Vaasapedia on kaikkien vapaasti muokattavissa oleva Vaasa-aiheinen tietosanakirja. Vaasapedia on kumppanuussivu vaasalaisia.info kaupunkiblogille. Tarkoituksena on luoda Vaasapediaan satoja artikkeleita käsittävä kokoelma. Artikkelit ja kuvat ja videot on tarkoitettu kaikkien kiinnostuneiden asialliseen yhteiskäyttöön ilmaiseksi.
auta vaasalaisia muistamaan, kerro vaasalaisia tarinoita
Sivusto on osa vaasalaisia.info palvelukonseptia. Vaasapeadia on asennettu järjestelmään 28.1. 2006.
Vaasapaedian tietokannassa on 3666 sivua. Tähän on laskettu mukaan keskustelusivut, Vaasapedian erikoissivut, hyvin lyhyet sivut, uudelleenohjaukset sekä muita sivuja, joita ei voi pitää kunnollisina sivuina. Nämä poislukien tietokannassa on 651 sivua.
Sivuja on katsottu yhteensä 4 006 147 (neljä miljoonaa.. ) kertaa ja muokattu 77 195 kertaa. Keskimäärin yhtä sivua on muokattu 21,06 kertaa, ja muokkausta kohden sivua on katsottu keskimäärin 51,90 kertaa. (Tilanne 12. lokakuuta 2010 mukaan)
Viisautta wikien tekoon (lainaus)
Suomessa on viime vuosien aikana luotu useita avoimia alue-, kotiseutu- ja kaupunkiwikejä. Tavoitteena niissä on, että tietyn alueen asukkaat itse tallentaisivat wikiin omaan kotiseutuunsa tai -kaupunkiinsa liittyvää tietoa. Kotiseutuwikit ovat yleensä vapaasti muokattavissa.
Kaikilla wikeillä on suurena haasteena saada mukaan aktiivisia kirjoittajia: hyvin suuri osa näiden wikien artikkeleista on edelleen ylläpitäjien kirjoittamia. Näyttää siltä, että polku paikalliswikistä kansalaistoiminnan välineeksi ja todella yhteisölliseksi palveluksi, jota tehtäisiin kollektiivisesti ja jonka sisällöstä vastataan yhdessä, on vaikea.
Optushallitus ja sosiaalinen media
Myös opetushallitus on kiinnostunut sosiaalisesta mediasta. Pääpaino on facebook- ja twittertyyppisillä ympäristöillä vaikka perinteinen wikiympäristö olisi monessa tapauksessa huomattavasti parempi.
Opetushallituksen oppimisympäristön kehittämiskohteet:
Opetushallituksen hankkeessa kootaan tietoa, ideoita ja hyviä käytänteitä liittyen sosiaaliseen mediaan. Hankkeella pyritään siihen, että sosiaalinen median toimintatavat ja tekniikat sulautuvat hankekouluissa osaksi esi-, perus- ja lukiokoulutuksen opetussuunnitelmia.
Hankkeet:
-sosiaalisen median työkalujen rooli opetus-/ oppimisprosessin kokonaisuudessa
-sosiaalisen median välineiden tarkoituksenmukainen yhteiskäyttö eri opetustilanteissa
-yhteisöllisen oppimisen tukeminen sosiaalisen median työkalujen avulla
-yhteisöllisen oppimisen arviointi
Tapio Parkkari