Subjektiiviseen päivähoito-oikeuteen
muutoksia 1.8. alkaen
Lasten subjektiiviseen päivähoito-oikeuteen tulee Vaasassa muutoksia elokuun alusta alkaen.
Oikeus varhaiskasvatukseen rajataan 20 tuntiin viikossa, jos toinen vanhemmista ei ole töissä tai opiskele päätoimisesti. Esimerkiksi jos vanhempi on kotona hoitamassa pienempää sisarusta, on muilla sisaruksilla oikeus olla päivähoidossa vain osa-aikaisesti.
Tällä hetkellä kaikilla alle kouluikäisillä lapsilla on oikeus kokopäiväiseen hoitoon, vaikka jompikumpi vanhemmista olisi kotona.
Eduskunta päätti joulukuussa 2015, että varhaiskasvatuslakia muutetaan 1.8.2016 alkaen niin, että jokaisella lapsella on oikeus saada varhaiskasvatusta 20 tuntia viikossa. Kunnat voivat itse päättää rajoittavatko päivähoito-oikeutta vai eivät. Vaasan kaupunginvaltuusto päätti marraskuussa 2015, että päivähoito-oikeutta rajoitetaan.
”Lain mukaan lapsella on edelleen oikeus kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen, jos se on tarpeen lapsen kehityksen, tuen tarpeen tai perheen olosuhteiden takia”, kertoo Vaasan kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Lillemor Gammelgård.
Myös jatkossa kaikki vaasalaiset lapset, jotka tarvitsevat kokopäivähoitoa, saavat sitä.
Lapsella on lisäksi oikeus 20 tuntia laajempaan varhaiskasvatukseen vanhemman osa-aikaisen tai väliaikaisen työssäkäynnin, työllistymistä edistävään palveluun osallistumisen, kuntoutuksen tai muun vastaavan syyn vuoksi. Vuorohoitoa järjestetään vain kokopäivähoitoa tarvitseville lapsille.
Jokaisen perheen kanssa keskustellaan erikseen
Vaasassa on tällä hetkellä noin 200 kokopäivähoidossa olevaa lasta, joita muutos koskee. Näiden lasten vanhemmista toinen on kotona eikä laajennetulle varhaiskasvatukselle ole erityistä tarvetta esimerkiksi lapsen kehityksen, tuen tarpeen tai perheen olosuhteiden takia.
Varhaiskasvatuksen henkilökunta keskustelee kevään aikana erikseen kaikkien niiden perheiden kanssa, joita muutos koskee. Tällöin sovitaan muun muassa siitä, osallistuuko lapsi varhaiskasvatukseen jatkossa neljä tuntia päivässä vai 2-2,5 kokonaista päivää viikossa.
Lapsella säilyy oikeus samaan päivähoitopaikkaan, vaikka varhaiskasvatusoikeuden laajuus muuttuisi.
Käytännön vaikutukset varhaiskasvatuksessa selviävät Gammelgårdin mukaan vasta syksyllä, kun muutokset tulevat voimaan.
”Noudatamme aina lakia, eli ryhmissä ei jatkossakaan ole samaan aikaan paikalla enempää lapsia kuin laki sallii, vaikka osa-aikaisessa hoidossa olevien lasten määrä kasvaisi”, Gammelgård sanoo.
Kuva: FreePic