Onko kysymys alkusoitosta
Pohjalaisen jutusta Muutoksia Vaasan kielikylpyopetuksessa ja musiikkiluokilla (14.3.) käy ilmi, että kouluvirasto lopettaa musiikkiluokkien toiminnan ensimmäisen luokan osalta. Onko tämä alkusoittoa yksikön lopettamiselle?
Päätöstä perusteellaan siten, että ensi syksynä musiikkiluokalla aloittaisi 15 oppilasta runsaan 20:n sijaan.
Perustelu on aika erikoinen, sillä luokkakoko, siitä saakka, kun musiikkiluokkien toiminta alettiin ykkösluokalta, oli lähes aina alle 20.
Tarkoituksena on ollut koko ajan, että luokkakoko täydennetään 20–30 oppilaan luokaksi ennen kolmannelle luokalle siirtymistä. 15 oppilaan koko on siis melko normaali.
Kirjoituksessa esitetään ikään kuin jonakin väistämättömänä asiana, että tänä vuonna musiikkiluokalle tuli vähemmän hakemuksia, kuin aikaisempina vuosina. Keskusteluissa kuulee esimiehiltä sellaisenkin selityksen, että kun nykyään on niin paljon muita harrastuksia tarjolla.
Voisi uskoakin, jos ei näkisi, kuinka Kuula-opisto määrätietoisella työllään saa itselleen ehkä jo entistäkin enemmän oppilaita. Jos halutaan olla rehellisiä, syitä hakemuksien vähyydelle täytyy etsiä muualta: ennen kaikkia musiikkiluokkien määrätietoisesta ja massiivisesta alasajosta.
Alasajo alkoi, kun allekirjoittanut paikattuaan yläkoulun silloisen opettajan poissaoloja sain ”kiitokseksi” kiellon vuonna 2008 olla yhteydessä yläkouluun. Se jatkui, kun monen vuoden ajojahdin jälkeen tuli allekirjoittaneelle laiton irtisanominen 2012.
Sama alasajo jatkui syksyllä 2016, kun Onkilahden koulun Wilma-yhteydet, avaimet, yms. viime syksynä otettiin pois. Allekirjoittanut pyysi kymmeniä kertoja istua samaan pöytään keskustelemaan musiikkiluokkien kohtalosta, mm. juuri pääsykokeiden järjestelyistä. Siihen ei suostuttu. Sen sijaan välillä kiellettiin jopa tiedottaminenkin siitä, että haku on päällä.
Toinen syy hakijoiden vähyyteen on, että alasajon seurauksena musiikkiluokkien näkyvyyskin on romahtanut. Ei ollut esiintymismatkoja, ei kilpailuja, mestarikursseja, ei levytyksiä. Opettajat joutuivat taistelemaan omasta olemassaolostaan.
Olkoon asian laita miten vain, nyt on vähintäänkin arveluttavaa, että järjestetään testaus luokalle, joka sitten ei aloitakaan. Pitäisikö koulusuunnittelijan harkita asioita uudestaan ja jatkossa suostua vihdoin samaan pöytään asianosaisten kanssa?
Toivottavasti ennen päätöksentekoa lautakunta pyytää lausuntoa musiikkiluokkien opettajilta. Uskon vahvasti, että ensi syksynä asiat ovat aivan toisin.
JURI KADAR (ps.)
musiikkiluokkien opettaja
kuntavaaliehdokas
Vaasa