Tilikauden tulos on arviota parempi
ja muita kh-uutisia
Kokouksessaan 24.11. kaupunginhallitus käsitteli muun muassa Vaasan talouden tilannetta, sosiaali- ja terveystoimen rakennetta sekä mahdollisesti HopLopin saavan tontin asemakaavan muutosta.
Vaasan tilikauden tulos on ennusteiden mukaan noin 2,5 miljoonaa euroa parempi kuin tämän vuoden talousarvio. Tämä edellyttää kuitenkin tiukkaa menokuria. Päätetyistä säästötoimenpiteistä on pidettävä kiinni.
Kaupungin tulos ei kuitenkaan ole tämän vuoden osalta hyvä. Tilikauden alijäämä on arviolta 10–15 miljoonaa euroa. Ennusteen mukaan ulkoisia tuloja kertyy 3,4 miljoonaa enemmän kuin talousarviossa. Ulkoisia tuloja kertyi lokakuun loppuun mennessä noin 3,6 miljoonaa euroa enemmän kuin edellisvuonna.
Lokakuun loppuun mennessä menot ovat kasvaneet 1,6 prosentilla. Merkittävin syy siihen on ulkoisten palvelujen ostaminen. Erikoissairaanhoito osuus ulkoisten palvelujen ostosta on 45 prosenttia. Sen kasvun vaikutus on merkittävä kaupungin talouden kannalta.
Myös työmarkkinatuen kuntaosuus sekä toimentulotuen menot tulevat ylittämään talousarvion. Samoin sosiaali- ja terveystoimen henkilöstökulut ylittävät budjetin.
Kokonaisuudessaan kaupungin henkilöstömäärä on vähentynyt vuoden aikana 151,5 henkilötyövuodella.
Talouden tilannetta seurataan tiiviisti loppuvuoden. Raportti esitetään kaupunginhallitukselle kuukausittain.
Vaasan ja Seinäjoen sosiaali- ja terveystoimen henkilöstö vertailussa
Arja Miettisen (SDP) valtuustoaloitteessa pyydettiin selvitystä sosiaali- ja terveystoimen henkilöstön määrään suhteessa väestöön. Toiveena oli myös sosiaali- ja terveystoimeen rakenteen selvittäminen. Tuloksia peilattiin vertailukaupunkien, etenkin Seinäjoen, sosiaali- ja terveystoimen rakenteeseen.
Henkilöstömäärä Vaasan kaupungin sosiaali- ja terveystoimessa on suurempi kuin Seinäjoella. Sairaanhoitopiirien vertailussa henkilöstöä on sen sijaan enemmän Seinäjoella. Yhteenlasketuissa henkilöstömäärissä ei ole merkittävää eroa vuoden 2013 tietojen valossa. Työnjaossa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä on eroja.
Maan keskiarvoon nähden Vaasan kustannukset ovat keskiarvoa suuremmat. Korkeat verotulot ovat sallineet korkean palvelutason, mikä näkyy kustannuksissa. Palveluiden ja kustannusten vertailu esimerkiksi Vaasan ja Seinäjoen välillä on kuitenkin vaikeaa. Tämä johtuu muun muassa erilaisista palvelukokonaisuuksista.
Kaupunkien välinen vertailu voi helpottua lähivuosina. Kustannusten haltuunotto ja palveluiden saatavuuden yhdenmukaisuus ovat sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen lähtökohtia.
Vaasaan tulee mahdollisesti HopLop-sisäliikuntapuisto
Kiinteistö Oy Waasan Hallit I, Kiinteistö Oy Waasan Hallit II sekä Raskone Oy ovat anoneet asemakaavan muuttamista Meijerinkadulla sijaitsevalla tontilla. Tavoitteena on mahdollistaa HopLop-sisäliikunta- ja leikkipuiston toteuttaminen.
Maankäyttö- ja rakennuslain nojalla kunta voi tehdä kaavoitukseen liittyviä sopimuksia. Niissä ei kuitenkaan voida sitovasti sopia kaavojen sisällöstä. Kun asemakaava muutetaan maanomistajan aloitteesta, tulee kaupungin tehdä kaavoituksen käynnistämissopimus. Sopimuksessa sovitaan muun muassa kustannuksista sekä kaavoituksen käynnistämiseen liittyvistä ehdoista.
Kiinteistötoimi on kaavoituksen kanssa laatinut luonnoksen kaavoituksen käynnistämissopimukseksi. Tavoite on, että mahdollinen muutosehdotus käsitellään kaupunginvaltuustossa vuoden 2016 loppuun mennessä.