Vaasa kuvateos

Ensimmäinen selailukirja Vaasasta

Vaasa kuvateos – Bildverk – Vaasa illustrated – Bildband, on ennenkaikkea selailukirja. Tekijät eivät ole edes yrittäneet noudattaa perinteistä kaupunkiteoksen muotoa.

Perinteinen tarkoittaa tässä sitä, että kaupungin viestintä- tai markkinointipäällikkö päättää kuinka monesta teollisuuslaitoksesta otetaan kuvia ja millaisia ne ovat. Tässä kirjassa on tasan viisi kuvaa teollisuuslaitosten toiminnasta.

Uusimmasta Vaasa kuvateoksesta on myös historiallinen painolasti siivottu melko tarkkaan alun katsausta lukuun ottamatta.

Teoksen tekstit ovat niukkoja, mutta antavat riittävästi informaatiota ja tilaa myös mielikuvitukselle yhdessä kuvavalintojen ja taiton kanssa. Selailukirjan n. 300 kuvaa on valittu 5000:stä kuvasta.

– Halusimme että vaasalaiset osajaat tekevät vaasalaisille kirjan, joka vahvistaa vaasalaista identiteettiä, sanoo kirjan kustantaneen O&G kustannusyhtiön edustaja Tapio Osala.

Osala aivan ilmiselvästi liioittelee ja lause on opeteltu ulkoa. Kyllä selailukirja tarjoaa näkökulman vaasalaiseen identiteettiin myös vieraskieliselle.


Keskusteluun


Neljällä kielellä Vaasasta

Selailukirjan toisistaan täysin poikkeavat tekstit ovat suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja saksaksi.

– Kukaan neljästä kuvatekstin kirjoittajasta ei tiennyt, mitä toinen kirjoittaa. Riski oli kova, mutta se kannatti, sanoo Osala nyt, kun kirja on valmis.

Suomenkielisen tekstin on kirjoittanut Tapio Osala, ruotsinkielisen Yvonne Hoffman, englanninkielisen Gerald Porter ja saksankielisen Lothar Freund. Erityiskiitoksen ansaitsee Porterin niukka, mutta eläytyvä ja oivaltava teksti.

Tilaa silmälle ja mielelle

Vaasa kuvateoksen kuvat ovat konstailemattomia, tekisi mieli sanoa kamerakuvia. Niitä ei ole juuri käsitelty kuvankäsittelyohjemassa. Niihin ei ole lisätty hohtoa, eikä muitakaan efektejä. Yleisilme on hieman ”sumea”.

Kun kysymys on ansioituneista tekijöistä voi olettaa, että lähestymistapa on tarkkaan harkittu. Valpas selailija huomaa myös pian Eero Murtomäen luontokirjoista tutun konseptin: yleisestä yksityiseen ja yksityisestä yleiseen.

Tämä tarkoittaa sitä, että myös pienen kuvan merkitys voi olla aivan ratkaiseva sivun kokonaisuutta ajatellen. Juuri tämä tekee selailukirjasta vaativan ja mielenkiintoisen.

Osalan mukaan tekijät saivat vapaat kädet tuottaa oman näköisensä teoksen.

Rita Lukkarinen on moneen kertaan palkittu muotokuvaaja. Hän on saavuttanut mm. Suomen Valokuvaajien liiton Mestariarvon. Lukkarinen on myös osallistunut lukuisiin valokuvanäyttelyihin.

Eero Murtomäki on maamme tunnetuimpia ja arvostetuimpia luontokuvaajia. Hän on tullut tunnetuksi myös elokuvaajana ja kirjailijana. Murtomäki on saanut ainoana valokuvaajana mm. Valtion 15-vuotisen apurahan ja Suomen kulttuurirahaston kolmivuotisen työskentelyapurahan.

Selailukirjan historiallisen tekstin on kirjoittanut Kaarlo Koskimies ja taideosuuden Dan Holm.

Vaasan selailukirja

Kaupunkiteos on epäkiitollinen lajityyppi, koska jokainen toimija haluaa siitä oman näköisensä. Tässä tapauksessa lopputulos on valokuvaajan näkemys. Kokonaisuus syntyy aukeamien kuvavalintojen ja taiton sekä tekstien ja niistä syntyvän kokonaisuuden avulla. Tässä toimii elokuvaestetiikkaan liitetty ajatus siitä, että 1+1 kuvaa on aina enemmän kuin kaksi.

Teoksen markkinoinnissa on otettu käyttöön varsin näppärä konsti. Jokainen kirjaerän tilaaja saa oman suojapaperin, jonka liepeeseen voidaan painaa kyseisen kirjaerän ostaneen omat tiedot. Niinpä Vaasan kaupungin lahjakirja varustettuna kaupunginjohtajan tervehdyksellä on aina hieman eri näköinen kuin suuryrityksen ostama kirjaerä, joka on varustettu omalla suojapaperilla ja omilla tervehdyksillä.

About Toimitus

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa