Demari Arttu Ulgren otti Pohjalaisessa 27.8. kantaa valtuustossa tehtyihin päätöksiin ja pahoitteli, että henkilöstöetuisuuksia leikattiin.
Vaasan talous on paremmassa kunnossa kuin monen muun kunnan Suomessa, mutta ei suinkaan niin hyvässä kunnossa, etteikö tervehdyttämistä jouduta tekemään.
Toimenpiteet eivät ehkä ole vielä edes tässä, mutta toivotaan kuitenkin, että enempää ei tarvittaisi.
Jos joltakulta otetaan työehtosopimukseen kuulumattomia etuja pois, on se sentään aika pikku juttu siihen nähden, että joudutaan henkilöstöä irtisanomaan tai lomauttamaan, kuten monilla työpaikoilla yksityisellä puolella ja myös kunnissa on jo tapahtunut. Ja melko varmasti vielä tapahtuu lisää ennen kuin Suomen talous ja etenkin kuntatalous palaa kasvu-uralle.<öp>On tietysti ikävää, että etuisuuksia joudutaan poistamaan.
Lomautukset ja irtisanomiset ovat aina äärikeino ratkaista taloutta. Irtisanominen ei Vaasassa edes tule kysymykseen, koska kuntaliitoksesta johtuen henkilöstöllä on viiden vuoden irtisanomissuoja.
Keskustelu kaupungissa pitäisi suunnata niihin kuuluisiin rakenteellisiin uudistuksiin, mitä ne sitten kunkin mielestä ovatkaan. Mielestäni rakenteelliset uudistukset ovat tapa tehdä asiat toisella tavalla kuin nykyään, jopa paremmin. Tästä meidän pitäisi puhua, eikä siitä, että jokin etuisuus poistetaan.
Pitää muistaa, että kunta on kuntalaisia varten ja ensisijaisesti heidän lakisääteisiä palvelujaan varten. Sen jälkeen kun lakisääteiset palvelut on hoidettu, kunta voi tarjota lisää palveluja, jos rahatilanne suo. Lisäpalvelut voivat olla myös vastikkeellisia.
Valtuutetun pitää muistaa tämä asia, eikä sortua jonkun henkilöstöryhmän etujen ajaksi. Valtuutetun pitää ajaa kuntalaisen etua.
Samaisessa kirjoituksessaan Arttu Ulgren kertoo Facebook-päivityksestäni ja sanoo jotain, mikä ei ole totta. Jaoin sivuillani Kuntaliiton tutkimuksen, jonka mukaan johtavista luottamusmiehistä, kuten kh:n puheenjohtajista halutaan kokopäiväisiä.
Omiin ajatuksiini en tässä päivityksessä viitannut. Kyseessä oli siis Kuntaliiton tutkimuksen tulos, ei minun mielipiteeni tai toiveeni.
Arttu Ulgren päättää minuun kohdistuvan kirjoituksensa seuraavasti: ”Tätä taustaa vasten oli luojan lykky, että valtuuston päätökseen sisältyi rekrytointikielto”. Tähän voi vain todeta, että politiikoista ei tule virkamiehiä tai toimenhaltijoita, vaikka heistä tulisikin osa- tai kokoaikaisia joskus tulevaisuudessa kuntalain mahdollisen muutoksen myötä.
Miten johtavien kuntapäättäjien ajankäyttö kirjataan tulevaan kuntalakiin, sitä ei tässä vaiheessa kukaan tiedä, mutta hyvin todennäköisesti se tavalla tai toisella sinne tulee. Asia on eduskunnan käsissä. Mainittakoon, että monessa Euroopan maassa ja etenkin Pohjoismaissa kuntapoliitikkojen ajankäyttö on jo mahdollistettu aivan erilailla kuin Suomessa.
Seppo Rapo (kok.)
kaupunginhallituksen
puheenjohtaja Vaasa