Tornin näyttely

Ateljé Tornssa on tammmikuun ajan esillä kolmen vahvan ja hyvin erilaisen naistaiteilijan töitä. Taiteilijat ovat Else Korpi, Siru Nurmi ja Lea Urus (os.Koivusaari). Näyttelyä varten on hyvä varata riittävästi aikaa. Kuvassa Siru Nurmen asetlma.

Kolme vahvaa naista

Ateljé Torni 08 – 27.01 Pitkäkatu 66
Näyttely avoinna ti-to klo 12-18 la-su klo 12-16

Ateljé Torni on nopeasti löytänyt paikkansa vaasalaisessa taidetarjonnassa. Entisen Nymannin makkaratehtaan tilat soveltuvat ihmeen hyvin pienten intiimien näyttelyiden pitopaikaksi. Tilat ovat valoisat ja hyvin suunnitellulla ripustuksella työt päsevät oikeuksiinta.

Else Korpi

Else Korpi on tuonut näyttelyyn 11 lasityötä. Työt ovat tarkoitettu ripustettavaiksi ikkunaan, joten ne myös jakavat ja jäsentävät näyttelyä. Yleensä ikkunoihin ripustettavat työt ovat pienikokoisia mutta Korpi on mieltynyt isokokisiin töihin. Tekniikkana on tasosulatus ja muottisulatus.

Tasosulatus tarkoittaa sitä että lasilevyn päälle asetetaan murskattua, hiottua ja työstettyä lasia ja sen jälkeen lasilevy pannaan uuniin, jonka lämpöatila nostetaan hitaasti yli 800 asteeseen. Lasilevyn päälle laitetut lasinpalat sulavat kiinni pohjalasiin.

Muottisulatus taas tarkoittaa sitä että tehdään kuitulevystä muotti joka on teoksen muotoinen. Muotti laitetaan uunin pohjalle ja sen päälle asetetaan tasolasitekniikalla tehty lasiteos joka uunin kuumuudessa laskeutuu muotin päälle. Näin saadaan aikaan kolmiulotteinen vaikutelma, selostaa Elsi Korpi tekniikkaa.

Korpi on tehnyt lasistöitä vuodesta 2001. Työt ovat raikkaita ja muuttuvat valon mukana. Luonto on lähellä Elsen sydäntä.

-Tein ennen lasitöitä öljytöitä noin 20 vuotta. Mutta kun löysin lasitekniikan niin minua vietiin. Keskeneräinen öljytyö jäi telineeseen vuonna 2001 ja on siinä vieläkin, nauraa Korpi

Siru Nurmi

Siru Nurmi on tuonut näyttelyyn asetelmia, luontokuvia ja henkilökuvia. Nurmi on varsin tuottelias ja on kehittynyt taiteilijana uskomatoman nopeasti. Varsinkin asetelmat ovat kiinnostavia. Niistä näkee että Nurmi haluaa tuoda esille myös taustoja ja yhteyksiä. Nurmi pohtii asioita ja yrittää löytää niille laajempia yhteyksiä.

-Saan maalatessani vaikutteita vaikka taloustieteesta. Voin liittää teoksiini talousfilosofian peruskäsitteitä sellaisia kuin ahneus ja pelko, Nurmi on todennut aikaisemmin.

Ateljé Tornin näyttely tuo esille kolme Nurmea kiinnostavaa motiivia: asetelmat, luonnon ja ihmisen. Ihmiset ovat vielä luonnosmaisia mutta kehityssuunta on selvä. Nurmi haluaa tunkeutua kuvattavansa ytimeen ja varmasti myös onnistuu ajan kanssa.

Siru Nurmi on opiskellut mm. Vantaan taidekoulussa ja Vapaassa taiadekoulussa sekä saanut yksityisopetusta.

Siru Nurmi

Lea Urus (os. Koivusaari)

Lea Urus on tuonut näyttelytiloihin retrospektiivisen näyttelyn. Näyttelytyöt kattavat koulutytön hennot yritykset vuodelta 1954 ja päättyvät kypsän naisen taideoksiin viime vuodelta. Näyttelyssä on esillä pastelliliitutöitä, akvarelleja, sekatekniikalla tehtyjä töitä sekä kollaaseja. Aihemaailma kattaa laajan alueen herkistä eläinkuvista kokeellisiin kollaaseihin.

Näyttelytilan keskellä on pöytä, jolle Urus ei ole keksinyt nimeä. Toimittajan ehdottama ”Muistopöytä” ei kelpaa Lea Urukselle. Jotain muuta pitäisi keksiä.

-Olen laittanut pöydälle vanhempieni tarinan. Isää edustaa sodanaikainen kaasunaamari ja äitiä tekstiilit ja vanha Kodakin ”Näpsä” 6×9 laatikkokamera, jolla äitini napsia kuvia perheesta ja aiheista, jotka kiinnostivat häntä.

Sukuhistoriasta kiinnostuneille pöydän valokuvat antavat mahdollisuuden kurkistaa yhden suomalaisen perheen elämään.

Pöydän kiehtovin esine on Lea Uruksen vanhempien ”Rakkausrintamalta” vihkonen joka sisältää Lean vanhempien rakkauskirjeert rintamalta vuosilta 1940-41. Tällainen elämänkaarinäyttely on virkistävä mauste Ateljer Tornin vahvojen naisten näyttelyyn.

About Toimitus

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa