Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Vaasalaisia perinteitä ja herkkuja

Vaasalaisia perinteitä ja herkkuja

Vaasalaiset voivat olla ylpeitä omista perinteistä ja herkuista ja moni saapuukin Vaasaan juuri kokemaan näitä. Moni käykin Vaasassa jopa joka kesä nauttimassa kaupungin ainutlaatuisista herkuista ja tapahtumista, jollaisia ei muualla järjestetä.

Tämä artikkeli on sinulle, joka haluat tietää vaasalaisuudesta. Kerromme, millaisia herkkuja Vaasasta voi olettaa löytyvän ja myös, millainen paikka Vaasa on sen asukkaiden mielestä. Vaasa on todentotta ainutlaatuinen kaupunki Suomessa ja se onkin kaupunki, jossa kannattaa käydä vierailulla varsinkin kesällä. Vaasassa pääset kauniiseen saarimaisemaan, jollaista ei muualla ole.

Lyhyenä informaationa kerrottakoon, että Vaasa on Pohjanlahden rannikolla sijaitseva Pohjanmaan maakuntakeskus, joka asuttaa noin 67 000 asukasta. Tunnettuja vaasalaisia ovat mm. Lauri Tähkä, Klamydia, Sturm und Drang. Vaasalaisille ja turisteille löytyy kaupungista monenlaista tekemistä ja mm. nettikasinot -tyyppistä pelaamista löytyy Vaasan Pelaamosta. Vaasassa on myös runsas urheilutarjonta ja siellä pelataankin niin jääkiekkoa, pesäpalloa kuin lentopalloakin.

Millaista on vaasalainen ruoka?

Vaasalaiset pitävät rehellisestä, hyvänmakuisesta ruuasta. Jos ruoka on hyvää, sen valmistamiseen ei tarvita monimutkaisia, astrofysiikkaa olevia reseptejä. Vaasassa kannattaa käydä syömässä esimerkiksi herkullista, voissa paistettua ahventa. Tähän päälle, kun nauttii kesäperunoita ja tuoreita kasviksia, on ateria täydellinen.

Savukala on myös yksi vaasalaisista herkuista, jota paikallisetkin syövät runsaasti. Esimerkiksi Sundomin savukala on suosittu ja sen suosio onkin levinnyt jo Vaasan ulkopuolellekin. Savukala käy kaikkeen: siitä voi tehdä maittavia aterioita tai sitä voi syödä leivänkin päällä.

Vaasassa ruokaa ei tarvitse varsinaisesti etsiä, sillä kaupungista löytyy ruokaa hyvin helposti. Löydät helposti paikallisia herkkuja, kasviksia, ainesosia niin valmiina ruokina ravintoloista kuin torilta ja kaupoistakin. Käy siis missä tahansa ruokapaikassa tai kaupassa, niin löydät varmasti helposti hyviä vaasalaisia herkkuja. Jos kaipaat tuoretta kalaa, löytyy sitä useastakin paikasta, mutta moni suosii Fiskdiskeniä, jonka löydät Vaasan keskustan tuntumasta.

Onko vaasalaisilla omaa perinteistä ruokaa, kuten Tampereellakin on mustamakkara? Vaasalaisilla on oma tillimakaroninsa. Jos et ole vielä maistanut kyseistä paikallista herkkua, suosittelemme kokeilemaan sitä vaikka heti seuraavalla Vaasan reissullakin. Löydät herkun paikallisista pizzerioista. Niinkutsutuiksi pitäjäruuiksi on nimetty silakkalaatikko, suolasiika, Sundomin savusilakat ja Jaakoon puolukkajuoma.

Tillimakaroni valmistetaan keittämällä makaroni, jäähdyttämällä se ja lisäämällä lopuksi vielä öljyä ja tilliä. Koko seos laitetaan yöksi viilenemään.

Saako olla kalaa?

Vaasalaiset rakastavat kalaa. Itseasiassa Vaasassa järjestetään säännöllisesti Silakka- ja Siikamarkkinat, joissa tarjolla on kaikenlaista kalaa peräti 30 eri myyntipaikalla. Vuoden 2019 markkinoilla kävijöitä oli huikeat 10 000, joka kertoo markkinoiden suosista.

Kyseiset markkinat on järjestetty jo 31 kertaa ja koska markkinat ovat olleet niin suosittu tapahtuma vuosi toisensa jälkeen, tapahtumaa tullaan varmasti järjestämään jatkossakin. Ja vaikka tapahtuman pääosassa onkin vaasalaisten lempiruoka kala, on kyseessä kuitenkin yhteenkokoontumisen juhla. Kaupunkilaiset näkevät toisiaan ja yhteishenki on käsinkosketeltava.

Silakka- ja Siikamarkkinoilla siis tarjotaan kalaa mitä erilaisimmissa muodoissa. Kalan lisäksi myynnissä on niin erilaisia hunajoita, hedelmiä, marjoja ja käsitöitä. Tapahtumassa pääset tukemaan paikallisia tai lähialueen pienyrittäjiä. Lisäksi tapahtuman tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen, joten Silakka- ja Siikamarkkinoille tuloon on monta monituista syytä.

Jos satut olemaan Vaasassa näiden markkinoiden aikaan, kannattaa pistäytyä vaikka syömässä ja hakemassa samalla kalaherkkuja. Perinteisesti tarjolla on ollut niin kalakeittoa, savusiikaa, loimulohta, pyttipannua ja kuten markkinoihin kuuluu – paistettuja muikkuja.

Markkinoiden luonteeseen kuuluu toki myös perinteisesti musiikki ja sitä on tarjolla näilläkin markkinoilla. Esko Ylimys esittää perinteisesti haitarimusiikkia ja tunnelma on katossa.

Vaasalaisuus

Mikä on vaasalaisuutta? Vaasalaiset arvostavat kaupungissaan muunmuassa seuraavia: merellisyys, rannat ja saaristo. Ja koska kaupungista kaikki löytyy suhteellisen nopeasti, lyhyen matkan päästä, on kaupungin sopiva koko vaasalaisten mieleen. Kun jotain tarvitaan tai johonkin tarvitsee lähteä, kaikki kaupungin sisällä on lähellä.

Vaasalaiset arvostavat kaupungissaan myös sitä, että lapsiperheet on otettu huomioon: esimerkiksi leikkipuistoista huolehditaan kaupunkilaisten mielestä hyvin.

Vaasa on kaupunki, jota sen asukkaat rakastavat. Tämä ei ole mikään ihme, sillä Vaasasta löytyy runsaasti upeita asuinalueita ja lisäksi koulut ja muut palvelut ovat aina lähellä. Kaupunkia pidetään kauniina ja sitä arvostetaan mm. sen iloisen ilmapiirin ja kulttuurin vuoksi.

Urheilu

Vaasasta löytyy runsaasti urheilumahdollisuuksia. Itseasiassa Vaasan Sport pelaa jääkiekkoa jopa SM-liigassa. Joukkue on menestynyt hyvin ja plakkarissa onkin kolmena vuonna voitettu Mestiksen mestaruus.

Vaasalaista jalkapalloa on päässyt todistamaan Vaasan Palloseuran eli VPS:n otteluita seuraamalla. Joukkue on voittanut Suomen mestaruuden kaksi kertaa. Lajeissa on siis hyvät menestymismahdollisuudet ja Vaasassa kannattaakin osallistua urheilutoimintaan, mikäli se yhtään kiinnostaa.

Vaasan Hietalahdessa on runsaat mahdollisuuden urheilun harrastamiseen, sillä paikasta löytyvät niin jäähalli, uimahalli, jalkapallostadion, yleisurheilukenttä, pesäpallostardion ja jopa ravirata ja Tennis-Center. Vaasassa on siis helppo harrastaa urheilua ja urheilun voi aloittaa jo nuorena.

Vaasa tarjoaa hyvät puitteet myös ulkona harrastettavaan urheiluun. Komeita maisemia riittää lenkkeiltäväksi ja lisäksi urheilusta kiinnostuneille aloittelijoille ja kokeneillekin järjestetään paljon erilaisia liikuntaharrastuksia. Liiku siis joko omatoimisesti tai osallistu ohjattuun toimintaan, kuten salibandyyn, kuntosalilla treenaamiseen tai uimiseen. Toki voit harrastaa salilla käyntiä tai uimista itsenäisestikin, mutta saatavilla on ammattilaisten ohjausta.

Vaasassa voit siis harrastaa, opiskella, urheilla, herkutella kalalla ja osallistua monenmoisiin vaasalaisiin tapahtumiin, joita järjestetään säännöllisesti pitkin vuotta. Vaasa on kaikenkaikkiaan monipuolinen kaupunki, joka kuuluisi jokaisen suomalaisen reissusuunnitelmaan.

About Toimitus

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa