Strategiasta tuli Vaasassa
koko kaupungin juttu
Strategia on ajankohtainen asia Suomen kunnissa. Tämän vuoden toukokuussa voimaantullut uusi kuntalaki velvoittaa kaikki kunnat tekemään kuntastrategian. Mutta miten kuntastrategia oikein kannattaa tehdä, jotta se olisi muutakin kuin mapin täytettä kunnanjohtajan kirjahyllyssä?
Tähän vastauksia tuo Vaasan yliopiston ja Vaasan kaupungin yhdessä toteuttama hanke Vaasan kuntastrategian uudistamiseksi. Hankkeen tavoitteina oli uuden strategian lisäksi kehittää strategiatyötä ketteräksi ja osallistavaksi.
– Tuloksena oli strategiakonsepti, jolla organisaation strategia voidaan rakentaa tehokkaasti ja henkilöstöä osallistaen, sanoo Vaasan yliopiston johtamisen professori Marko Kohtamäki.
Strategia tiivistettiin yhteen kuvaan
Professori Kohtamäen ja projektitutkija Suvi Einolan mukaan prosessissa käytettiin strategiatyökaluja, jotka muunnettiin kuntaorganisaatioon sopiviksi. Työkaluina toimivat resurssiperustainen strategia, sinisen meren strategia sekä strategiakartta.
Tuloksena ei tällä kertaa ollut satoja A4-sivuja kapulakielistä strategiatekstiä, vaan jotain aivan muuta.
– Strategiatyökaluja yhdistämällä pystyttiin tiivistämään kaupungin strategia muutamaan olennaiseen kuvaan, kuten strategiakarttaan, sanoo Kohtamäki.
Osallistaminen lisää sitoutumista
Kuvaan tiivistetyt tavoitteet ja mittarit eivät syntyneet pelkästään johdon tai kaupunginvaltuutettujen aivoituksista, vaan Einolan mukaan työkalujen helppokäyttöisyys mahdollisti kaupungin koko organisaation osallistamisen strategiatyöhön.
– Vaasan kaupungissa strategiatyön avulla organisaation tulevaisuutta voidaan rakentaa haluttuun suuntaan yhdessä, sanoo Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry.
Vaasan kaupungissa toteutettiin noin sata työpajaa, jotta koko kaupunkiorganisaation yhteinen strateginen ajattelu olisi mahdollista. Samalla kerättiin tietoa strategian jatkotyöstämistä varten. Kaupunki koulutti yli 300 esimiestään strategiatyökalujen hyödyntämiseen osana laajaa esimieskoulutustaan.
Kohtamäki ja Einola muistuttavat, että osallistava strategiatyöskentely tukee henkilöstön sitoutumista, mikä puolestaan auttaa strategioiden toimeenpanoa.
Toinen tavoite oli ketteryyden lisääminen strategiatyössä.
– Vaasan kaupungin strategiatyö on jatkuva prosessi, jossa nopeasti muuttuvat taloudelliset, yhteiskunnalliset ja jopa kansainväliset tilanteet pyritään huomioimaan. Tavoitteena on, että kaupungin toiminta edistää asukkaiden hyvinvointia, alueen vetovoimaisuutta ja taloudellista menestymistä, kertoo Vaasan kaupungin kehitysjohtaja Susanna Slotte-Kock.
– Vaikka työtä on vielä paljon jäljellä, voidaan sanoa, että kaupunkiorganisaation tietoisuus strategiasta, sen kehittämisessä käytettävistä työkaluista ja strategiakielestä on noussut uudelle tasolle, sanoo Vaasan kaupungin kehittämissuunnittelija Harri Hietikko.
Rahoitusta hankkeeseen saatiin Tekesin Liideri-ohjelmasta.
Hankkeen tulokset on tiivistetty loppuraporttiin ”Osallistuva strategiaprosessi kunnassa”.
http://www.vaasa.fi/sites/default/files/osallistava_strategia_kunnassa_loppuraportti