Sääilmiöt, varsinkin poikkeukselliset sellaiset, kiinnostavat monia. Voit tehdä kännykästäsi salamapaikantimen. Ohjeet löydät täältä.
myrsky, ukkonen, salama, mobiili ukkostutka matkapuhelimeen, kännykkä, gsm, salamatutkain, ukkostutkain, ukkospaikannin, kännykkään, ukkonen matkapuhelin, salama, salaman isku, myrskybongarit
Salamatutkaimia ja myrskybongareita
Salamaniskujen tutkiminen ja myrskyjen bongaaminen on monilla mieluisa harrastus. Hirmumyrskyn kokeminen on läpi elämän kestävä muisto. Itse koin kaikkien aikojen myrskyksi sanotun Maire myrskyn Ansaansundissa 1.8.1961
MAIRE lienee viime vuosisadan tunnetuimpia ellei tunnetuin maamme ukkosmyrskyistä. Se liittyi Itämerelle muodostuneeseen heikkoon matalapaineeseen ja sen itäpuoliseen lämpimänkosteaan ilmamassaan ja rintamasysteemeihin
Salamailmaisimet
Ursan tutkainkartassa ovat Skandinavian alueella toimivat tiedossa olevat julkisesti verkkoon kytketyt salamailmaisimet. Valkoisin viivoin merkitty myös laajempien salamakarttojen alueita. Asemien ympärillä on summittainen 200 km:n vaikutusalue. Riippuen ilmaisimen sensitiivisyydestä ja kalibroinnista se saattaa havaita ukkosia hiukan kauempaakin. Kaikki laitteet eivät ole yhtä herkkiä joka suuntaan.
Voit tutkia tilannetta myös Vaasan kohdalla. Tutkaintilanne on tarkastettu: 24.5.2009
Lainaus Ursan sivulta
Myrskybongausjaosto keskittyy ilmakehän rajuihin ilmiöihin, olivatpa ne sitten ukkosia, trombeja, sykloneja tai mitä tahansa muita poikkeuksellisen voimakastuulisia ilmiöitä. Myrskybongarit paitsi nauttivat näistä äärevistä sääilmiöistä, niin he myös valokuvaavat ja tutkivat niitä.
Tarvittaessa he myös auttavat viranomaisia ja sähköyhtiöitä myrskytuhojen puitteissa. Pienimmillään myrskybongaus on sitä, kun lähdet vaikkapa kotijärven rantaan seuraamaan saapuvan ukkosmyrskyn valoshowta, toisessa ääripäässä saatat matkustaa kuukauden lomalle Amerikan preerioille jahtaamaan tornadoita.
Jaoston vetäjänä toimii Jukka Hölttä apuvetäjänään Marja Wallin, sähköposti myrskybongaus [ät] ursa.fi
Bongaus Suomessa
Suomessa parasta aikaa bogaamiseen on keski- ja loppukesä ukkosineen. Meillä bongausta vaikeuttavat kuitenkin metsäinen maasto ja kallis polttoaine. Niinpä suomalainen myrskybongari joutuukin usein etsimään turvallisia näkoalapaikkoja joko sisätiloista korkean rakennuksen huipulta tai peltoaukeita, järvenrantoja tai mäkiä, joista voi tarkkailla taivasta autosta käsin myrsky.com sivulta saat hyvää tietoa myrskybongauksesta ja sivuston galleriasta voi katsella aiheeseen liittyviä kuvia. Suomessa on useita yksityisiä salamapaikanatamia. Voit etsiä niitä yläosan ”sanagaeneraattorilla”.
This interactive Java-applet load new data automagically every minute.
Myrskyvaroitus.com (mm. Maire myrskuystä)
Tapio Parkkari