Uusin ottein vahvempi alue
Parin viikon ajan olen yrittänyt sulattaa, että keskussairaalamme menettää täysipäivystyksen Seinäjoelle.
Koskaanhan ei pidä reagoida, kun tunteet käyvät kuumina ja adrenaliini kuohuu. Erinäiset syytökset ovat olleet monia ja valitettavan usein aiheellisia, mutta meiltä rannikkoruotsalaisilta on kuulunut erittäin vähän itsekritiikkiä.
Teimmekö itse kaikkemme, jotta sairaalamme pysyisi ennallaan, vai oliko syy koko ajan jonkun muun?
Yritysmaailmassa puhutaan kaukokatseisuudesta, ja ellei tätä ominaisuutta ole, yrittäjä huomaa kohta olevansa entinen yrittäjä. Kunnallispoliitikon maailmassa tätä elintärkeää ominaisuutta on hyvin vähän.
Ainahan voi turvautua veronmaksajien lompakkoon kun jokin menee pieleen ja haluaa sulkea silmänsä todellisuudelta.
Nyt herätys täydellä voimalla kuitenkin iski meihin, kun kyse oli keskussairaalamme tulevaisuudesta. Pohjalainen keskittyminen jatkuu ja Seinäjoen pitää keinolla millä hyvänsä ohittaa Vaasa.
Pelottavinta on nyt, että vieläkin on ihmisiä, jotka eivät pysty oivaltamaan, että mikäli Vaasa olisi ollut sadantuhannen asukkaan kaupunki, keskussairaalan päivystystä ei milloinkaan olisi kyseenalaistettu.
Seinäjoen kuntaliitokset naapurikuntiensa kanssa tähtäsivät kaupungin kasvattamiseen vähintään yhtä suureksi kuin Vaasa, ja tällöin Seinäjoen sairaala tietysti tuli mukaan keskusteluun päivystyksen sijoittamisesta.
Valinta tehtiin kahden yhtä suuren kaupungin välillä. Toinen ulkolaidalla meri naapurinaan ja toinen keskellä maakuntaa.
Tämä oli kansallispoliittinen realiteetti, josta kaukokatseisten kunnallispoliitikkojen olisi etukäteen pitänyt olla perillä ja tunnistaa seuraukset.
Kuulun kuitenkin niihin, jotka eivät usko, että tämä asia on loppuun käsitelty. Lakitekstit ovat lakitekstejä, mutta niiden toteuttaminen käytännössä saattaa olla jotain aivan muuta.
Tässä tapauksessa päätös voi käytännössä olla toteuttamaton. Siksi uskon, että nämä kaksi sairaalaa tarvitsevat toisiaan kovinkin, jos lain kielivaatimukset täytetään kokonaan.
Jättäkäämme syyttelyt, ja tehkäämme itse jotain. Luokaamme vahva alue ja suuri kaupunki joka pystyy vastaamaan tuleviin haasteisiin.
Ellemme näin tee, kaksikieliset laitoksemme jatkavat ensi vuonna ja tulevaisuudessa matkaansa Seinäjoelle.
Olemme nähneet maamme karun poliittisen todellisuuden ja siksi meidän tulee aloittaa vahvemman alueen rakentaminen yhdessä Vaasan kanssa ja muodostaa kaksikielisen Suomen pääkaupunki.
Tästä niin ruotsinkielisten kuin suomenkielisten lapset ja lapsenlapset kiittävät meitä tulevina vuosina.
LARS GÄSTGIVARS
Mustasaari