Päivystys on osa palvelurakennetta
Muu kuin akuutti sairaanhoito ja koko sosiaalipuoli ovat jääneet päivystysrakennekeskustelun varjoon ja sitäkin on käyty vajavaisin tiedoin.
Kokonaisuuden kannalta paljon tärkeämpi parannus olisi, että kiireettömän perusterveydenhoidon odotusajat saataisiin lyhyiksi ja tarvittaessa pääsisi viivytyksittä erikoissairaanhoitoon. Myös hammashoidossa on nyt pitkät jonot.
Sairauden, vamman tai ikääntymisen takia moni tarvitsee sosiaalipalveluja jokapäiväisestä elämästä selviytymiseen. Muita syitä sosiaalipalveluille ovat muun muassa lapsien suojelu, päihde- ja mielenterveysongelmat, perheväkivalta ja muu kaltoinkohtelu, muut kriisit sekä köyhyys.
Kokemuksesta tiedetään, että laaja-alainen erikoissairaanhoidon päivystys edellyttää vähintään 200 000 asukkaan väestöpohjaa toimiakseen tehokkaasta potilaspohjan, osaavan henkilöstön saatavuuden ja muun infrastruktuurin näkökulmista ja myös veronmaksajien näkökulmasta.
Vaasan sairaanhoitopiirin väestöpohja ei täytä tätä vaatimusta. Seinäjoki on maantieteellisesti keskeisellä paikalla ajatellen Pohjanmaata ja Etelä-Pohjanmaata yhtenä päivystysalueena.
Muun muassa Vaasan keskussairaalaa koskien: ”Ympärivuorokautisesti yhteispäivystävien keskussairaaloiden palveluvalikoimaa ei ole tarkoitus yksityiskohtaisesti säädellä. Tarkoitus on, että siitä sovitaan erikoissairaanhoidon järjestämissopimuksessa väestön palvelutarpeen mukaisesti.”
Tämän takia ja muutenkin on huoli suomenruotsin osaamisesta Etelä-Pohjanmaan keskussairaalan erikoissairaanhoidon hätäpäivystyksessä noussut käsittämättömiin mittoihin täällä rannikolla. Kaikissa Suomen sairaanhoidon päivystyksissä pitää osata antaa ensiapua turisteille ja maahanmuuttajillekin kielestä riippumatta ja vaikka potilas tuodaan tajuttomana.
MARKUS MYLLYMÄKI
Vaasa