Vaasan ammatillinen koulutus ennakoinnilla
hallittuun muutokseen
Vaasan kaupungin toisen asteen koulutuslautakunta käsittelee kokouksessaan 10.02.2016 esitystä, jonka keskeisenä tavoitteena on ottaa vuoden 2017 alusta käyttöön uusi ammatillisen koulutuksen toimintamalli.
Käytännössä tämä toteutuu siten, että nykyiset itsenäiset oppilaitokset, Vaasan ammattiopisto ja Vaasan aikuiskoulutuskeskus, yhdistyvät yhdeksi tulosalueeksi.
Taustalla on voimassa oleva hallitusohjelma, joka sisältää linjauksia ammatillisen koulutuksen uudistamisesta, joita ovat mm. koulutuksen raja-aitojen ja koulutuksen päällekkäisyyksien poistaminen sekä tavoite lisätä ammatillisen ja korkea-asteen koulutuksen yhteistyötä ja kehittää oppimisympäristöjä.
Lisäksi ammatilliseen koulutukseen valtionrahoituksen kohdistetaan edelleen leikkauksia.
Tavoitteena vahvistaa Vaasan seudun ammatillisen koulutuksen kilpailukykyä
Vaasan kaupungissa on ryhdytty valmistelutyöhön, jolla varmistetaan uudistuksen eteneminen. Valmistelua on tehty aktiivisesti syksystä 2015 lähtien. Työssä kaupungin tavoitteiksi on konkretisoitu:
– Vaasan seudun ammatillisen koulutuksen kilpailukyvyn ja houkuttelevuuden vahvistaminen
– Koulutustarjonnan ja koulutuspolkujen kehittäminen
– Tilojen, tietojärjestelmien, henkilöstön ja osaamisen yhteiskäytön tehostaminen
– Toimintatapojen päällekkäisyyksien ja organisaation välikerroksien poistamien, selkiytetään toimenkuvia
Tavoitteisiin suunnataan selkeällä, kattavalla ja läpinäkyvällä johtamisjärjestelmällä, joka luodaan mahdollistamaan toiminnan strateginen johtaminen ja kehittäminen.
Keskeisin osa on Vaasan ammattiopiston ja Vaasan aikuiskoulutuskeskuksen yhdistäminen yhdeksi toimialueeksi, jota johtaa rehtori ja kaksi apulaisrehtoria (nuoret/ aikuiset). Lisäksi osa Vaasan aikuiskoulutuskeskuksen toiminnasta yhtiöitetään (Oy EduVakk Ab).
– Kevyempi organisaatio ja yksinkertaisemmat hallinnolliset ratkaisut mahdollistavat kehittämistyön paremmin kuin nykyinen kaksinkertainen organisaatio, arvioi sivistystoimen toimialajohtaja Christina Knookala, joka johtaa valmistelutyötä.
– Jatkovalmistelussa kokonaisuudessa on mukana myös Vaasan rannikkoseudun oppisopimuskoulutus, kertoo Knookala edelleen. Oppisopimuskoulutuksen mukaan ottaminen edellyttää kuitenkin neuvotteluja Svenska Österbottens Förbund för Utbilding och Kultur (SÖFUK) kanssa. Neuvottelujen aloittamisesta on sovittu, kertoo Knookala edelleen.
Muutoksella valmistaudutaan myös rahoituksen muutoksiin
Vuonna 2017 ammatillisen koulutuksen rahoitusta leikataan valtakunnallisesti n. 190 miljoona euroa. Vaasaan siitä kohdistuu n. 2,2 miljoonaa euroa. Säästö saadaan aikaan nyt tavoitteena olevalla organisointimallilla. Pääosin summa kertyy esimiestyöstä organisaation madaltuessa sekä koulutustarjontaan liittyvistä toimenpiteistä. Opetushenkilöstön eläköitymisen kautta saadaan myös merkittävä osa säästötavoitteesta.
Valmistelua on tehty laaja-alaisesti
Nyt tehtävän esityksen valmistelu on aloitettu syksyllä 2015. Työ on tapahtunut laaja-alaisen työryhmän puitteissa, jossa ovat olleet edustettuina toisen asteen henkilöstö, VASEK, toisen asteen koulutuslautakunta, oppilaitosten ja Vaasan kaupungin sivistystoimen johto.
Valmistelutyön aikana on käytetty myös ulkopuolista asiantuntijaa, joka on kartoittanut lähtökohtia mm. haastatteluin.
– Käytännön tasolla, kun jatkotyötä tehdään, osallistetaan siihen myös oppilaitosten henkilöstö niin, että löydetään hyvät ja tarkoituksenmukaiset ratkaisut. Tulevaisuuden haasteita voitaisiin hoitaa myös ”juustohöylällä”, olemme kuitenkin katsoneet paremmaksi kehittää toimintaa ja kohdistaa säästötoimenpiteitä sinne, missä se on tarkoituksenmukaisinta. Aivan avainkysymys on myös opiskelijoiden ja heille suunnatun laadukkaan koulutustarjonnan turvaaminen sekä nuorille että aikuisille, se liittyy myös olennaisesti koko Pohjanmaan menestykseen, Knookala painottaa.