Suohorsmaa tavataan hyvin yleisenä rannoilla, nevoilla, letoilla, puronvarsilla ja tulvaisilla paikoilla koko Suomessa. Suohorsma kasvaa Pohjois- ja Keski-Euroopassa ja suunnilleen samalla levyespiirillä Pohjois-Amaerikassa ja Siperiassa. Tässä suohorsman kota.
pieni voi olla todella kaunista
Kesä on luontokuvaajan juhla-aikaa. Seinäjokinen Eeku Strahl innostui luontokuvauksesta vasta muutama kuukausi sitten hankittuaan aikaisemman pokkarin tilalla laadukkaamman kameran.
Innostus iski kuin pajavasara ja nyt voi Eekun bongata pylly pitkällä suon tai maantien laidalta, Eeku nimittäin on innostunut makrokuvauksesta.
-Löysin eBaysta puolaisen makrolinssin. Linssin optiikka on loistava ja hinta oli vain 25 €. Ongelmana on se että linssi on kiinteäpolttovälinen ja onnistuneen kuvan ottaminen edellyttää aina jalustaa ja usein myös mittanauhaa. Mutta onnistuessaan jälki on aivan omaa luokkaansa, selittää Eeku.
Suohorsma
Tässä näyteenä suohorsman kota. Suohorsma (Epilobium palustre) on kapea- ja ehytlehtinen, pieni monivuotinen ruoho. Sitä tavataan yleisenä rannoilla, nevoilla, letoilla, puronvarsilla ja tulvaisilla paikoilla koko maassa. Varsi on 10-70 cm pitkä. Lehdet ovat vastakkain, kukinto-osassa kierteisesti.
Suohorsman määrittely ei aina onnistu, sillä lähilajit voivat risteytyä keskenään ja muodostaa hankalia välimuotoja. Etelä-Suomessa tavataan 6 yleistä horsmaa: lehtohorsman, mäkihorsman, lännenhorsman, amerikanhorsman, vaaleanamerikanhorsman ja suohorsman.
Lehtohorsma, mäkihorsma ja ovat meillä alkuperäisiä luonnonkasveja. Amerikkalaiset horsmat puolestaan ovat uustulokkaita, jotka ovat levittäytyneet Suomeen vasta 1900-luvulla.
Eeku Strahlin luontokuva-albumit: