Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Näe syvemmälle Vaasaan: Tutustu Tikanojan Taidekotiin

Näe syvemmälle Vaasaan: Tutustu Tikanojan Taidekotiin

Tikanojan taidekodissa esitellään maailmantaiteen monia koti- ja ulkomaisia helmiä, mm. Picasson ja Edelfeltin teoksia.

Taidemuseo tunnetaan ehkä parhaiten upeasta ranskalaisen 1800-luvun loppupuolen maalaustaiteen kokoelmasta mutta myös laadukkaista erikoisnäyttelyistään.

Tikanojan taidekoti sijaitsee Vaasan keskustassa. Täällä esitellään museon omia kansainvälisen ja kotimaisen taiteen kokoelmia sekä myös useita erikoisnäyttelyitä. Tikanojan yli tuhannen teoksen kokoelma sisältää monia taidehistorian keskeisiä taiteilijoita ja todellisia maailmantaiteen helmiä.

Kokoelman ainutlaatuisuutta korostaa se, ettei sitä ole koottu julkiseksi museokokoelmaksi vaan henkilökohtaiseksi kotikokoelmaksi. Siksi Tikanojan kokoelmalla, kuten yleensä yksityisesti syntyneillä taidekokoelmilla, on oma persoonallinen luonteensa. Se kertoo kerääjän kiinnostuksesta ja harrastuksesta, se paljastaa kerääjänsä luonteesta ja asiantuntemuksesta sekä heijastaa keräämisen aikakautta.

Kauppaneuvos Frithjof Tikanoja lahjoitti taidekokoelmansa vuonna 1951 Vaasan kaupungille, jotta hänen aiempaan kotiinsa perustettaisiin taidemuseo. Frithjof Tikanoja (1877–1964) varttui vaatimattomissa oloissa kälviäläisessä talonpoikaissuvussa. Hän loi menestyksekkään uran liikemiehenä, mutta hän oli myös suuri kulttuurin ystävä.

Vuonna 1905 Tikanoja ja Josef Lassila perustivat Vaasan ensimmäisen suomenkielisen tukkuliikkeen, Lassila & Tikanojan. Yritys kasvoi kangas- ja päivittäistavarakaupalla maan suurimmaksi yksityiseksi tukkuliikkeeksi. Tikanoja toimi myös teräs-, sanomalehti- ja pankkialalla samalla kun hän tuki kulttuuria ja toimi monien nuorten taiteilijoiden, esimerkiksi Eemu Myntin ja Matti Visannin, mesenaattina.

Taidekoti tunnetaan parhaiten upeasta ulkomaisen taiteen kokoelmastaan. Se sisältää erityisesti ranskalaista 1800-luvun ja 1900-luvun alun maalaustaidetta. Aluksi Tikanoja oli kiinnostunut suomalaisesta taiteesta ja siksi kokoelmat sisältävät esimerkiksi suomalaista 1800-luvun ja vuosisadan vaihteen taidetta. Vähitellen Tikanojan kodin seinät täyttyivät kallisarvoisilla teoksilla, taiteilijoina esimerkiksi Akseli Gallen-Kallela, Albert Edelfelt, Maria Wiik ja Fanny Churberg sekä Edgar Degas, Paul Gauguin, Henri Matisse ja Pablo Picasso.

Frithjof Tikanojalle kaikki kulttuurin osa-alueet olivat tärkeitä. Siksi myös kamarikonserit ja matineat kuuluvat taidemuseon ohjelmaan. Sosiaalinen toiminta ja sivistystyö olivat Tikanojalle tärkeitä ja sen vuoksi taidekoti ja koulut tekevät nykyään tiivistä yhteistyötä.

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa