Päiväkoti- ja kouluruuan laatu säilyy
valmistuskeittiöiden keskittämisestä huolimatta
Sundom skolanin, Vindängens daghemin sekä Länsimetsän koulun keittiöt suunnitellaan muutettaviksi tämän vuoden aikana ruokaa valmistavista keittiöistä palvelukeittiöiksi. Tämä tarkoittaa, että osa ruuista valmistetaan edelleen paikan päällä ja osa kuljetetaan suuremmasta yksiköstä nykyaikaisella lämpökuljetusvaunulla keittiölle.
Ruokapalvelujohtaja Kirsti Myllärin mukaan Vaasan kaupungin Ruokapalveluiden on haettava tällä tavalla vaadittuja säästöjä. – Emme halua tinkiä lapsille tarjottavan ruuan laadusta tai määrästä. Tällä tavoin myös keittiöhenkilökunta saa pitää työpaikkansa.
Muutoksen jälkeen keittiöitä on 52 kappaletta, joista 12 on valmistuskeittiöitä ja 36 palvelukeittiöitä. Lisäksi alueella toimii jakelukeittiöitä. – Palvelukeittiössä tarvitaan edelleen samoja välineitä ja koneita kuin aiemminkin, nykyiset tilat eivät jää tyhjäkäytölle, Mylläri painottaa.
– Tällä muutoksella saadaan vuositasolla n. 70 000 euron säästöt. Kuljetuskustannukset on huomioitu tässä. Lisäksi säästämme energiaa, kun ruokaa valmistetaan isompi erä kerralla, Mylläri kertoo.
Osa ruuista valmistetaan edelleen paikan päällä
Muutoksen jälkeenkin perunat, pastat ja riisi kypsennetään, ja pihvit ja pyörykät kuumennetaan edelleen Gerbyn ja Sundomin yksiköiden omissa keittiöissä. Myös aamupalat tehdään paikan päällä.
– Sundomiin ruoka tulisi jatkossa Sepänkyläntien ammattiopiston keittiöstä. He laittavat jo nyt ruokaa myös päiväkotilapsille ja alakoululle. Länsimetsän koulun ruoka toimitettaisiin Isolahden koulun aluekeittiöstä.
Kuljetus ei vaikuta ruoan laatuun, koska kuljetusajat ovat lyhyitä ja ruoka toimitetaan keittiöön nykyaikaisilla lämpökuljetusvaunuilla, Mylläri kertoo.
Tämän ja viime vuoden aikana sama muutos on jo tehty Merikaarron ja Teeriniemen kouluissa, Malmöntalon päiväkodissa, Kapteeninkadun päiväkodissa, Granviken daghemissä, Länsimetsän päiväkodissa ja Satamapuiston päiväkodissa.
Ruuan laadusta ei tarvitse tinkiä
Mylläri kertoo, että ruokalistat, reseptit ja raaka-aineet ovat samat riippumatta siitä, millainen keittiö on kyseessä.
– Ruokien valinta perustuu valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussuosituksiin, kaupungin toimielinten valtuuston ja lautakuntien asettamiin taloudellisiin vaatimuksiin, asiakastyytyväisyyskyselyihin sekä päätökseen sokerin vähentämisestä lasten ja nuorten ruokailussa, Mylläri sanoo.
Kaikki ruokailuissa käytettävät maitotuotteet, lihat ja marjat ovat kotimaisia. Lisäksi paikallisia lähituotteita ovat leipomotuotteet ja perunat. Vihanneksissa ja hedelmissä suositaan kotimaista aina, kun se on mahdollista.
Vaasan Ruokapalvelut on Vaasan kaupungin nettoyksikkö, joka valmistaa ja tarjoilee ruuat päiväkodeissa, kouluissa sekä senioritaloissa. Arkipäivisin valmistetaan 12 000 lounasta.
Tiina Salonen