Betel Bed and Breakfast
Sundomin Nordbackenin laella on punainen rakennus, jonka paraatipuolta koristaa haalistunut kyltti: Betel Bred and Breakfast. Yöpymistä ja aamiaista kohtuuhintaan tarjoavat Kerstin ja Sixten Petander.
Betel
Sana Betel ei sano suomenkielisille mitään. Sundomilaisille sana on merkinnyt baptistiseurakunnan rakennusta vuosikymmenien ajan. Joskus 1920-luvulla naapurissa sijaitseva Vapaakirkon kilpaileva seurakunta syrjäytti baptistit ja kun viimeinenkin baptistimummo oli saatettu haudan lepoon, tuli rakennukselle uusia käyttäjiä.
-Talossa on sijainnut mm. leipomo ja se on toiminut tavallisena asuntona, tietää nykyinen omistaja Sixten Petander.
Petanderit ostivat rakennuksen vuonna 1997 runsaan 2000 neliömetrin tontin vuoksi. Sixtenin mukaan vaimo Kerstin keksi idean aamiaista ja yöpymistä tarjoavasta palvelusta.
-Idea on toiminut hyvin. Turistiaikana on asiakkaita riittänyt ja talvella rakennuksessa on yleensä vuokralainen. Viime talvena saksalainen nainen. Markkinointikaan ei ole ollut mikään ongelma. Siitä ovat pitäneet huolen matkailupalveluista kertovat nettisivut ja lehtimainonta.
Rakennukseen voidaan majoittaa perusjärjestelyin 4-5 henkeä ja tarpeen vaaliessa yöpyjien määrä voidaan nostaa seitsemään. Yöpyminen maksaa 25 euroa hengeltä.
Rakennuksessa on lisäksi vanhassa kirkkosalissa kirpparipöytä ja ulkorakennuksessa huone, minne Sixten Petander on kerännyt isänsä Oton valmistamia kalastusvälineitä.
-Aamiainen on sama mitä meillä kotona eli leipää, leikkeitä, puuroa, kananmunia, maitoa, teetä, kahvia ja mehua.
Palvelun isäntä Sixten on isokokoinen, kovaääninen, vuolaspuheinen ja huumorintajuinen mies. Miehen suomenkieli on hauskasti ruotsinvoittoista. Siviiliammatiltaan Petander on Öjbergetin hiihtokeskuksen talonmies, vartija ja latumestari.
Nordbacken
Betel Bred and Breakfast sijaitsee mäellä, minne Sundomin ensimmäiset asukkaat pystyttivät asuntonsa joskus 1300-luvulla. Mäki lienee ollut silloin juuri ja juuri mantereeseen yhteydessä ollut saari.
Maannousun seurauksena meren ranta on kadonnut satojen metrien päähän.
-Sellainenkin historiallinen merkitys mäellä on että täältä on louhittu kiveä uuden Vaasan rakennusaineiksi. Vanhat nordbackenilaiset puhuvat vieläkin järnvägenistä eli rautatiestä.
Hindersbackenilla asuva ruotsinkielisen työväenopiston rehtori Matts Andérssen on tulkinnut asian niin, että joskus 1900-luvun taitteessa mäen huipulle olisi johtanut raiteet, joita pitkin kivet kuljetettiin mäen alapuolelle, mutta varmaa se ei ole.
Mäellä asuu nykyisellään runsaat 100 asukasta, sanoo Petander.<7br>
Pohjoismäen naapuarustossa on muitakin mäkiä, jotka todistavat asutuksen leviämisestä. Vanhaan aikaan jokaisella mäellä oli 2-3 taloa.
Mäet on nimetty perimätiedon mukaan: Oschoscbacka, Hindersbacka, Tjochensbacka ja Stegarisbacka.
Tänä päivänä muutamista mäistä on tullut ökyrikkaiden asuinalueita, Niinpä Hindersbacken on muuttunut paikallisten asukkaiden suussa Beverly Hillsiksi.