun on vaikea uskoa, että hyvinvointivaltio Suomessa vanhuksille, tämän maan rakentajille, voidaan tehdä näin, Tolppanen kiteyttää.

Tähän on tultava muutos. Jo riittää säästäminen inhimillisyydestä ja välittämisestä.

Nyt tarvitaan tasavallan presidentin sanoille katetta. Oikeudentunto, vastuuntunto ja niiden varaan rakentuva luottamus eivät saa jäädä sanahelinäksi. Nämä asiat on nostettava osaksi vanhustenhoitoa tässä maassa.

Maria Tolppanen, kansanedustaja (sd.)

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa